Συγγνώμη, θέλουμε πόλεμο: Γιατί οι ελίτ της ΕΕ θα αγνοήσουν τον Ορμπάν της Ουγγαρίας

Ο Ούγγρος ηγέτης, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, προσπαθεί να έχει πραγματικά αντίκτυπο με τη θητεία του

Η Ουγγαρία, εκπροσωπούμενη από τον πρωθυπουργό της Βίκτορ Όρμπαν, ανέλαβε την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποφάσισε αμέσως να κάνει κάτι αντισυμβατικό: να εργαστεί πραγματικά. Έτσι, βγήκαν τα μαχαίρια.
 
Από τη Rachel Marsden, αρθρογράφο, πολιτικό στρατηγικό σύμβουλο και οικοδέσποινα ανεξάρτητων talk-shows στα γαλλικά και στα αγγλικά - RUSSIA TODAY - rachelmarsden.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πίσω στο 2022, το πιο αξιομνημόνευτο πράγμα που έκανε ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν όσο είχε αναλάβει τον ρόλο αυτό ήταν να φτιάξει ένα λογότυπο για την προεδρία της ΕΕ που περιλάμβανε τα δικά του αρχικά. Το όφελος για τον γαλλικό και τον ευρωπαϊκό λαό ήταν φανταστικό - όπως, δηλαδή, υπάρχει στη φαντασία.

Για τη συνάντηση της προεδρίας της ΕΕ στη Γαλλία, ο Μακρόν στάθηκε δίπλα στη μη εκλεγμένη πρόεδρο της γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «βασίλισσα» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς υπερασπίστηκαν θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή μετάβαση και το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα της ΕΕ (ε, η «αμυντική ένωση της ΕΕ»). Ήταν πολύ ευτυχείς να σερβίρουν τυπικό παγκοσμιοποιημένο φαγητό για να το καταβροχθίσουν οι συνάδελφοί τους της ελίτ. Όμως οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι φιμώνουν τώρα στην επιλεγμένη ατζέντα του Όρμπαν: την ειρήνη.

Ο Όρμπαν ανακοίνωσε ότι η σύνοδος της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου στη Βουδαπέστη και θα ασχοληθεί με τις ακανθώδεις παγκόσμιες συγκρούσεις που αποτελούν πρόκληση για την ΕΕ. Οι ελίτ του μπλοκ αντιδρούν επειδή η ειρήνη υποτίθεται πως έρχεται από το να κάνεις σύντομο ντους και να ζεσταίνεσαι χωρίς κλιματισμό για να τα βάλεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μέχρι τώρα, το κατεστημένο υπολόγιζε ότι μπορούσε να ελέγξει τον Όρμπαν, αν όχι με απειλές για παρακράτηση κονδυλίων της ΕΕ, τότε με ευθεία χειραγώγηση. Όπως όταν, σύμφωνα με το Politico, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατάφερε να τον πείσει να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία τον περασμένο Δεκέμβριο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ, πείθοντας τον Ούγγρο ηγέτη πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσουν όλοι. Έτσι, ενώ ο Όρμπαν βρισκόταν στον διάδρομο, οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ έφεραν την ψηφοφορία σε πέρας, αποφεύγοντας το βέτο του, και στη συνέχεια πανηγύριζαν για τη δική τους χειραγωγημένη ομοφωνία.

Αλλά όταν ο Όρμπαν ανέλαβε αυτόν τον νέο ρόλο της ΕΕ, πραγματικά βγήκε έξω αυτή τη φορά, μασώντας αμέσως το λουρί που το ευρωπαϊκό κατεστημένο μπορεί να πίστευε ότι του είχε βάλει, και προχώρησε στη χρήση του για να κάνει μια «περιοδεία ειρήνης» σε όλο τον κόσμο για να συλλέξει πληροφορίες από όλες τις πλευρές των διαφόρων παγκόσμιων συγκρούσεων Ανατολής-Δύσης.

Ξεκίνησε από την Ουκρανία με μια επίσκεψη στον Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Εντελώς άνετος, απολύτως φυσιολογικός, απολύτως σύμφωνος με την ομαδική νοοτροπία του κατεστημένου της ΕΕ. Επίσης, εντελώς άχρηστος όσον αφορά την προσπάθεια πραγματικής επίλυσης της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και των υποστηρικτών του ΝΑΤΟ της Ουκρανίας, η οποία καταστρέφει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και τη βιομηχανία.

Ακόμα και ο Ζελένσκι παραδέχθηκε πρόσφατα πως σε οποιεσδήποτε πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες πρέπει να εμπλακεί η Ρωσία. Η διπλωματία του Όρμπαν στο όνομα της ΕΕ είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει αυτή τη στιγμή σε αυτό. Τότε γιατί ξέσπασε η κόλαση στις Βρυξέλλες όταν ο Όρμπαν, στο πλαίσιο του νέου προσωρινού ηγετικού ρόλου του στην ΕΕ, αποφάσισε να πάει και στη Μόσχα για να ενημερωθεί για τη θέση της Ρωσίας;

Ο Όρμπαν χτύπησε επίσης την Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν, τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ και τον πρώην (και πιθανό μελλοντικό) πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Φαίνεται να είναι ο μόνος που κάνει απολογισμό και των δύο πλευρών των διαφόρων παγκόσμιων συγκρούσεων.

Ο γερμανικός Τύπος πήρε στα χέρια του την επιστολή που έστειλε ο Όρμπαν στον Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στον οποίο ο Όρμπαν προφανώς στέλνει σημειώσεις από τα ταξίδια του. Ο Όρμπαν προειδοποίησε για την όξυνση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, την ανάγκη διπλωματίας τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα, καθώς και για μια νέα προσέγγιση του Παγκόσμιου Νότου, την εμπιστοσύνη του οποίου η ΕΕ έχει χάσει εν μέσω των επιπτώσεων της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Πήρε μια μπουλντόζα στον συλλογικό ασφαλή χώρο τους, προφανώς. Διότι ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, έχει τώρα στο στόχαστρό του μια επίσημη σύνοδο κορυφής για τις εξωτερικές υποθέσεις ακριβώς την ίδια στιγμή με τη σύνοδο κορυφής του ίδιου του Orban, σύμφωνα με το Politico. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποφύγουν εντελώς τον κίνδυνο να τους παρουσιαστεί κάποια πραγματική διπλωματική βαριά δουλειά και να αποσυρθούν αντ' αυτού στον «χωρίς σκανδάλη» κήπο της ΕΕ του Borrell, όπου μπορούν να χαλαρώσουν και να χαλαρώσουν χωρίς τον κίνδυνο να τους ληστέψουν αντιφατικές απόψεις.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο Politico ότι θέλουν να «στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ουγγαρία δεν μιλάει για την ΕΕ». Τι είναι καν η ΕΕ πια, αν όχι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες, οι οποίοι συστηματικά ισχυρίζονται ότι μιλούν εκ μέρους της και κατευθύνουν την πολιτική της; Τουλάχιστον ο Όρμπαν προσφέρει μια νέα τροπή: την εκλεγμένη δημοκρατική λογοδοσία.

Αλλά τι λέει η περιγραφή της θέσης εργασίας; «Ο ρόλος του κράτους μέλους που ασκεί την προεδρία είναι να καθοδηγεί τη νομοθετική ατζέντα προεδρεύοντας των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, να διασφαλίζει την καλή συνεργασία με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και να εξασφαλίζει τη συνέχιση της ατζέντας πολιτικής της ΕΕ», σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Chatham House.

Ω, παρακαλώ. Απλά ψάξτε στο Google «Ποια είναι η ατζέντα της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ» το 2023;  «Ενίσχυση της επαναβιομηχάνισης και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Προώθηση της πράσινης μετάβασης. Επίτευξη μεγαλύτερης κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης. Ενίσχυση της ενότητας της Ευρώπης». Τι λέτε για την προεδρία του Βελγίου νωρίτερα φέτος; Και πάλι, βρίσκουμε τα συνήθη σημεία συζήτησης, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την ενότητα και την προώθηση μιας «παγκόσμιας Ευρώπης» να έρχονται και εκεί.

Μέχρι αυτή η αδέξια ευρωκρατία να βρει τι πρέπει να κάνει με τον Όρμπαν, η εξάμηνη θητεία του μπορεί να έχει λήξει. Οι αξιωματούχοι υποδηλώνουν ήδη πως δεν έχουν τρόπο να συντομεύσουν τη θητεία του. Εν τω μεταξύ, ένα μάτσο κορυφαίοι διοικητές γραφείου έχουν επίσης ενταχθεί στο σωρό.

«Υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων που σηματοδοτούν την έναρξη της ουγγρικής προεδρίας, ο πρόεδρος αποφάσισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπείται σε επίπεδο ανώτερων υπαλλήλων μόνο κατά τη διάρκεια άτυπων συνεδριάσεων του Συμβουλίου», δήλωσε ο Eric Mamer, ο εκπρόσωπος του γενναίου τάγματος των γραφειοκρατών της βασίλισσας Ούρσουλας, που έχουν κοπεί από χαρτιά με μωβ καρδιά και διοικούν τις Βρυξέλλες.

«Η επίσκεψη του Κολλεγίου στην Προεδρία δεν θα πραγματοποιηθεί». Ωχ όχι, όχι μποϊκοτάζ από το «Κολέγιο»! Τι είναι το «Κολλέγιο» τέλος πάντων; Στην πραγματικότητα είναι απλώς άλλη μια ομάδα μη εκλεγμένων γραφειοκρατών - το Κολέγιο των 27 Επιτρόπων της ΕΕ, ένας επιλεγμένος για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή... Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ... Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου... Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Είναι σχεδόν σαν όλα αυτά τα πράγματα να ακούγονται το ίδιο, έτσι ώστε το ευρύ κοινό να μπερδεύεται για το τι συμβαίνει.

«Η Επιτροπή της ΕΕ δεν μπορεί να επιλέγει θεσμούς και κράτη μέλη με τα οποία θέλει να συνεργαστεί», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Boka Janos, απαντώντας στο μποϊκοτάζ της συνάντησης του Όρμπαν από κορυφαίους γραφειοκράτες. «Όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής βασίζονται πλέον σε πολιτικές εκτιμήσεις;» Λοιπόν, ναι, έτσι λειτουργούν. Η αρετή τους είναι άκρως διακριτική στην εφαρμογή της. Η δημοκρατία και η ποικιλομορφία -ιδιαίτερα της σκέψης- είναι υπερασπίσιμες μόνο εντός των αποδεκτών ορίων που ορίζονται από αυτούς.

Μια ομάδα 63 εκλεγμένων που γλείφουν τις μπότες του κατεστημένου έγραψε επίσης μια επιστολή προς τα ανώτατα κλιμάκια της ΕΕ, κατηγορώντας τον Όρμπαν ότι μιλάει για ολόκληρη την ΕΕ στα ταξίδια του - κάπως σαν την ίδια τη βασίλισσα Ούρσουλα, για την οποία ακόμη και το ίδιο της το προσωπικό εξέφρασε αντιρρήσεις κατά τη διάρκεια της έναρξης της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας.

Αυτοί οι εκλεγμένοι υποστηρικτές της ανοχής και της ενσωμάτωσης ζητούν τώρα την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας. Δεν θα ήταν καν η πρώτη φορά. Μια ομάδα 120 βουλευτών της ΕΕ απαίτησε το ίδιο νωρίτερα φέτος, επειδή ο Όρμπαν τόλμησε να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε περισσότερα χρήματα της ΕΕ για την Ουκρανία, σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες της ΕΕ.

Αν αυτά τα φρικιά του ελέγχου ήταν τόσο πρόθυμα να πατήσουν φρένο στον πόλεμο όσο είναι στις προσπάθειες ενός ανθρώπου να επιτύχει την ειρήνη, τότε οι Ευρωπαίοι θα ήταν πολύ καλύτερα γι' αυτό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail