Γιατί ένα μέλος του ΝΑΤΟ θέλει ξαφνικά να γίνει μέλος των BRICS;

tccb.gov.tr
Η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ των αναδυόμενων οικονομιών έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Στις αρχές αυτού του μήνα, η είδηση της επιθυμίας της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Η ανακοίνωση έγινε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα. "Φυσικά, θα θέλαμε να γίνουμε μέλος των BRICS. Ας δούμε τι μπορούμε να πετύχουμε φέτος", δήλωσε ο υπουργός, όπως αναφέρει η South China Morning Post.

Του Murad Sadygzade, Προέδρου του Κέντρου Μελετών Μέσης Ανατολής, Επισκέπτη Λέκτορα, Πανεπιστήμιο HSE (Μόσχα) - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Το θέμα αυτό συζητήθηκε επίσης στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των BRICS στο Νίζνι Νόβγκοροντ, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Η επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί δεν είναι εντελώς νέα - κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS το 2018, στην οποία συμμετείχε ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να ενταχθεί το 2022. Ωστόσο, τα επακόλουθα γεγονότα στην παγκόσμια σκηνή προφανώς καθυστέρησαν αυτή τη φιλοδοξία και η Άγκυρα δείχνει μόλις τώρα ανανεωμένο ενδιαφέρον.

Τι είναι οι BRICS;

Οι BRICS είναι μια διεθνής ένωση που περιλάμβανε αρχικά πέντε μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες: τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Ιδρύθηκε για να ενισχύσει τη συνεργασία και να ενισχύσει τις παγκόσμιες θέσεις της και το όνομά της προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των κρατών μελών.

Η έννοια ξεκίνησε το 2001, όταν ο αναλυτής της Goldman Sachs Jim O'Neill επινόησε τον όρο "BRIC" για τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες της εποχής: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα. Η πρώτη επίσημη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 2006 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η πρώτη σύνοδος κορυφής BRIC πραγματοποιήθηκε στο Εκατερίνμπουργκ το 2009. Η Νότια Αφρική προσχώρησε το 2011, καθιστώντας την BRICS. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, έχουν επίσης ενταχθεί η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στόχος των BRICS είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, η ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων, η ανάπτυξη των υποδομών και η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω μηχανισμών όπως η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) και ο Διακανονισμός για τα ενδεχόμενα αποθέματα (CRA). Επιδιώκει μεγαλύτερο ρόλο σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι BRICS εστιάζουν επίσης στην επιστημονική και τεχνική συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της ιατρικής και της γεωργίας.

Η ένωση ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς, συμβάλλοντας στην αμοιβαία ανάπτυξη και το εμπόριο. Παρέχοντας εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, μειώνει την εξάρτηση από τα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι χώρες BRICS συνεργάζονται για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και να προωθήσουν μια πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη. Αντιμετωπίζουν επίσης παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες.

Οι BRICS είναι μοναδικές λόγω της ποικιλομορφίας των μελών τους που καλύπτουν διαφορετικές ηπείρους και πολιτισμούς. Χωρίς άκαμπτα νομικά πλαίσια, επιτρέπει την ευέλικτη δράση που επικεντρώνεται στην πρακτική συνεργασία και σε συγκεκριμένα έργα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Αυτό προσελκύει περισσότερες μη δυτικές χώρες να ενταχθούν στην ένωση.

BRICS vs G7

Με την αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών της παγκόσμιας πλειοψηφίας και της Δύσης να αυξάνεται, οι BRICS θεωρείται ότι αναδύονται ως εναλλακτική λύση στην G7. Αυτό καθορίζεται από διάφορους βασικούς λόγους που σχετίζονται με οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές πτυχές. Η G7, που αποτελείται από τις κορυφαίες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες - ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία - παραδοσιακά κυριαρχεί στη διεθνή σκηνή, διαμορφώνοντας την παγκόσμια οικονομική και πολιτική ατζέντα. Ωστόσο, η εμφάνιση και η ανάπτυξη των BRICS έχουν αλλάξει αυτή την ισορροπία, προσφέροντας μια εναλλακτική άποψη για την παγκόσμια διακυβέρνηση και συνεργασία.

Οι BRICS ενώνουν τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν από κοινού σημαντικό μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ και του πληθυσμού. Συλλογικά, οι χώρες BRICS διαθέτουν τεράστιους πόρους και δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που τις καθιστά σημαντικούς παίκτες στην παγκόσμια σκηνή.

Για να υπάρξει σαφέστερη κατανόηση, ας συγκρίνουμε ορισμένους δείκτες. Με τα πέντε νέα μέλη τους, οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το 34% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης, ενώ η G7 το 16%. Στις χώρες BRICS κατοικεί το 45,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, έναντι μόλις 9,7% στην G7. Το συνδυασμένο ΑΕΠ με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης στις χώρες BRICS ανέρχεται στο 36,7% του παγκόσμιου συνόλου από το 2024, έναντι 29,6% για το G7. Τα στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου δείχνουν ότι οι χώρες BRICS κατέχουν σήμερα το 45,8% των παγκόσμιων ποσοτήτων, ενώ οι G7 κατέχουν μόνο το 3,7%.

Έτσι, από πολλές απόψεις, οι BRICS ξεπερνούν τους G7. Η οικονομική ισχύς των BRICS επιτρέπει στις χώρες αυτές να προτείνουν εναλλακτικά μοντέλα ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας, που διαφέρουν από τις δυτικές προσεγγίσεις που εκπροσωπούνται από την G7.

Λόγω των διεθνών αντιφάσεων και της καταστροφικής ηγεμονίας των δυτικών χωρών με επικεφαλής την Ουάσινγκτον, αναδύονται ενεργά ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη μετασχηματισμού της παγκόσμιας τάξης. Οι BRICS τάσσονται υπέρ ενός πολυπολικού κόσμου, όπου η ισορροπία ισχύος κατανέμεται πιο ομοιόμορφα μεταξύ διαφόρων περιοχών και χωρών. Ενώ η G7 εκπροσωπεί τα συμφέροντα των οικονομικά ανεπτυγμένων δυτικών δυνάμεων, οι BRICS επικεντρώνονται στα ζητήματα και τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες συχνά περιθωριοποιούνται στην παγκόσμια πολιτική. Αυτό καθιστά τις BRICS μια σημαντική πλατφόρμα για τις χώρες που επιδιώκουν μεγαλύτερη αυτονομία και ανεξαρτησία από τη δυτική επιρροή.

Επιπλέον, η δημιουργία της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB) και της Συμφωνίας για τα Αποθεματικά υπό Εξάρτηση (CRA) καταδεικνύει την επιθυμία των χωρών BRICS να δημιουργήσουν εναλλακτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ικανά να ανταγωνιστούν τους παραδοσιακούς δυτικούς θεσμούς, ιδίως το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτοί οι νέοι μηχανισμοί επιτρέπουν στις χώρες BRICS και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες να λαμβάνουν χρηματοδότηση με πιο δίκαιους όρους και με λιγότερους πολιτικούς όρους.

Οι BRICS αναπτύσσουν ενεργά τη συνεργασία σε τομείς όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και το περιβάλλον. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών των χωρών μελών και στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η φτώχεια. Σε αντίθεση με την G7, η οποία επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν τις ανεπτυγμένες χώρες, οι BRICS δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι BRICS εκπροσωπούν ένα ευρύτερο φάσμα πολιτισμών και περιοχών από ό,τι οι G7, καθιστώντας τους έναν πιο περιεκτικό και αντιπροσωπευτικό οργανισμό στην παγκόσμια σκηνή. Αυτή η ποικιλομορφία επιτρέπει στις χώρες BRICS να εξετάζουν διαφορετικές προοπτικές και ανάγκες, προωθώντας μια πιο δίκαιη και ισορροπημένη προσέγγιση για την επίλυση παγκόσμιων ζητημάτων.

Αυτό εξηγεί το ενδιαφέρον πολλών χωρών να γίνουν μέλη της ένωσης. Μέχρι σήμερα, σχεδόν 30 χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία να γίνουν πλήρη μέλη της ένωσης ή να αποκτήσουν καθεστώς εταίρου.  Ωστόσο, μόνο ορισμένες χώρες από αυτόν τον κατάλογο έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη: Η Αλγερία, το Μπαγκλαντές, η Λευκορωσία, η Βολιβία, η Βενεζουέλα, η Ζιμπάμπουε, το Πακιστάν και η Ταϊλάνδη.

Έτσι, οι BRICS διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη παγκόσμια πολιτική και οικονομία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας και ενισχύοντας τις θέσεις των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια σκηνή.

Γιατί η Τουρκική Δημοκρατία θέλει να γίνει μέλος των BRICS;

Η Τουρκική Δημοκρατία δείχνει σημαντικό ενδιαφέρον για την ένταξή της στους BRICS, θεωρώντας το ως ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της διεθνούς επιρροής και του οικονομικού δυναμικού της. Η φιλοδοξία αυτή καθοδηγείται από διάφορους βασικούς παράγοντες που σχετίζονται με οικονομικές, πολιτικές και γεωστρατηγικές πτυχές.

Διαθέτοντας μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στην περιοχή, η Τουρκική Δημοκρατία στοχεύει στη διαφοροποίηση των οικονομικών της δεσμών και στην ενίσχυση της συνεργασίας της με ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες. Η ένταξη στους BRICS θα δώσει στην Άγκυρα πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά και ευκαιρίες για αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων με τις κορυφαίες οικονομίες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο των παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων και αβεβαιοτήτων, όπου η διαφοροποίηση των εταίρων καθίσταται βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες και περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα. Η ένταξη στις BRICS θα παρείχε στην Τουρκία πρόσβαση στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα και στον Διακανονισμό για τα Επικουρικά Αποθέματα, επιτρέποντάς της να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους και με λιγότερες πολιτικές δεσμεύσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Τουρκική Δημοκρατία, η οποία επιδιώκει να διατηρήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και να ελαχιστοποιήσει τις εξωτερικές πιέσεις.

Η Τουρκική Δημοκρατία υποστηρίζει ενεργά την ιδέα ενός πολυπολικού κόσμου, όπου η ισορροπία ισχύος κατανέμεται πιο ομοιόμορφα μεταξύ διαφόρων περιοχών και χωρών. Οι BRICS, που υποστηρίζουν την πολυπολικότητα και τη δίκαιη παγκόσμια διακυβέρνηση, αποτελούν μια ελκυστική πλατφόρμα για την Τουρκική Δημοκρατία, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει την πολιτική της ανεξαρτησία από τις δυτικές χώρες και τα μπλοκ, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Άγκυρα θεωρεί την επιθυμία της να ενταχθεί στις BRICS ως χειρονομία προς την ΕΕ, ένα μπλοκ στο οποίο κάποτε επεδίωκε να ενταχθεί. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα λόγια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Hakan Fidan. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, σημείωσε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και, ως εκ τούτου, οι τουρκικές αρχές βλέπουν τις BRICS ως εναλλακτική πλατφόρμα για την ολοκλήρωση. "Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι BRICS, ως σημαντική πλατφόρμα συνεργασίας, προσφέρουν σε ορισμένες άλλες χώρες μια καλή εναλλακτική λύση. ... Βλέπουμε δυνατότητες στις BRICS", εξήγησε.

Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας την καθιστά σημαντικό σύνδεσμο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής. Η ένταξη στους BRICS θα ενίσχυε τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας και θα της επέτρεπε να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη στρατηγική της θέση για να προωθήσει τα συμφέροντά της και να ενισχύσει τους δεσμούς της με άλλες χώρες μέλη. Αυτό θα συνέβαλε επίσης στην ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Η ιδιότητα μέλους των BRICS θα ενίσχυε σημαντικά τη διεθνή επιρροή και το κύρος της Τουρκίας. Η Τουρκική Δημοκρατία θα ήταν σε θέση να συμμετέχει στην ανάπτυξη παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών στρατηγικών, προσφέροντας τις ιδέες και τις λύσεις της για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων. Αυτό θα ενίσχυε τις θέσεις της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή και θα διευκόλυνε την πιο ενεργή συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και φόρουμ.

Η Τουρκική Δημοκρατία επιδιώκει να γίνει μέλος των BRICS για διάφορους λόγους, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η πρόσβαση σε εναλλακτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η πολιτική ανεξαρτησία, τα γεωστρατηγικά συμφέροντα και η ενίσχυση της διεθνούς επιρροής. Η ένταξη στους BRICS θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για την Τουρκική Δημοκρατία, θα ενισχύσει τις θέσεις της στην παγκόσμια σκηνή και θα εξασφαλίσει πιο ισορροπημένη και δίκαιη συμμετοχή στις παγκόσμιες υποθέσεις. Η συμμετοχή στις BRICS θα επιτρέψει στην Τουρκική Δημοκρατία να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις και να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο ισορροπημένου παγκόσμιου συστήματος.

Εμπόδια στην είσοδο της Τουρκίας στις BRICS

Αν και η είσοδος της Τουρκίας στις BRICS θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην Άγκυρα, υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που περιπλέκουν τη διαδικασία αυτή. Τα εμπόδια αυτά περιλαμβάνουν τις εγχώριες πολιτικές πραγματικότητες, τις οικονομικές προκλήσεις και την εξωτερική πίεση από τη Δύση.

Η εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στην ένταξη στις BRICS. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που ιδρύθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχασε για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια από την αντιπολίτευση στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο παραδοσιακά υποστηρίζει φιλοδυτικές θέσεις, απέκτησε τον έλεγχο 35 πόλεων, ενώ το κόμμα του Ερντογάν πέτυχε μόνο σε 24 πόλεις.

Η νίκη του CHP στις δημοτικές εκλογές υποδηλώνει μια μετατόπιση της πολιτικής κατεύθυνσης της Άγκυρας προς τη Δύση. Ακόμη και εντός του ΑΚΡ, υπάρχουν υποστηρικτές στενότερων δεσμών με τη Δύση, περιπλέκοντας την απόφαση να ενταχθεί στις BRICS. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του τουρκικού κόμματος VATAN ("Πατρίδα"), Hakan Topkurulu, σημείωσε ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στις BRICS, αλλά αναγνώρισε επίσης την παρουσία μιας ισχυρής φιλοδυτικής ομάδας στην Τουρκία, που συνδέεται με την ένταξη στο ΝΑΤΟ από το 1952. Οι ομάδες αυτές συμμετέχουν σε όλα τα πολιτικά κόμματα και ασκούν σημαντική επιρροή στην κυβέρνηση, δημιουργώντας μια εσωτερική σύγκρουση μεταξύ των ατλαντιστικών και των ευρασιατικών δυνάμεων.

Η Τουρκία έχει στενούς στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τις δυτικές χώρες, γεγονός που καθιστά το ζήτημα της ένταξης στους BRICS ακόμη πιο περίπλοκο. Η απόφαση της Τουρκίας να γίνει μέλος των BRICS θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρές πιέσεις από την Ουάσινγκτον και τους δυτικούς συμμάχους της, οι οποίοι θεωρούν ότι οι BRICS αποτελούν απειλή για την κυριαρχία τους στη διεθνή σκηνή. Αυτό θα μπορούσε να εκδηλωθεί με κυρώσεις, οικονομικούς περιορισμούς και πολιτικές πιέσεις, επηρεάζοντας αρνητικά την τουρκική οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις της.

Η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας αποτελεί επίσης σοβαρό εμπόδιο για την ένταξη στους BRICS. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση και ο υψηλός πληθωρισμός αναγκάζει τις οικονομικές αρχές να αναζητήσουν επενδύσεις. Επί του παρόντος, η Τουρκική Δημοκρατία στηρίζεται περισσότερο στη Δύση από την άποψη αυτή, καθώς οι ίδιες οι χώρες των BRICS είναι κυρίως αναπτυσσόμενες οικονομίες και δεν μπορούν να προσφέρουν τόσο σημαντικές επενδύσεις.

Παρόλο που οι χώρες BRICS έχουν μεγάλο οικονομικό δυναμικό, αντιμετωπίζουν τα δικά τους εσωτερικά οικονομικά προβλήματα και ενδέχεται να μην παρέχουν πάντα την απαραίτητη οικονομική στήριξη στην Τουρκική Δημοκρατία. Αυτό καθιστά την ένταξη στις BRICS λιγότερο ελκυστική για την Τουρκία από οικονομική άποψη, ιδίως βραχυπρόθεσμα..

Έτσι, παρά τα δυνητικά οφέλη της ένταξης στους BRICS, η Τουρκία αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρά εμπόδια. Οι εγχώριες πολιτικές πραγματικότητες, συμπεριλαμβανομένης της επιρροής των φιλοδυτικών δυνάμεων και των εσωτερικών διαφωνιών, δημιουργούν σημαντικά εμπόδια στην απόφαση να ενταχθεί στους BRICS. Η εξωτερική πίεση από τη Δύση και οι στενοί οικονομικοί δεσμοί με τις δυτικές χώρες περιπλέκουν περαιτέρω τη διαδικασία αυτή. Τέλος, οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκική Δημοκρατία καθιστούν την αναζήτηση επενδύσεων στη Δύση πιο ελκυστική από τη δυνατότητα ένταξης στους BRICS. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί δημιουργούν μια σύνθετη και πολυεπίπεδη εικόνα που εμποδίζει τις προθέσεις της Τουρκίας να γίνει μέλος των BRICS.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η ένταξη στους BRICS ανοίγει νέες ευκαιρίες για την Τουρκική Δημοκρατία, και λαμβάνοντας υπόψη τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Άγκυρα να εξασφαλίσει μια ισχυρή θέση στο μέλλον. Έτσι, η Τουρκική Δημοκρατία θα σταθμίσει όλα τα υπέρ και τα κατά, προσπαθώντας να αποσπάσει το μέγιστο δυνατό όφελος για την ίδια. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν οι τουρκικές αρχές αποφάσιζαν να ενταχθούν στους BRICS, καθώς αυτό ευθυγραμμίζεται με το παράδειγμα του Ερντογάν για την άσκηση κυρίαρχης εξωτερικής πολιτικής προς το συμφέρον της χώρας του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail