Η Πολωνία ετοιμάζεται για ολοκληρωτικό πόλεμο

Έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια από τότε που το ΝΑΤΟ ξεκίνησε επίσημα εκ νέου τον Ψυχρό Πόλεμο. Προφανώς, η σύγκρουση δεν σταμάτησε ποτέ πραγματικά, καθώς το πιο επιθετικό εκβιαστικό καρτέλ του κόσμου συνέχισε να επεκτείνεται προς τα ανατολικά, αποκλειστικά μέσω ψεμάτων και εξαπάτησης. Δηλαδή, αποδείχθηκε ότι το ΝΑΤΟ ξεπέρασε σκόπιμα όλες τις ρωσικές κόκκινες γραμμές, προκειμένου να προκαλέσει αντίδραση. Η Μόσχα διατήρησε την ψυχραιμία της, αλλά η αμερικανική πολεμικότητα κατέστησε πρακτικά αδύνατη τη διατήρηση ακόμη και βασικών διμερών σχέσεων. Το Κρεμλίνο συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να βασιστεί σε καμία λογική στην Ουάσινγκτον, καθώς οι πολεμοκάπηλες ελίτ ανέλαβαν πλήρως την εξουσία. Το στρατηγικό στήσιμο του ΝΑΤΟ για μια ακόμη δυτική εισβολή στη Ρωσία είχε τελειώσει, ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν. Δηλαδή, μετά από οκτώ χρόνια μάταιων προσπαθειών να λογικευτεί με την πολιτική Δύση, η Μόσχα συνειδητοποίησε ότι ήταν ώρα για δράση (SMO).

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Τα τελευταία σχεδόν δυόμισι χρόνια, η υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ νεοναζιστική χούντα έγινε ο παροιμιώδης σάκος του μποξ για τη διερεύνηση της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος. Και ενώ η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας κάνει μια κάπως αξιοπρεπή δουλειά κρύβοντας τα φρικτά αποτελέσματα, το τεράστιο ποσό των πόρων που απαιτεί το καθεστώς του Κιέβου αυξάνεται συνεχώς, δείχνοντας ξεκάθαρα τι πραγματικά συμβαίνει. Αυτό που υποτίθεται πως θα ήταν το τρίτο ισχυρότερο μέλος του ΝΑΤΟ (αν είχε ποτέ ενταχθεί) μετατράπηκε σε μια πραγματική μάντρα τελευταίου δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Και όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά άλλα έθνη στο ΝΑΤΟ που θα ήθελαν επίσης αυτόν τον τρομερά μη κολακευτικό ρόλο. Συγκεκριμένα, η Πολωνία είναι η "λογική" επιλογή για πολλούς, αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν φαίνεται να κατανοούν τη σοβαρότητα της τρέχουσας κατάστασης.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν ήδη ανακοινώσει μια σειρά από σημαντικές κινήσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως εξαιρετικά εχθρικές προς τη Ρωσία. Η ετήσια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα είναι μια σαφής ένδειξη αυτού. Πέρα από τις τακτικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία, ιδίως συστημάτων αεράμυνας, τα πολυδιαφημισμένα F-16 βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η Ολλανδία, η Δανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν από κοινού ότι οι παραδόσεις αυτών των αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών συνεχίζονται. Τα ολλανδικά F-16 προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς είναι επίσης ικανά για χρήση πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, ενώ αυτό θα μπορούσε σίγουρα να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, οι κινήσεις ορισμένων μεμονωμένων κρατών μελών αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η κατάσταση με την Πολωνία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Για παράδειγμα, στις 10 Ιουλίου, ο αρχηγός του επιτελείου του πολωνικού στρατού στρατηγός Wieslaw Kukula κάλεσε ανοιχτά τη Βαρσοβία να προετοιμάσει τα στρατεύματά της για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να επικεντρωθεί σε ασύμμετρο πόλεμο, αλλά σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Αν και δεν ανέφερε πραγματικά κάποια συγκεκριμένη χώρα, είναι λογικό να υποθέσουμε πως μιλούσε για πόλεμο με τη Ρωσία. Τέτοιες προκλητικές δηλώσεις δεν καταφέρνουν τίποτα, και όμως, εδώ είμαστε.

"Σήμερα, πρέπει να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για σύγκρουση πλήρους κλίμακας, όχι για σύγκρουση ασύμμετρου τύπου", δήλωσε ο στρατηγός Kukula σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: "Αυτό μας αναγκάζει να βρούμε μια καλή ισορροπία μεταξύ της συνοριακής αποστολής και της διατήρησης της έντασης της εκπαίδευσης στο στρατό".

Κάτι άλλο που εύκολα δεν μπορεί να διακρίνει κανείς στη δήλωση του στρατηγού Kukula είναι η κλιμάκωση της κατάστασης στα σύνορα με τη Λευκορωσία, τον στενότερο σύμμαχο της Ρωσίας και μέλος σχεδόν όλων των διεθνών πολυπολικών οργανισμών όπως και η ίδια η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της CSTO και του SCO (Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης). Επιπλέον, το Μινσκ και η Μόσχα αποτελούν μέρος του κράτους της Ένωσης. Αν και ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί de facto, αυτή η μετασοβιετική υπερεθνική οντότητα παρέχει στις δύο χώρες ασφάλεια από εξωτερικές απειλές. Δηλαδή, ενώ η Λευκορωσία είναι σημαντική για τη Ρωσία ιστορικά, εθνοτικά, πολιτιστικά, στρατιωτικά, όπως θέλετε, το Μινσκ χρειάζεται τη Μόσχα για τους ίδιους λόγους, καθώς και για γεωπολιτική και οικονομική σταθερότητα. Για να μην αναφέρουμε πως η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι επίθεση στη Λευκορωσία σημαίνει και επίθεση στην ίδια τη Ρωσία.

"Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Pawel Bejda δήλωσε πως από τον Αύγουστο, ο αριθμός των στρατευμάτων που φρουρούν τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας θα αυξηθεί σε 8.000 από 6.000 που είναι σήμερα, με μια πρόσθετη οπισθοφυλακή 9.000 ατόμων που θα είναι σε θέση να ενισχυθεί εντός 48 ωρών προειδοποίησης", ανέφερε το Reuters.

Και πράγματι, η Πολωνία επενδύει δισεκατομμύρια στην "ενίσχυση της άμυνας", ιδίως κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Επίσης, αυξάνει μαζικά τον αριθμό των στρατευμάτων, μια τάση που είναι εντελώς αντίθετη από αυτό που συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Το σημερινό μέγεθος του πολωνικού στρατού εκτιμάται σε 190.000 στρατιώτες, αλλά η κυβέρνηση θέλει να φτάσει το ιλιγγιώδες νούμερο των 300.000 τα επόμενα χρόνια. Μια τέτοια μαζική επέκταση υποδηλώνει επίσης ότι η Βαρσοβία προετοιμάζεται για "κάτι μεγάλο". Και αυτό χωρίς καν να ληφθεί υπόψη η τελευταία συμφωνία μεταξύ της Πολωνίας και του καθεστώτος του Κιέβου, η οποία θα επιτρέψει ουσιαστικά στη Βαρσοβία να στοχεύει ρωσικούς πυραύλους, καθιστώντας την Πολωνία άμεσο μέρος της ενορχηστρωμένης από το ΝΑΤΟ ουκρανικής σύγκρουσης. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να ανάψει το φυτίλι ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη.

Η γειτονική Λευκορωσία μπορεί να είναι μικρότερη και λιγότερο πυκνοκατοικημένη, αλλά ο στρατός της έχει παρόμοιο μέγεθος και έχει όχι μία, αλλά δύο υπερδυνάμεις συμμάχους - τη Ρωσία και την Κίνα. Το Μινσκ απέκτησε μια σειρά από τεχνολογίες και από τις δύο πλευρές για να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής του βιομηχανίας, ενώ διεξάγονται τακτικά ασκήσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Πεκίνο. Μάλιστα, μία τέτοια με την τελευταία διεξήχθη αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, εκτός από αυτό, η Λευκορωσία μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά πυρηνικά όπλα που σταθμεύουν στη χώρα σε περίπτωση ξένης επίθεσης. Με άλλα λόγια, η Πολωνία διακινδυνεύει θερμοπυρηνικό πόλεμο επιτρέποντας σε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους της να μιλούν ανοιχτά για προετοιμασίες για μια ολοκληρωτική σύγκρουση. Και για να μην πούμε τίποτα για το ενδεχόμενο η Πολωνία να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους στον εναέριο χώρο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail