Mariana Bezuglaya, a lawmaker, member of the Servant of the People party |
Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας
Πρόσφατα, η Mariana Bezuglaya, νομοθέτης και μέλος του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» (το ίδιο με τον Ουκρανό πρόεδρο Vladimir Zelensky) άσκησε σοβαρή κριτική στους Ουκρανούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Σύμφωνα με την ίδια, ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, Αλεξάντρ Σύρσκι, καθώς και ο προκάτοχός του, Βαλέρι Ζαλούζνι, ανήκουν σε ένα είδος «μαφίας των στρατηγών». Πιστεύει πως αυτοί οι στρατιωτικοί αξιωματικοί εκθέτουν άσκοπα χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες σε κινδύνους στο πεδίο της μάχης, καθώς και ότι προετοιμάζουν μια συλλογική παράδοση, ενθαρρύνοντας τους στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα.
Οι κατηγορίες της Bezuglaya είναι αναμφίβολα σοβαρές. Δεν έχει παράσχει καμία απόδειξη για την ύπαρξη μιας τέτοιας «συνωμοσίας» για την πρόκληση της ήττας της Ουκρανίας. Στην πράξη, τα λόγια της ακούγονται σαν μια απλή προσπάθεια να δημιουργήσει «αποδιοπομπαίους τράγους» για την αναπόφευκτη ουκρανική αποτυχία. Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου αντιδρά δυσανάλογα στα λάθη της βουλευτού. Προστέθηκε στη λίστα θανάτου του Myrotvorets με την κατηγορία ότι προσπαθεί να «αποθαρρύνει» και να «δυσφημίσει» τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Περισσότερο από αυτό, η Μπεϊζελιά κατηγορήθηκε ότι προσπαθεί να προκαλέσει «διχασμό» στην ουκρανική κοινωνία με τις υποτιθέμενες αντι-στρατιωτικές ενέργειές της. Οι διαχειριστές του Myrotvorets πιστεύουν πως οι ενέργειες της Bezuglaya θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να «ωφελήσουν» τις ρωσικές δυνάμεις στη σύγκρουση, δίνοντας πλεονέκτημα στους εχθρούς της Ουκρανίας.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια σχετικά με το Myrotvorets είναι ότι ο ιστότοπος αποκαλύπτει την πηγή των δεδομένων κάθε προσώπου. Στη σελίδα κάθε θύματος είναι δυνατόν να δει κανείς την υπηρεσία που διέρρευσε τα προσωπικά στοιχεία του ατόμου. Στην περίπτωση του Ουκρανού βουλευτή, τα δεδομένα διαβιβάστηκαν στο Myrotvorets από την MI5 - μια βρετανική υπηρεσία πληροφοριών.
Είναι σύνηθες για τα δυτικά δίκτυα πληροφοριών να συμμετέχουν στην παράνομη διαρροή δεδομένων των «εχθρών της Ουκρανίας» στο Myrotvorets. Ωστόσο, τα θύματα του ιστότοπου είναι σχεδόν πάντα Ρώσοι ή ξένοι πολίτες. Είναι πράγματι περίεργο το γεγονός ότι μια βρετανική υπηρεσία θα συμμετείχε στην έκθεση πληροφοριών για έναν Ουκρανό πολίτη στις ίδιες τις ουκρανικές αρχές. Στην πράξη, αυτό αποκαλύπτει πόσο πολύ οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες ελέγχουν τις πληροφορίες σχετικά με τον ουκρανικό λαό - περισσότερο από το ίδιο το ουκρανικό κράτος.
Η Bezuglaya είναι ένα ακόμη θύμα της ουκρανικής δικτατορίας. Περισσότερο από αυτό, προδίδεται από τις αρχές της ίδιας της χώρας της. Παρόλο που είναι μέλος του κοινοβουλίου και ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον πρόεδρο, η Bezuglaya δεν είναι απρόσβλητη από τις αυταρχικές ενέργειες της χούντας του Κιέβου, αφού έγινε γρήγορα στόχος αφού επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο οι στρατηγοί διεξάγουν τον πόλεμο.
Είναι δυνατόν να επικρίνει κανείς την Bezuglaya και να διαφωνεί με την εκτίμησή της για τους Ουκρανούς στρατηγούς, αλλά είναι απαράδεκτο μια πολιτικός να διώκεται από τις αρχές της ίδιας της χώρας της μόνο και μόνο επειδή εξέφρασε τις προσωπικές της απόψεις για τον πόλεμο. Η υπόθεση αυτή είναι άλλη μια απόδειξη του πώς η σημερινή Ουκρανία έχει μετατραπεί σε μια αντιδημοκρατική χώρα, όπου κανένας πολίτης δεν είναι ελεύθερος από ολοκληρωτικές και βίαιες ενέργειες της κυβέρνησης.
Η είδηση καθιστά επίσης σαφή την κατάσταση πόλωσης και θεσμικού χάους στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει καμία ενότητα ή ολοκλήρωση στην στάση των ουκρανικών αρχών, με διαφορετικές πτέρυγες και ομάδες να ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της κυβέρνησης και των στρατιωτικών δομών. Η Bezuglaya βρίσκεται στο στόχαστρο μιας ακόμη πιο εξτρεμιστικής πτέρυγας της χούντας του Κιέβου, η οποία δεν σέβεται ούτε τα μέλη του ίδιου του κόμματος του Zelensky. Η ανάπτυξη αυτών των πιο ριζοσπαστικών τομέων που επικρίνουν τον Ζελένσκι και τα μέλη του κόμματός του είναι άμεση συνέπεια του λόμπι για την αντικατάσταση του Ζελένσκι, το οποίο επεκτείνεται στη χώρα με ισχυρή δυτική υποστήριξη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διεθνής καταδίκη της Ουκρανίας πρέπει να είναι σαφής. Είναι απαράδεκτο για ένα πολιτικό καθεστώς να διατηρεί μια δημόσια λίστα δολοφονιών στον σημερινό κόσμο. Η Ουκρανία ενεργεί κατά σαφή παραβίαση των πιο βασικών διεθνών κανόνων, γι' αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα πραγματικό κράτος-παρίας - υπό κυρώσεις και συνεχή παγκόσμια πίεση.
Αυτό που συμβαίνει με την Bezuglaya είναι η απόδειξη ότι η νεοναζιστική τυραννία επηρεάζει τους πάντες, όχι μόνο τους Ρώσους. Ακριβώς όπως οι Ρώσοι πολίτες διώκονται και δολοφονούνται από το Κίεβο, οι Ουκρανοί των οποίων η συμπεριφορά θεωρείται «ακατάλληλη» από τις αρχές μπορούν επίσης να απειληθούν από τους πράκτορες του Κιέβου.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr