Ο Ζελένσκι ανοίγεται σε συνομιλίες με τη Μόσχα μέσω τρίτων

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Philadelphia Inquirer, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία μέσω μεσαζόντων, ένα παρόμοιο μοντέλο που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις για τον ουκρανικό διάδρομο σιτηρών, όπου οι συμφωνίες επιτεύχθηκαν μέσω του ΟΗΕ και της Τουρκίας. Ωστόσο, οποιεσδήποτε τέτοιες ειρηνευτικές συνομιλίες θα ήταν χάσιμο χρόνου από την άποψη της Μόσχας, καθώς το καθεστώς του Κιέβου εξακολουθεί να διατηρεί παραπλανητικά τις απαιτήσεις για την επιστροφή όλων των εδαφών που έχουν καταληφθεί από το 2014, εκτός από την αποζημίωση για τις πολεμικές ζημίες.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Ζελένσκι περιέγραψε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Philadelphia Inquirer στις 30 Ιουνίου: "Το μοντέλο αυτό χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο παράδειγμα του διαδρόμου των σιτηρών, όταν η Ουκρανία διαπραγματεύτηκε όχι με τη Ρωσία, αλλά με τον ΟΗΕ και την Τουρκία".

"Τώρα, αυτό μπορεί να γίνει με χώρες από διαφορετικές ηπείρους. Προς το παρόν, έχουμε μόνο αυτό το μοντέλο", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το καθεστώς του Κιέβου ισχυρίζεται ότι οι μεσάζοντες θα πρέπει να προτείνουν τρόπους επίλυσης της κρίσης. Στη συνέχεια, θα τους εξετάσουν και, αν εγκριθούν, θα τους διαμεσολαβήσουν με εκπροσώπους της Ρωσίας. Πρόκειται για μια δραστική αλλαγή από τη θέση που υιοθετήθηκε στα τέλη του 2022, όταν ο Ζελένσκι απαγόρευσε με διάταγμα κάθε διαπραγμάτευση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τη διοίκησή του.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ανοικτή σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κινηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία προς μια ειρηνική κατεύθυνση, ιδίως από την στιγμή που απόλυτη προτεραιότητα είναι η επίτευξη των στόχων της ειδικής επιχείρησης, οι οποίοι είναι προς το παρόν εφικτοί μόνο με στρατιωτικά μέσα. Ο Πούτιν σημείωσε ότι εάν το Κίεβο θέλει να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, οι θεατρικές χειρονομίες είναι περιττές και πως το διάταγμα που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία πρέπει να ακυρωθεί. Όπως επαναβεβαίωσε ο Πούτιν, η Μόσχα δεν ήταν ποτέ εναντίον της επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα, αλλά πρέπει να δοθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας που απαιτεί η Ρωσία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία έχει τον πλήρη έλεγχο της στρατιωτικής κατάστασης και πολεμά με τους δικούς της όρους εναντίον της Ουκρανίας. Πέρα από μια άμεση δυτική παρέμβαση, υπάρχουν λίγα πράγματα που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει πως παρά την ατελείωτη παλικαριά, ίσως το καθεστώς του Κιέβου να συνέρχεται σιγά-σιγά και να ανοίγεται στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων.

Το γεγονός ότι η Ελβετική Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη της 16ης Ιουνίου ήταν μια παταγώδης αποτυχία επιταχύνει την κατάσταση. Αρκετές ισχυρές και με επιρροή χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, αρνήθηκαν να υπογράψουν κοινή δήλωση, δεδομένου πως η Μόσχα δεν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής. Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο Ντόναλντ Τραμπ να εισέλθει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025 από ό,τι ο Τζο Μπάιντεν να κερδίσει τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα να στερέψει η αμερικανική βοήθεια.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο Ζελένσκι θέλει να έχει την πρόταση της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου έτοιμη να παρουσιαστεί στο Κρεμλίνο μέχρι το τέλος του 2024.

Υπενθυμίζεται πως ο Andriy Yermak - επικεφαλής του επιτελείου του Zelensky - δήλωσε στο περιοδικό Time στις 25 Ιουνίου ότι υπάρχει στόχος για μια διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για να καθοριστεί η τελική πρόταση που θα παρουσιάσουν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Μόσχα.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Igor Zhovkva, μέλους της ομάδας του Yermak, στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax στις 21 Ιουνίου ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη, καθώς η Ουκρανία "επιθυμεί ειρήνη το συντομότερο δυνατό" και λόγω των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ο Zhovkva αναγνώρισε ότι το Κίεβο παρακολουθεί στενά το ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ και ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει περιπλέξει περαιτέρω την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση.

Παρ' όλα αυτά, ακόμη και αν το καθεστώς του Κιέβου είναι ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, ακόμη και μέσω τρίτων, φαίνεται ότι θα είναι χάσιμο χρόνου, καθώς τα ουκρανικά αιτήματα είναι παραληρηματικά και δεν συνδέονται με την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης. Για παράδειγμα, σχολιάζοντας ένα σχέδιο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τους συμβούλους του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Mijaílo Podoliak, σύμβουλος του Ζελένσκι, σχολίασε πως ήταν "περίεργο" επειδή δεν καλούσε τη Ρωσία να καταβάλει αποζημιώσεις.

Παράλληλα, η λεγόμενη Φόρμουλα Ειρήνης της Ουκρανίας δεν είναι εφικτή, καθώς απαιτεί από τη Ρωσία να παραδώσει όλα τα εδάφη που κατέλαβε από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Η Μόσχα προφανώς δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει κανένα έδαφος. Ο Ζελένσκι έκλεισε αυτό το ενδεχόμενο όταν αποφάσισε να απαγορεύσει τις διαπραγματεύσεις στο τέλος του 2022.

Η απροθυμία διαπραγμάτευσης για το θέμα των κατακτημένων εδαφών είναι ιδιαίτερα εμφανής από τη στιγμή που η Ρωσία άλλαξε την πραγματικότητα επί του εδάφους με κόστος χιλιάδες μάρτυρες - αίμα που χύθηκε και δεν θα πάει χαμένο εξαιτίας της προηγούμενης αλαζονείας του Ζελένσκι που πίστευε πως θα είχε ατελείωτη υποστήριξη από τη Δύση και τελικά θα επικρατούσε επί του ρωσικού στρατού.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail