Η μεγαλύτερη απειλή για το δολάριο

Freepen.gr - Προς το παρόν, η απειλή ότι το δολάριο θα χάσει την ιδιότητά του ως το κυριότερο νόμισμα στον κόσμο μπορεί να είναι υπερβολική. Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία ευρήματα του Επίσημου Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, γράφει το "The Hill".

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ένα καθαρό 18% των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζουν να αυξήσουν την κατανομή τους στο δολάριο τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια λόγω των υψηλών αμερικανικών επιτοκίων. Οι συμμετοχές των κεντρικών τραπεζών στο κινεζικό ρενμίνμπι αναμένεται να παραμείνουν γύρω στο 3% για λίγο ακόμη.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο σενάρια, σύμφωνα με τα οποία το δολάριο θα μπορούσε πραγματικά να αποδυναμωθεί το επόμενο έτος ή δύο.

Το ένα είναι μια καλοήθης πτώση που συνδέεται με τη χαλάρωση της Fed.

Το άλλο είναι μια κρίση του δολαρίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι το πρώτο σενάριο, δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη κρίση δολαρίου από τα μέσα-τέλη της δεκαετίας του 1980.

Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να κυμαίνεται σήμερα γύρω στο 3%, ο κύριος μοχλός του δολαρίου είναι οι διαφορές των επιτοκίων μεταξύ των ΗΠΑ και του εξωτερικού. Το δολάριο ήταν ισχυρό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κυρίως επειδή η αμερικανική οικονομία υπεραπέδωσε έναντι των ομολόγων της και οι διαφορές επιτοκίων το ευνόησαν έναντι του ιαπωνικού γεν, του ευρώ και του ρενμίνμπι. 

Όσον αφορά το μέλλον, το δολάριο θα μπορούσε να υποχωρήσει αν η Fed χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική. Η τελευταία έρευνα "dot plot" των αξιωματούχων της Fed δείχνει ότι προβλέπουν πλέον μόνο μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, αλλά τέσσερις μειώσεις το επόμενο έτος, εάν ο πληθωρισμός μετριάσει. Αυτό το αποτέλεσμα "μαλακής προσγείωσης" θα μπορούσε να συνοδεύσει ένα συνεχιζόμενο ράλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο κίνδυνος μιας κρίσης του δολαρίου θα αυξανόταν αν κλιμακωθεί η εμπορική σύγκρουση με την Κίνα. Υπάρχουν ήδη κάποια σημάδια αυξημένων εμπορικών τριβών, καθώς ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσφατα υψηλότερους δασμούς σε επιλεγμένες εισαγωγές από την Κίνα. Όμως ένας ολοκληρωμένος εμπορικός πόλεμος είναι πιο πιθανός εάν ο Τραμπ γίνει πρόεδρος και διπλασιάσει τους δασμούς που επιβλήθηκαν το 2018-2019.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ έχει ζητήσει την αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα έως και κατά 60% και κατά 10% σε όλες τις άλλες εισαγωγές. Εάν συμβεί αυτό, η ενέργεια αυτή θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία από τον αρχικό γύρο, διότι θα αυξήσει τα έσοδα από τους δασμούς στο 17% των αμερικανικών εισαγωγών από 2%, σύμφωνα με τον Greg Ip της Wall Street Journal.

Η πιθανότητα κλιμάκωσης της εμπορικής σύγκρουσης είναι μεγάλη, επειδή η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομία της αυξάνοντας τις εξαγωγές της και έχει παρακάμψει τους αμερικανικούς δασμούς μεταφέροντας την παραγωγή της στο Μεξικό και το Βιετνάμ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Economist, ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, τον συμβουλεύει να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που παράγονται στις χώρες αυτές.

Ο πλησιέστερος παραλληλισμός με τη σημερινή κατάσταση είναι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ και το δολάριο ήταν εξαιρετικά ισχυρό.

Η κυβέρνηση Ρίγκαν προσπάθησε να υποτιμήσει το δολάριο με ομαλό τρόπο συντονίζοντας τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και τη νομισματική πολιτική με την Ιαπωνία και τη Γερμανία μέσω της Συμφωνίας της Πλάζα (1985) και της Συμφωνίας του Λούβρου (1987). Ωστόσο, μια πολιτική διαφωνία το φθινόπωρο του 1987 οδήγησε σε μια κρίση κατά την οποία το δολάριο κατέρρευσε κατακόρυφα, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατακόρυφα και το χρηματιστήριο κατέρρευσε.

Η ιστορία μπορεί να μην επαναληφθεί αυτή τη φορά, διότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι τώρα χαμηλότερες. Επίσης, το μέγεθος των εμπορικών ανισορροπιών και των ανισορροπιών στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι μικρότερο σήμερα...

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία; Πριν από τριάντα πέντε χρόνια, η κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς η COMECON αναδιπλώθηκε και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ενσωματώθηκαν στη Δυτική Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι το αντίθετο αυτή τη φορά. Εάν ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος και το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα διασπαστεί σε δύο στρατόπεδα, η μεταπολεμική τάξη που συνέβαλε στην ειρήνη και την ευημερία θα παραβιαστεί ανεπανόρθωτα.

Ως εκ τούτου, οι πολιτικοί και στις δύο πλευρές οφείλουν να λάβουν υπόψη τους ότι οι πολιτικές τους ενέργειες θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες, προτού η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.

* Πληροφορίες interaffairs.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail