Δείτε πώς η σοβιετική κληρονομιά στην Αφρική ανοίγει το δρόμο για τον πολυπολικό κόσμο

Sergey Guneev / Sputnik
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κονγκό πραγματοποίησε πρόσφατα επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα

Ο Denis Sassou Nguesso, πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κονγκό και ένα από τα πολιτικά βαρίδια της Αφρικής, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία. Οι Αφρικανοί ηγέτες έρχονται τακτικά στη Ρωσία για επισκέψεις εργασίας. Στην πραγματικότητα, μετά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2023, πέντε αρχηγοί αφρικανικών κρατών (από το Νότιο Σουδάν, την Ισημερινή Γουινέα, το Τσαντ, τη Γουινέα-Μπισάου και τη Ζιμπάμπουε) έχουν επισκεφθεί τη Ρωσία. Ωστόσο, μια κρατική επίσκεψη, το υψηλότερο επίπεδο διεθνούς επίσκεψης και αυτό με το αυστηρότερο πρωτόκολλο, είναι ένα μοναδικό γεγονός. Το 2023, μια τέτοια επίσκεψη πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Αλγερίας, του στρατηγικού εταίρου της Ρωσίας στην Αφρική, Αμπντελμαντζίτ Τεμπουνέ.

Από τον Vsevolod Sviridov, εμπειρογνώμονα στο Κέντρο Αφρικανικών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι κρατικές επισκέψεις καταδεικνύουν ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο διμερών σχέσεων. Περιλαμβάνουν πολυήμερο επιχειρηματικό και πολιτιστικό πρόγραμμα και επισκέψεις σε διάφορες πόλεις (στην περίπτωση του Sassou Nguesso - Μόσχα και Αγία Πετρούπολη). Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κονγκό ήρθε στη Ρωσία με κρατική επίσκεψη δεν αποτελεί έκπληξη. Εδώ και πολλά χρόνια, ο πολιτικός διάλογος μεταξύ Μπραζαβίλ και Μόσχας είναι σταθερός και χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη. Μόλις τον περασμένο μήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε το Κονγκό (οι τελικές προετοιμασίες για την κρατική επίσκεψη πιθανώς συζητήθηκαν τότε) και μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία του Κονγκό με επικεφαλής τον υπουργό σχεδιασμού, στατιστικής και περιφερειακής ολοκλήρωσης συμμετείχε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης τον Ιούνιο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Sassou Nguesso διατηρούν επίσης τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες.

Ο Sassou Nguesso είναι ένας από τους πολιτικούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Αφρική. Παρόλο που η Δημοκρατία του Κονγκό δεν είναι ηγετική χώρα της ηπείρου όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, τον πληθυσμό ή τη διεθνή επιρροή, ο Sassou Nguesso έχει σχέσεις εμπιστοσύνης με πολλούς πολιτικούς και εκπροσώπους των παραδοσιακών ελίτ, και λόγω των εκτεταμένων δεσμών του πέραν της Αφρικής, είναι σημαντικός πολιτικός διαμεσολαβητής και διαιτητής. Για παράδειγμα, προεδρεύει της επιτροπής υψηλού επιπέδου της AU για τη Λιβύη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε τη συμβολή του Sassou Nguesso στην ανάπτυξη μιας αφρικανικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όταν οι ηγέτες των αφρικανικών χωρών που ανέπτυξαν την ειρηνευτική πρωτοβουλία επισκέφθηκαν τη Ρωσία και την Ουκρανία, ο Sassou Nguesso επισκέφθηκε μόνο την Αγία Πετρούπολη (τον Ιούνιο του 2023). Δεν πήγε προσωπικά στο Κίεβο, αλλά έστειλε εκεί τον επικεφαλής του γραφείου του, γεγονός που καταδεικνύει τις απόψεις του για τη σύγκρουση.

Ο Sassou Nguesso είναι ηγέτης της Δημοκρατίας του Κονγκό από το 1979, με ένα μικρό μόνο διάλειμμα από το 1992-1997. Το 1981, ως πρόεδρος της τότε σοσιαλιστικά προσανατολισμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, επισκέφθηκε τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Η συνθήκη φιλίας που υπεγράφη τότε μεταξύ του Κονγκό και της ΕΣΣΔ ισχύει μέχρι σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με τη Δημοκρατία του Κονγκό έχουν ενισχυθεί. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών έχει φθάσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, η συνεργασία στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και η ρωσική ιδιωτική εταιρεία Lukoil υλοποιεί ένα μεγάλο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κονγκό από κοινού με την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni.

Ταυτόχρονα, τα ρωσικά σχέδια πρέπει να διασφαλίσουν την εσωτερική ανάπτυξη της χώρας, τη διαφοροποίηση και την οικονομική ανάπτυξη - για παράδειγμα, παρέχοντας ευρύτερη πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, βελτιώνοντας την επισιτιστική ασφάλεια και την εκπαίδευση. Ο βασισμένος στην εμπιστοσύνη πολιτικός διάλογος και οι φιλικοί δεσμοί μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών δημιούργησαν μια καλή βάση για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, αλλά το βασικό σημείο είναι η ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών διμερών οικονομικών πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, εκτός από τους αξιωματούχους, στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των ρωσικών κρατικών εταιρειών Rosatom και Zarubezhneft. Η Rosatom - μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές κρατικές εταιρείες - είναι συστημικός παίκτης στην Αφρική εδώ και πολύ καιρό. Στη Δημοκρατία του Κονγκό, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής δύο μίνι υδροηλεκτρικών σταθμών συνολικής ισχύος 500 MW.

Η Zarubezhneft, η οποία συνεργάζεται με το Κονγκό από τη σοβιετική εποχή, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία υποδομών αγωγών και στην ανάπτυξη των εγχώριων αγορών πετρελαιοειδών, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η επίσκεψη της αφρικανικής αντιπροσωπείας, η οποία διήρκεσε αρκετές ημέρες, της επέτρεψε επίσης να πραγματοποιήσει μια σειρά ιδιωτικών συνομιλιών με άλλους εκπροσώπους ρωσικών επιχειρήσεων και κυβερνητικών οργανισμών.

Παρόλο που δεν υπογράφηκαν συμφωνίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως συνηθίζεται κατά τις κρατικές επισκέψεις, ο Sassou Nguesso τιμήθηκε με μια σειρά τιμητικών βραβείων και τίτλων. Συγκεκριμένα, του απονεμήθηκε το Τάγμα της Τιμής "για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας του Κονγκό", καθώς και ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του παραρτήματος της Αγίας Πετρούπολης ενός από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ρωσίας - της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών. Κατά την παραλαβή των βραβείων, ο πρόεδρος έδωσε μια σύντομη διάλεξη για τις διεθνείς σχέσεις και την οικολογία.

Ο Denis Sassou Nguesso είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μακροχρόνιου Αφρικανού πολιτικού. Διατηρώντας επαφές με το Παρίσι, την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο και τη Μόσχα, απολαμβάνει επίσης σταθερή υποστήριξη στη χώρα του, γεγονός που του επιτρέπει να διατηρεί την εξουσία και να διατηρεί σχετική οικονομική σταθερότητα.

Για τον Sassou Nguesso, η φιλία με τη Ρωσία δεν είναι μια συγκυριακή αλλά μάλλον μια στρατηγική επιλογή που βασίζεται στη μακροπρόθεσμη κατανόηση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας του και της παγκόσμιας κατάστασης. Φυσικά, η σοβιετική κληρονομιά παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις σχέσεις. Το παράδειγμα του Sassou Nguesso - πρώην μαρξιστή-λενινιστή και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Κονγκό, με το κόκκινο έμβλημά του διακοσμημένο με ένα αστέρι και σταυρωτά σφυρί και τσάπα - δείχνει πόσο στενά είναι συνυφασμένες η Ρωσία και η ΕΣΣΔ στην Αφρική και πώς η εμπειρία της Σοβιετικής Ρωσίας βοηθά τη σύγχρονη Ρωσία μέχρι σήμερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail