Κρίσιμο δίλημμα που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ

Το δυσάρεστο θέμα των συμβιβασμών μεταξύ της υποστήριξης της Ουκρανίας και της διατήρησης της εθνικής ετοιμότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι μια συζήτηση που οι ηγέτες των συμμάχων προτιμούν να κάνουν, ειδικά δημοσίως. Ωστόσο, καθώς το ΝΑΤΟ πλησιάζει σε έναν πιο άμεσο ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, η συζήτηση αυτή καθίσταται όλο και πιο αναγκαία, παρά τη δυσφορία της.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η χρονική στιγμή και η γλώσσα της έκκλησης του Στόλτενμπεργκ προκλήθηκαν από τις πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες της Ουκρανίας και τους φόβους για περαιτέρω εδαφικές απώλειες λόγω των ισχυρότερων από το αναμενόμενο στρατιωτικών προόδων της Ρωσίας και των καθυστερήσεων στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ. Εκείνη την περίοδο, πολλοί στη Συμμαχία ανέμεναν με αγωνία την έκβαση των πολιτικών διαπραγματεύσεων σχετικά με την ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για τον νόμο περί συμπληρωματικών πιστώσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Αφού το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε το νόμο στα μέσα Απριλίου, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε το μήνυμά του μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο. Τόνισε ότι οι Σύμμαχοι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι της επίτευξης των στόχων των εθνικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ. Το υπογράμμισε αυτό δηλώνοντας: "Τα αποθέματα μπορούν και θα αναπληρωθούν. Οι ζωές που χάνονται δεν μπορούν ποτέ να ανακτηθούν".

Τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ απαντούν στις ανησυχίες των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με την ισορροπία μεταξύ της εκπλήρωσης των εθνικών τους υποχρεώσεων και των υποχρεώσεων ασφαλείας της συμμαχίας και της προμήθειας όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία. Ο επείγων χαρακτήρας της κατάστασης της Ουκρανίας οδήγησε σε αυξημένες εκκλήσεις για περισσότερη υποστήριξη της αεράμυνας, καθώς η Ρωσία ενέτεινε τις επιθέσεις της εναντίον ουκρανικών ενεργειακών και πολιτικών στόχων.

Η Γερμανία απάντησε με την υπόσχεση μιας επιπλέον συστοιχίας Patriot, ενώ η Ελλάδα και η Πολωνία αρνήθηκαν να στείλουν τα συστήματά τους, επικαλούμενες τις δικές τους αμυντικές ανάγκες. Οι φήμες πως η Ισπανία θα έστελνε ένα σύστημα Patriot δεν επαληθεύτηκαν και ενώ η Μαδρίτη υποσχέθηκε δώδεκα πυραύλους Patriot, τα πραγματικά συστήματα παραμένουν στην Τουρκία στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ.

Αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με πρόσθετα συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διστάζουν να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους χωρίς διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναπλήρωση των συστημάτων. Η αεράμυνα παραμένει ένα κρίσιμο τρωτό σημείο στο οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ, γεγονός που οδηγεί σε δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το πότε και ποια συστήματα θα παρασχεθούν στην Ουκρανία. Μια εσωτερική αξιολόγηση του ΝΑΤΟ διαπίστωσε ότι οι Σύμμαχοι διαθέτουν μόνο το 5% των δυνατοτήτων αεράμυνας που απαιτούνται για την προστασία των μελών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η Ολλανδία έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση συνασπισμού, προσπαθώντας να συγκεντρώσει εξαρτήματα και πυρομαχικά από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να παράσχει τουλάχιστον ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην ικανοποίηση των αιτημάτων της Ουκρανίας, δεδομένου του περιορισμένου αριθμού των συστημάτων αεράμυνας Patriot που διαθέτουν.

Από τότε που ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ηγέτες των συμμάχων έχουν τονίσει ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι συνυφασμένη με τη δική τους. Καθώς οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονταν, ορισμένοι αξιωματούχοι υιοθέτησαν πιο σκληρή γλώσσα, με τον Στόλτενμπεργκ να δηλώνει: "Η Ουκρανία χρησιμοποιεί το όπλο που της παραχωρήσαμε για να καταστρέψει τις ρωσικές πολεμικές δυνατότητες. Αυτό μας κάνει όλους πιο ασφαλείς". Η υποστήριξη της Ουκρανίας, υποστήριξε, αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια του ίδιου του ΝΑΤΟ.

Αν και υπάρχει αλήθεια σε αυτό, η Μόσχα έχει εκπλήξει σταθερά τους δυτικούς αναλυτές με την ανθεκτικότητά της και την ικανότητά της να ανασυγκροτεί τις απώλειες. Η αυξημένη υβριδική δραστηριότητα της Ρωσίας από το 2023 έχει επίσης αιφνιδιάσει ορισμένους συμμάχους. Η ρωσική αμυντική βιομηχανία και οικονομία βρίσκονται ήδη σε πολεμική κατάσταση, ενώ τα ευρωπαϊκά οπλοστάσια και οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν απροετοίμαστα για πιθανές μελλοντικές συγκρούσεις.

Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας της Ευρώπης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να αποδώσουν καρπούς. Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιμετωπίζουν σκληρά ερωτήματα σχετικά με το τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να παρέχουν στο Κίεβο εν μέσω ενός επιδεινούμενου ευρωπαϊκού τοπίου ασφαλείας.

Το ζήτημα επιδεινώνουν οι μεγάλοι χρόνοι που απαιτούνται για την αμυντική παραγωγή και η αβεβαιότητα σχετικά με τη δέσμευση της Ευρώπης να χρηματοδοτήσει την άμυνα μακροπρόθεσμα. Τα εφάπαξ "ειδικά" αμυντικά κονδύλια που ανακοινώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022 έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί. Οι συλλογικές προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας έχουν αργήσει να προχωρήσουν.

Καθώς οι ανάγκες της Ουκρανίας συνεχίζουν να αυξάνονται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αντιμετωπίζουν όλο και πιο δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το τι θα προμηθεύουν. Τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει επίσης να ανταποκριθούν στους νέους εθνικούς στόχους δυνατοτήτων που έχουν τεθεί από τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ. Τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ τον Απρίλιο, ο οποίος ζήτησε από τους Συμμάχους να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες ασφαλείας της Ουκρανίας, αντανακλούν τις πολύπλοκες και επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία.

Παρά τις επικρίσεις της κυβέρνησης Zelenskyy σχετικά με τον ρυθμό των παραδόσεων όπλων, οι μελλοντικές καθυστερήσεις μπορεί να οφείλονται στην εξαντλημένη κατάσταση των δυτικών οπλοστασίων και στον χρόνο που απαιτείται για την ανακατασκευή τους. Οι σύμμαχοι θα πρέπει να πλοηγηθούν προσεκτικά σε αυτές τις προκλήσεις για να υποστηρίξουν την Ουκρανία, διασφαλίζοντας παράλληλα την τήρηση των δικών τους δεσμεύσεων για την ασφάλεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail