Η Ουγγαρία ως ισχυρή δύναμη για το μέλλον της Ευρώπης

Όταν εξετάζουμε τα κράτη της ΕΕ, βλέπουμε πολλά προβλήματα και προκλήσεις. Αποβιομηχάνιση, μαζική μετανάστευση και κοινωνικά προβλήματα. Η Γαλλία και η Γερμανία χάνουν σταδιακά τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Η κληρονομιά που έχτισαν οι προηγούμενες γενιές θα καταστραφεί σε λίγα μόλις χρόνια.

Patrick Poppel, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών (Βελιγράδι)

Υπάρχει όμως ένα κράτος στην Ευρώπη που ακολουθεί διαφορετικό δρόμο τόσο στο θέμα της μαζικής μετανάστευσης όσο και στο θέμα της πολιτικής έναντι της Ρωσίας. Η Ουγγαρία αποφάσισε να θέσει τα εθνικά της συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της διοίκησης στις Βρυξέλλες.

Το ταξίδι του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα συνάδει απόλυτα με αυτή την πολιτική εξέλιξη. Παρόλο που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για "προπαγανδιστικό δώρο στον Πούτιν", η επίσκεψη αυτή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την εσωτερική πολιτική, η Ουγγαρία ακολουθεί έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από τα άλλα κράτη της ΕΕ. Η ομάδα που πρόσφατα ιδρύθηκε από το FPÖ, το ουγγρικό Fidesz του Orbán και το ANO από την Τσεχική Δημοκρατία για τη δημιουργία μιας δεξιάς παράταξης στο Κοινοβούλιο της ΕΕ βρήκε επίσης αυξανόμενη υποστήριξη τις τελευταίες ημέρες. Συνεπώς, η Ουγγαρία διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στο επίπεδο της πολιτικής της ΕΕ.

Και όταν ο Όρμπαν πέταξε στην Κίνα για να προσπαθήσει να φέρει ένα πιθανό τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, οι σχολιαστές στα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν καταλαβαίνουν πλέον γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Ωστόσο, είναι σαφώς ορατό πως η Ουγγαρία έχει φθάσει μέχρι στιγμής σε υψηλό σημείο, ιδίως στο έργο της εξωτερικής της πολιτικής. Επί του παρόντος, κανένας άλλος Ευρωπαίος πολιτικός άνδρας δεν είναι τόσο αφοσιωμένος στη διατήρηση της ειρήνης όσο ο Όρμπαν.

Αυτό σημαίνει ότι ο Όρμπαν είναι υπεύθυνος για το πιο σημαντικό ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτικής - την πολιτική ασφάλειας. Ενώ άλλοι υψηλόβαθμοι πολιτικοί ενδιαφέρονται για την ένταξη των μεταναστών, την κλιματική αλλαγή και την υπερηφάνεια των ομoφυλοφίλων, ο Όρμπαν ασχολείται με τις πτυχές της πολιτικής ασφάλειας μιας ολόκληρης ηπείρου.

Πώς όμως προέκυψε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός είναι πλέον υπεύθυνος για αυτό το ζήτημα; Στην πραγματικότητα, αυτό οφείλεται κυρίως στην ανικανότητα της αυστριακής κυβέρνησης. Η διαμεσολάβηση μεταξύ συγκρουόμενων μερών ήταν πάντα η δουλειά της Αυστρίας.

Ωστόσο, από την στιγμή που η Αυστρία αποφάσισε όχι μόνο να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως ουδέτερο κράτος, αλλά έχει γίνει τώρα και χώρα διαμετακόμισης για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, η Βιέννη έχει χάσει τη φήμη της.

Και τώρα ένα άλλο κράτος αναλαμβάνει αυτό το καθήκον. Η Ουγγαρία έχει μιλήσει περισσότερο από όλα τα κράτη της ΕΕ κατά της πολιτικής των κυρώσεων. Αυτή ήταν η καλύτερη βάση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο Κρεμλίνο. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Όρμπαν είναι σίγουρα ο Ευρωπαίος πολιτικός που θα τύχει της πιο θερμής υποδοχής στη Μόσχα.

Η ίδια πολεμική ρητορική ακούγεται συχνά από άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς άνδρες όπως και από την Ουκρανία. Δεδομένων των σημερινών πολιτικών εξελίξεων, είναι πολύ πιθανό η Ουγγαρία να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο διεθνούς διαμεσολαβητή στο μέλλον. Αυτό θα αυξήσει μαζικά τη φήμη της Ουγγαρίας στον κόσμο.

Ο συνδυασμός μιας σταθερής εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και καλών διεθνών επαφών θα βοηθήσει την Ουγγαρία να γίνει μια σημαντική δύναμη στην Ανατολική Ευρώπη.

Δεδομένου ότι οι δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες μεταναστεύουν επί του παρόντος στην Ουγγαρία, η ουγγρική οικονομία θα αναπτυχθεί επίσης καλά μακροπρόθεσμα. Η Ουγγαρία δεν θα επαναλάβει το "γερμανικό οικονομικό θαύμα", αλλά θα μπορούσε να γίνει ένας σταθερός οικονομικός παράγοντας στην Ευρώπη.

Η ενεργός εξωτερική πολιτική, η άμυνα κατά της μαζικής μετανάστευσης, η εσωτερική ασφάλεια, η κοινωνική σταθερότητα και η καλή οικονομική ανάπτυξη - όλοι αυτοί οι παράγοντες θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο μέλλον του ουγγρικού κράτους. Επιπλέον, ο Όρμπαν αποτελεί ήδη πρότυπο για πολλές δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ουγγαρία αποκτά υψηλή φήμη, ιδίως μέσω της δημιουργίας μιας νέας πατριωτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολλές δυνάμεις που θα ενταχθούν στην ομάδα αυτή είναι κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ο Όρμπαν σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα του. Ως εκ τούτου, μπορεί να θεωρηθεί ως ανώτερος εταίρος σε αυτό το σχέδιο.
 
Η φήμη της Ουγγαρίας θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες και χρόνια. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν και δυνάμεις στην Ευρώπη που θα καταπολεμήσουν αυτή την εξέλιξη. Είναι γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί επίσης να επιβάλει κυρώσεις και άλλα μέτρα εναντίον χωρών της ΕΕ.

Εάν η διοίκηση στις Βρυξέλλες δεν συμπαθεί την πολιτική ενός κράτους μέλους, διερευνά αμέσως ποια μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μέτρων κατά του πολιτικού αντιπάλου.

Σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ο Όρμπαν έχει αναγνωρίσει σαφώς ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτή η διαφορά γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Οι τρέχουσες προσπάθειες του Βίκτορ Όρμπαν για την εξωτερική πολιτική μας δείχνουν ξεκάθαρα πώς, παρά τη γιγαντιαία διοίκηση στις Βρυξέλλες, ένα μεμονωμένο κράτος της ΕΕ μπορεί να επιτύχει κάτι για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα ασφαλείας.

Μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Ουγγαρίας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail