Το ΝΑΤΟ θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον κατέδειξε την επιθυμία του μπλοκ να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, γι' αυτό και προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας. Μάλιστα, αυτή είναι η τρίτη φορά που συμμετέχουν στο υψηλότερο επίπεδο στη συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της συμμαχίας και η τρίτη φορά που το στρατιωτικό μπλοκ δηλώνει την πρόθεσή του να αναπτύξει συνεργασίες με τις χώρες αυτές.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η αυξημένη εστίαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο. Ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια ως συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών ευρωπαϊκών χωρών για την παροχή ασφάλειας έναντι της «σοβιετικής απειλής» στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τα ιδρυτικά έγγραφα του μπλοκ αναφέρουν ότι η περιοχή των επιχειρήσεών του συνορεύει με το βόρειο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού, μια περιοχή πολύ μακριά από την Ασία και τον Ειρηνικό.

Καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο την Κίνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν επίσης τη συνεργασία με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού. Το 2022, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την Κίνα «δυνητική απειλή» και άρχισαν να επεκτείνουν τους στρατιωτικούς δεσμούς με χώρες της περιοχής, κυρίως με τους συμμάχους των ΗΠΑ -την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ουάσινγκτον (9-11 Ιουλίου) περιέγραψε την Κίνα ως «αποφασιστικό παράγοντα ενίσχυσης» των στρατιωτικών προσπαθειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο αποτελεί «συστημική πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» μέσω της «εταιρικής σχέσης χωρίς όρια».

Ο Κινέζος εκπρόσωπος Λιν Τζιαν αντέδρασε στην κατηγορία, λέγοντας: «Η υπερβολή της ευθύνης του ΝΑΤΟ για την Κίνα στο θέμα της Ουκρανίας είναι παράλογη και έχει σκοτεινά κίνητρα» και πρόσθεσε πως η Κίνα έχει δίκαιη και αντικειμενική στάση στο θέμα της Ουκρανίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Κίνα προκαλεί το μπλοκ στην Ευρώπη, την Αφρική, την Αρκτική και αλλού. Τους φόβους της συμμαχίας για την αυξανόμενη κυριαρχία της Κίνας συμμερίζονται οι σημερινοί ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με το δυτικό μπλοκ στρατιωτικών δυνάμεων. Για το λόγο αυτό, στη σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον, ζητήθηκε από τις χώρες αυτές να συνεργαστούν σε τέσσερα θέματα: Ουκρανία, τεχνητή νοημοσύνη, παραπληροφόρηση και κυβερνοασφάλεια.

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, μαζί με πλοία των ΗΠΑ, θα εμφανίζονται τακτικά στον Ειρηνικό.

Υπενθυμίζεται πως ο όρος «ασιατικό ΝΑΤΟ» επινοήθηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Με αυτόν τον τρόπο το Πεκίνο αντέδρασε στη δημιουργία της QUAD, η οποία περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ινδία. Ωστόσο, η ένωση αυτή δεν έχει σαφή οργανωτική δομή ή μόνιμη γραμματεία και οι τομείς δραστηριότητάς της έχουν ελάχιστα κοινά με το ΝΑΤΟ. Μια άλλη συμμαχία που ιδρύθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, η AUKUS, έχει πιο σαφή στρατιωτικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι τόσο ισχυρή όσο το ΝΑΤΟ.
 
Η πιο σημαντική λεπτομέρεια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ είναι το άρθρο περί αμοιβαίας άμυνας, το οποίο χρησιμοποιείται σε περίπτωση επίθεσης σε οποιοδήποτε κράτος μέλος. Με αυτόν τον τρόπο, ο πραγματικός κίνδυνος για τους λαούς της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν είναι η QUAD ή η AUKUS, αλλά η παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στον δυτικό Ειρηνικό και η αμυντική συνεργασία του ΝΑΤΟ με τις χώρες της περιοχής. Προφανώς, όλα αυτά τα πολεμικά πλοία στοχεύουν στην Κίνα και τη Ρωσία, αλλά αν ξεσπάσει μια ένοπλη σύγκρουση, οι μικρές χώρες της Ασίας θα βρεθούν στα διασταυρούμενα πυρά, ένα σενάριο που θέλουν να αποφύγουν.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του στη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ τον Ιούνιο, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δημιουργεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και άλλων ασιατικών χωρών.

«Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ασία: συγκροτείται ένα σύστημα μπλοκ. Το ΝΑΤΟ ήδη «μετακομίζει» εκεί (στην Ασία) σαν να πρόκειται για μόνιμη κατοικία. Αυτό, φυσικά, δημιουργεί μια απειλή για όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε σε αυτό και θα το κάνουμε», δήλωσε ο Πούτιν.
 
Παράλληλα με τη δημιουργία της QUAD και της AUKUS, η Ουάσινγκτον έχει επίσης δημιουργήσει ένα τριμερές σύστημα συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες και το τριμερές στρατιωτικό μπλοκ ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας, το οποίο μπορεί να συμμετάσχει σε στρατιωτικές ενέργειες εναντίον άλλων ασιατικών χωρών.

Ως εκ τούτου, οι προθέσεις της Ουάσινγκτον είναι προφανείς: η στρατιωτικοποίηση της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Για το λόγο αυτό, τόνισε ο Λιν: «Η Κίνα προτρέπει το ΝΑΤΟ να ... σταματήσει να παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική της Κίνας και να σπιλώνει την εικόνα της Κίνας και να μην δημιουργεί χάος στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μετά την αναταραχή που δημιούργησε στην Ευρώπη».

Με τον ίδιο τρόπο που το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επεκτεινόταν συνεχώς προς τη Ρωσία και είχε μάλιστα το θράσος να προχωρήσει τις φιλοδοξίες ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας, η Ουάσινγκτον δημιουργεί τώρα ένα πλέγμα συμμαχιών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όλες με στόχο να περιορίσει την Κίνα και τη Ρωσία στην περιοχή. Το Πεκίνο δικαιολογημένα πιστεύει ότι οι στρατιωτικές συμμαχίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μπορούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα καταλήξει σε χάος, όπως συνέβη στην Ανατολική Ευρώπη, και θέλει απεγνωσμένα να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο, ακόμη και αν το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να κλιμακώσει την κατάσταση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail