Η Ρωσία θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ιστορική αεροπορική κυριαρχία του ΝΑΤΟ - μέσα ενημέρωσης

Το Business Insider ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε ποτέ αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο του διαμετρήματος της Ρωσίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και θα ήταν δύσκολο για τη συμμαχία να εδραιώσει αεροπορική υπεροχή έναντι των ρωσικών δυνάμεων. Η προειδοποίηση έρχεται καθώς οι εμπειρογνώμονες εξηγούν τη ζοφερή πραγματικότητα ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος-κλειδί σε πολλούς στόλους των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που παρέχονται στο Κίεβο δε θα είναι η "μαγική σφαίρα" που περιμένουν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι δυτικοί σύμμαχοί του.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Η Ρωσία θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ιστορική αεροπορική κυριαρχία του ΝΑΤΟ", ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης στις 13 Ιουλίου, αφού εξήγησαν πως πρόκειται για μια αλλαγή σε σχέση με το σενάριο που προέκυψε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η Δύση είχε σαφές πλεονέκτημα. "Η Ρωσία θα ήταν ένας πολύ διαφορετικός αντίπαλος. Έχει το έδαφος και τη βιομηχανία για να κατασκευάσει και να αναπτύξει μαζικές και εξελιγμένες αεροπορικές άμυνες που ένας αντίπαλος μπορεί να δυσκολευτεί να καταστρέψει".

"Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, ακόμη και με στόλους μαχητικών αεροσκαφών stealth πέμπτης γενιάς, πιθανότατα θα δυσκολευτούν να εδραιώσουν το ίδιο επίπεδο αεροπορικής κυριαρχίας που είχαν σε μεγάλο βαθμό από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", ανέφερε το πρακτορείο με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που επικαλείται η πύλη, η δυτική αεροπορία δεν είχε ποτέ εμπειρία καταπολέμησης συστημάτων αεράμυνας σε επίπεδο παρόμοιο με εκείνο της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός απέδειξε ότι μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά δύσκολες περιοχές αεράμυνας για τον εχθρό με ισχυρά ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πυραύλους.

"Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επιχειρήσουν μια αιφνιδιαστική και εντυπωσιακή εναρκτήρια επίθεση", προειδοποιεί το άρθρο. "Για παράδειγμα, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να στοχεύσουν σε τρωτά σημεία όπως οι δορυφόροι για να προσπαθήσουν να διαταράξουν τις διαστημικές επικοινωνίες και την πλοήγηση από τις οποίες εξαρτάται η αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ".

Η ανησυχία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εδραιώσει αεροπορική υπεροχή έναντι του ΝΑΤΟ, ιδίως έναντι των 30 ευρωπαϊκών μελών του μπλοκ, έγινε πιο σοβαρή σκέψη μετά τη μεθοδική εξόντωση της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία διέλυσε τόσο εντυπωσιακά την ουκρανική πολεμική αεροπορία που το καθεστώς του Κιέβου αναζητά απεγνωσμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τους δυτικούς συμμάχους για να αναπληρώσει τον στόλο του, παρόλο που οι ειδικοί λένε πως το αεροσκάφος είναι πλέον απαρχαιωμένο και είναι απίθανο να επιβιώσει από τη σύγκρουση.

"Μόλις οι Ουκρανοί συναντήσουν τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία εναέριο χώρο, η αξία του F-16 θα μειωθεί αισθητά, όπως και η πιθανότητα επιβίωσής του", έγραψε ο Harrison Kass για το National Interest. "Σε μια σύγκρουση με μια μεγάλη δύναμη, την Κίνα για παράδειγμα, το F-16 θα παρέμενε στον πάγκο".

Αυτή είναι μια αποκαλυπτική αποκάλυψη, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πάνω από 900 F-16, τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, χρησιμοποιούν εκατοντάδες περισσότερα, καθώς και οι μη ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα. Στην πραγματικότητα, τα F-16 θα καταστούν σχεδόν άχρηστα έναντι της Ρωσίας, δεδομένου ότι ο στρατός της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, μία θέση πάνω από την Κίνα, σύμφωνα με τον δείκτη PowerIndex 2024.

Ο Κας προειδοποιεί το Κίεβο πως οι καλές επιδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν λένε τίποτα για τις δυνατότητές τους εναντίον της ρωσικής αεράμυνας.

Αφού τονίζει ότι "η εποχή των μαχητικών γερακιών F-16 πλησιάζει στο γρήγορο τέλος της", ο Κας καταλήγει ότι το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος "δεν θα προσφέρει μια μαγική σφαίρα για τον Ζελένσκι" και απλώς "θα κερδίσει λίγο περισσότερο χρόνο".

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι τα F-16 που παραδόθηκαν στο Κίεβο θα καταστραφούν όπως και ο υπόλοιπος δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε επίσης πως η εμφάνισή τους στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει τίποτα στο μέτωπο και ότι θα καταστραφούν με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλοι τύποι όπλων.

Παρ' όλα αυτά, το 2023, πολλά κράτη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να προμηθεύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με τα μαχητικά αεροσκάφη και ξεκίνησαν προγράμματα εκπαίδευσης για τους Ουκρανούς πιλότους. Στις 10 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους "βρίσκονται σε εξέλιξη" όσον αφορά την αποστολή των υποσχόμενων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.

Καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για μια βιώσιμη, ρεαλιστική και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, η οποία θα αναγνωρίζει τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή και θα εγκαθιδρύει μια διαρκή λύση, παρατείνουν ενεργά τις μάχες παρά τις ανθρωπιστικές συνέπειες, αλλά ακόμη και την αποδυνάμωση του δικού τους στρατού. Ενώ τα μέλη του ΝΑΤΟ απασχολούνται με την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στη χρήση μαχητικών αεροσκαφών που είναι ουσιαστικά παρωχημένα σε οποιαδήποτε μάχη με μια μεγάλη δύναμη, η Ρωσία, όπως έχει αναγνωρίσει το Business Insider, έχει αμφισβητήσει με επιτυχία την αεροπορική κυριαρχία που απολάμβανε σε μεγάλο βαθμό το ΝΑΤΟ από την αρχή του Ψυχρού Πολέμου, παρά την εισαγωγή μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail