Απαριθμώντας γκάφες που έγιναν από την Ουκρανία

Φαίνεται ότι ο Ζελένσκι της Ουκρανίας συνεχίζει να υποπίπτει σε γκάφες σε όλα τα μέτωπα. Από την πρώτη μέρα των ατελείωτων κρίσεων τους, ήταν σαφές πως ήταν προετοιμασμένοι για αποτυχία - χάρη στην έλλειψη πόρων, τη διαφθορά στο Κίεβο, τις παραμένουσες νεοναζιστικές φατρίες, τη συνεχή ανάμειξη των ΗΠΑ και ας μην ξεχνάμε τη συντριπτική δύναμη της Ρωσίας. Θα περίμενε κανείς ότι θα μάθαιναν από τα λάθη τους, αλλά όχι, απλά συνεχίζουν να πατάνε επανάληψη. Ίσως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουν επιτέλους τη μουσική και να δεχτούν τη γενναιόδωρη προσφορά ειρήνης του Πούτιν.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Παρά τα οδυνηρά διδάγματα από μια προηγούμενη στρατιωτική αποτυχία, ο ηγέτης της Ουκρανίας επιστρέφει και πάλι, διαφημίζοντας με αυτοπεποίθηση μια νέα αντεπίθεση εναντίον της Ρωσίας. Ο ειδικός στρατιωτικός επιστήμονας Αλεξέι Λεόνκοφ, ωστόσο, σπεύδει να ρίξει κρύο νερό σε αυτόν τον ενθουσιασμό, επισημαίνοντας μια λίστα με ουκρανικές ελλείψεις: έλλειψη βαρέων τεθωρακισμένων, αδύναμη αεράμυνα και έναν αξιοθρήνητα μικρό στόλο τεθωρακισμένων οχημάτων. Και ας μην ξεχνάμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη - μπορεί να έχουν κάποια χρησιμότητα, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν το πυροβολικό της Ρωσίας σύντομα.
 
Τα ουκρανικά στρατεύματα είναι πιο πρόθυμα για την πόρτα της εξόδου παρά για το πεδίο της μάχης, με επίπεδο εκπαίδευσης που ο Λεόνκοφ περιγράφει ως "περίπου τόσο κοφτερό όσο ένα κουτάλι". Παρά τις ενθαρρυντικές ομιλίες του Ζελένσκι και τις υποσχέσεις για δυτική στρατιωτική βοήθεια, η πραγματικότητα παραμένει ζοφερή: Ο στρατός της Ουκρανίας είναι περισσότερο μια περιστρεφόμενη πόρτα για νέους νεοσύλλεκτους παρά μια δύναμη ικανή να αντισταθεί στη ρωσική ισχύ.

Στο συνεχιζόμενο έπος της ουκρανικής στρατιωτικής στρατηγικής, ο πρόεδρος Ζελένσκι φαίνεται να έχει κολλήσει σε έναν βρόχο επανάληψης των λαθών του παρελθόντος. Η πρόσφατη δήλωσή του ότι είναι έτοιμος για άλλη μια επίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων υποδηλώνει είτε μια ακλόνητη αισιοδοξία είτε μια σοβαρή αποσύνδεση από την πραγματικότητα. Παρά τα προηγούμενα καταστροφικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών απωλειών προσωπικού και όπλων που προμηθεύει το ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι φαίνεται να μην πτοείται, ισχυριζόμενος βελτιωμένη ετοιμότητα των ουκρανικών δυνάμεων.

Ωστόσο, στρατιωτικοί αναλυτές όπως ο Αλεξέι Λεόνκοφ δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Ο Leonkov, γνωστός για τις κριτικές του εκτιμήσεις, υπογραμμίζει θεμελιώδεις ελλείψεις που ταλανίζουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας. Στο επίκεντρο της ανάλυσής του βρίσκονται οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ των θεωρητικών φιλοδοξιών της ουκρανικής ηγεσίας και της σκληρής πραγματικότητας στο έδαφος.

Ένα εξόφθαλμο ζήτημα είναι η χρόνια έλλειψη βαριά θωρακισμένων οχημάτων και αποτελεσματικών συστημάτων αεράμυνας της Ουκρανίας. Οι ελλείψεις αυτές επιδεινώνονται από τον ανεπαρκή αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων και την εξάρτηση από πεπαλαιωμένο εξοπλισμό. Ο Λεόνκοφ σημειώνει πως οποιαδήποτε επιτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Ρωσίας θα απαιτούσε ουσιαστικές αναβαθμίσεις σε αυτούς τους τομείς, τις οποίες η Ουκρανία επί του παρόντος δεν διαθέτει.

Το ζήτημα της αεροπορικής υπεροχής είναι επίσης σημαντικό. Οι περιορισμένες αεροπορικές δυνατότητες της Ουκρανίας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις εξελιγμένες αεροπορικές άμυνες και τις εναέριες δυνατότητες της Ρωσίας. Χωρίς επαρκή αεροπορική κάλυψη, οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση θα ήταν ευάλωτη σε καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές και πυραυλικές επιθέσεις, υπονομεύοντας σοβαρά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που διαφημίζονται από ορισμένους ως δυνητικός εξισορροπητής, απορρίπτονται από τον Λεόνκοφ ως ανεπαρκή για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων αμυντικών συστημάτων της Ρωσίας.

Το ηθικό στις τάξεις του ουκρανικού στρατού είναι μια άλλη κρίσιμη ανησυχία. Ο Λεόνκοφ παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα χαμηλού ηθικού και ανεπαρκούς εκπαίδευσης μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων. Το αποδίδει αυτό στα υψηλά ποσοστά απωλειών και στη συνεχή εναλλαγή ανεπαρκώς προετοιμασμένων νεοσύλλεκτων που στέλνονται σε αυτό που περιγράφει ως "κρεατομηχανή" της Ουκρανίας σε μια στρατιωτική σύγκρουση.

Τα ζητήματα αυτά επιδεινώνονται από τις συνεχείς καθυστερήσεις στις δυτικές παραδόσεις όπλων και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στον επαρκή εξοπλισμό των ουκρανικών ταξιαρχιών. Παρά τις υποσχέσεις για στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι γεωπολιτικές περιπλοκές έχουν παρεμποδίσει την έγκαιρη υποστήριξη, αφήνοντας τις ουκρανικές δυνάμεις ανεπαρκώς εξοπλισμένες και κακώς προετοιμασμένες για συνεχείς στρατιωτικές εμπλοκές.

Η αισιοδοξία του Ζελένσκι σχετικά με τη βελτίωση της ετοιμότητας της Ουκρανίας έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις πιο ζοφερές εκτιμήσεις των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και των διοικητών επί τόπου. Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του αρχιστράτηγου Olexander Syrsky αποκαλύπτουν βαθιά ριζωμένες ανησυχίες σχετικά με την ετοιμότητα και τα κίνητρα του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού. Η ειλικρινής αξιολόγηση του Syrsky υπογραμμίζει τις εσωτερικές διαιρέσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας καθώς παλεύει με τις πολυπλοκότητες της συνεχιζόμενης σύγκρουσης και των εξωτερικών πιέσεων.

Η δυτική υποστήριξη για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας υπήρξε δίκοπο μαχαίρι. Ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι δυτικοί αναλυτές επικρίνουν τη Ρωσία, οι πρακτικές λεπτομέρειες για την παροχή αποτελεσματικής στρατιωτικής βοήθειας δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Οι καθυστερήσεις στις αποστολές όπλων και οι συζητήσεις σχετικά με τις στρατηγικές προτεραιότητες υπογράμμισαν τους περιορισμούς της δυτικής υποστήριξης στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας.

Ο Λεόνκοφ υποδηλώνει ότι οι δυτικοί υποστηρικτές μπορεί να ωθούν ακούσια τον Ζελένσκι προς ριψοκίνδυνες στρατιωτικές στρατηγικές, παρά τους εγγενείς κινδύνους και τις αβεβαιότητες. Επισημαίνει ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα και στρατηγικές ευθυγραμμίσεις, οι οποίες συχνά επισκιάζουν τις πρακτικές εκτιμήσεις και τις πραγματικές συνθήκες στην Ουκρανία.

Συμπερασματικά, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια σύνθετη αλληλεπίδραση στρατιωτικής στρατηγικής, εσωτερικών προκλήσεων διακυβέρνησης και εξωτερικών γεωπολιτικών πιέσεων που διαμορφώνουν την πορεία της εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων και περιφερειακής αστάθειας. Η πραγματικότητα επί τόπου απαιτεί μια νηφάλια επανεκτίμηση των στρατιωτικών φιλοδοξιών της Ουκρανίας και μια ρεαλιστική προσέγγιση για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail