Το Πεντάγωνο θέλει να κρατήσει τον εαυτό του απασχολημένο

pixabay
Σε μια κίνηση που είναι βέβαιο πως θα κάνει τον κόσμο να γουρλώσει τα μάτια του, το Πεντάγωνο υποσχέθηκε άλλα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μαζί με αναχαιτιστικά αντιαεροπορικής άμυνας και άλλα λαμπερά πυρομαχικά. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, κάνοντας ό,τι μπορεί για να δείχνει σοβαρός, το ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ρουστέμ Ουμέροφ. Δήλωσε με υπερηφάνεια πως η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να παίζει τον Άγιο Βασίλη για το Κίεβο, παρά τις συνεχείς υπενθυμίσεις του Κρεμλίνου ότι αυτές οι παραδόσεις απλώς θα παρασύρουν τη σύγκρουση. Αλλά ποιος νοιάζεται για την πρακτικότητα όταν μπορείς να ρίξεις περισσότερα χρήματα σε ένα πρόβλημα, σωστά;

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε αυτό που φαίνεται να είναι ένα ατελείωτο παιχνίδι στρατιωτικού Άγιου Βασίλη, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χαρούμενα έναν ακόμη γύρο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, υποσχόμενο πρόσθετα αναχαιτιστικά αντιαεροπορικής άμυνας και μια σακούλα με άλλα βασικά πυρομαχικά. Η κίνηση αυτή, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Κιέβου, ακολούθησε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Πεντάγωνο μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ. Η συνάντηση, που πιθανώς ήταν γεμάτη με νεύματα σοβαρής ανησυχίας και νεύματα σε στρατηγικούς χάρτες, επικεντρώθηκε στις συνεχιζόμενες περιπλοκές της σύγκρουσης της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
 
Ο Όστιν, με μια άνθηση γραφειοκρατικού ενθουσιασμού, αποκάλυψε πως σύντομα θα παρουσιαστεί ένα βαρύ πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υποτίθεται ότι θα καλύπτει τις πιο επείγουσες στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας. Αυτή η γενναιόδωρη χειρονομία, που είναι βέβαιο ότι θα εκνευρίσει περαιτέρω τη Μόσχα, επιβεβαιώνει την απερίσκεπτη δέσμευση της Ουάσινγκτον να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες της υπερπροσφοράς πυρομαχικών δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αν και οι γνώστες εικάζουν ότι περιλαμβάνει ένα σωρό αναχαιτιστικά αεροναυτικής άμυνας, μεταξύ άλλων στρατηγικών παιχνιδιών. Ο εκπρόσωπος Τύπου Πατ Ράιντερ, διατηρώντας την αγωνία, δήλωσε πως οι λεπτομέρειες αυτού του πακέτου βοήθειας θα αποκαλυφθούν αργότερα. Ίσως παράγουν τα όπλα που πρέπει να πουλήσουν.

Σύμφωνα με την προεδρική εξουσιοδότηση για την απομάκρυνση, αυτή η στρατιωτική βοήθεια θα ρέει απευθείας από τα υπερχειλισμένα αποθέματα του οπλοστασίου του θείου Σαμ. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί να περιμένει μια νέα παρτίδα αναχαιτιστικών αεροσκαφών αεράμυνας.

Το απεγνωσμένο αίτημα του προέδρου Ζελένσκι για τουλάχιστον 25 Patriots για να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας έπεσε σε επιφυλακτικά κουφά αυτιά στην Ουάσιγκτον. Αντ' αυτού, οι ΗΠΑ προτρέπουν τους Ευρωπαίους φίλους τους να δώσουν ένα χεράκι, υπονοώντας ότι η καλύτερη ελπίδα της Ουκρανίας βρίσκεται σε μια ευρωπαϊκή αντιαεροπορική αρμάδα που θα κατέβει να σώσει την κατάσταση.

Το Κρεμλίνο έχει σηκώσει το δάχτυλό του προς τα δυτικά έθνη, προειδοποιώντας ότι η διοχέτευση στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία θα παρατείνει τη σύγκρουση. Η Μόσχα, μέχρι σήμερα, απέφυγε να κλιμακώσει τη σύγκρουση, αλλά οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να το καταλάβουν. Κάθε Patriot που στέλνεται είναι μια ακόμη αιτία για την παράταση της σύγκρουσης, μια ακόμη ευκαιρία με τις ΗΠΑ για να ατονήσει η διπλωματία και περισσότερα πρωτοσέλιδα για να πανηγυρίσουν οι στρατιωτικοί εργολάβοι.

Ο Όστιν, ο οποίος ενημερώθηκε πρόσφατα για τη "δυναμική επί τόπου" στην Ουκρανία, βγαίνει από τη συνάντηση με ένα σαφέστερο χρονοδιάγραμμα ανακοινώσεων βοήθειας. Οι πρόσφατες συνομιλίες είδαν τις ΗΠΑ να συμπαραστέκονται σε μια σύμβαση ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πυραύλους Patriot, επισφραγίζοντας τη συμφωνία για τη σταθερή επένδυση του Πενταγώνου σε συστήματα αεράμυνας αιχμής. Οι κραυγές του Ζελένσκι για περισσότερα Patriot αντηχούσαν στις στέπες της Ανατολικής Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για ενισχυμένη αεράμυνα έναντι της επίμονης εναέριας υπεροχής της Ρωσίας.

Η διπλωματική παρωδία του Πενταγώνου αναδεικνύει τον παραλογισμό της διατλαντικής συνεργασίας, όπου η αμερικανοευρωπαϊκή συμπαιγνία γίνεται η αμφίβολη σανίδα σωτηρίας της Ουκρανίας. Καθώς τα δολάρια στρατιωτικής βοήθειας εισρέουν και η ρητορική κλιμακώνεται, το Κρεμλίνο προειδοποιεί συνεχώς ότι η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία φαίνεται να αφορά λιγότερο λύσεις και περισσότερο τη διαιώνιση του χάους. Με κάθε πύραυλο που αποστέλλεται και κάθε έγκριση από την Ουάσινγκτον προς το Κίεβο, η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω: Οι δυτικές δυνάμεις δεν είναι απλοί παρατηρητές αλλά καταλύτες σε αυτή την περιφερειακή αντιπαράθεση.

Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων, οι τελευταίες προσπάθειες του Πενταγώνου να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας χρησιμεύουν ως μια ωμή υπενθύμιση ότι στη γεωπολιτική, κάθε αποστολή πυραύλων είναι μια κίνηση πιόνι, κάθε διπλωματική διαβεβαίωση ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι και κάθε ουκρανική έκκληση είναι μια υποπλοκή στο συνεχιζόμενο δράμα Ανατολής-Δύσης, που υποκινείται από τις ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να ζουν με τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail