Μπορούν η Ινδία και οι BRICS να γίνουν οι νέοι εγγυητές της παγκόσμιας ασφάλειας;

Η άνοδος της πολυπολικότητας και οι ισχυρότεροι εναλλακτικοί θεσμοί προσφέρουν ελπίδα για μια νέα διεθνή αρχιτεκτονική - μια αρχιτεκτονική που θα είναι πιο δημοκρατική, αντιπροσωπευτική του Παγκόσμιου Νότου και θα μπορεί να υπερασπιστεί την ειρήνη

"Ο δρόμος για την ειρήνη περνάει μέσα από το διάλογο και τη διπλωματία", δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, καθώς συναντήθηκε με τον Ουκρανό Βλαντιμίρ Ζελένσκι πριν από την αναχώρηση αντιπροσωπείας από το Νέο Δελχί για τη "σύνοδο κορυφής για την ειρήνη" στην Ελβετία.

Του Aaryaman Nijhawan* - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Παρά την παρουσία περισσότερων από 90 χωρών μετά την έκδοση 160 προσκλήσεων, οι υπογράφοντες την τελική συμφωνία του ανακοινωθέντος ήταν πολύ λιγότεροι. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα μέλη και οι υποψήφιοι της ομάδας BRICS απέφυγαν να υπογράψουν το έγγραφο - η Βραζιλία ήταν παρούσα μόνο ως παρατηρητής, ενώ η Κίνα δεν παρέταξε αντιπροσωπεία. Ο κύριος λόγος ήταν ο αποκλεισμός της Ρωσίας από την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία κατά πολλούς ήταν ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε μακροχρόνια λύση στη σύγκρουση.

Η Ινδία σηματοδότησε τη σοβαρότητά της όσον αφορά τα ειρηνικά ανοίγματα κάθε είδους με την αποστολή ενός πρώην πρεσβευτή στη Ρωσική Ομοσπονδία, του νυν γραμματέα (Δύσης) Sri Pavan Kapoor. Ωστόσο, και το Νέο Δελχί απέφυγε να υπογράψει το έγγραφο.  

Η Ινδία είναι γνωστή για τα προσεκτικά, ισορροπημένα διπλωματικά της ανοίγματα. Μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης, η Ινδία παρείχε ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια, ενώ βοήθησε επίσης στην ανοικοδόμηση ενός σχολείου στο Κίεβο. Ωστόσο, απείχε από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδικάζουν τη Ρωσία, απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ένα ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου υπό την ηγεσία της Δύσης και συνέχισε να αγοράζει ρωσικό αργό με έκπτωση παρά τις δυτικές πιέσεις.

Το Νέο Δελχί έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το τηλεφώνημα του Ναρέντρα Μόντι τόσο στον Πούτιν όσο και στον Ζελένσκι στις 20 Μαρτίου 2024. Συνολικά, ο Μόντι έχει μιλήσει πέντε φορές με τον Ρώσο πρόεδρο και τέσσερις φορές με τον Ζελένσκι. Αυτή η λεπτή, ισορροπημένη προσέγγιση συμβολίζεται καλύτερα από τη δήλωση του Δελχί της G20 που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ινδίας, η οποία βρήκε ομόφωνη υποστήριξη τόσο από τη Δύση όσο και από τη Ρωσία. 

Ένας εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι η Ινδία είναι ένα από τα ελάχιστα κράτη που μπορούν "να σηκώσουν το τηλέφωνο και να μιλήσουν με την ηγεσία τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ρωσίας την ίδια ημέρα".

Ως εκ τούτου, δεδομένης της ισορροπημένης εξωτερικής της πολιτικής, τα ανοίγματα της Ινδίας στη διάσκεψη στην Ελβετία μπορεί να είναι ενδεικτικά μιας μελλοντικής επίσκεψης υψηλού προφίλ στη Ρωσική Ομοσπονδία για τη διατήρηση της ευαίσθητης στρατηγικής ισορροπίας.  

Η προηγούμενη επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε από τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Dr. S Jaishankar το Δεκέμβριο του 2023, παρουσίασε τους ανανεωμένους δεσμούς του Νέου Δελχί με έναν παλιό, δοκιμασμένο σύμμαχο, τον οποίο η Δύση ήθελε να παρουσιάσει ως διεθνώς απομονωμένο.  

Σε ένα άλλο επίπεδο, η τρέχουσα σύγκρουση που αντιμετωπίζει η Ρωσία έχει προσωπική απήχηση με το ιστορικό ιστορικό της ίδιας της Ινδίας. Τόσο η Ουκρανία όσο και το Πακιστάν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους - η Ουκρανία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και το Πακιστάν αφού απελευθερώθηκε από τους Βρετανούς. Η Ινδία είχε ιστορικά τεταμένες σχέσεις με τον αποξενωμένο γείτονά της, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και συνεχίζει να υποστηρίζεται τώρα.

Η ειρωνεία της παλαιότερης δημοκρατίας στον κόσμο που υποστηρίζει ένα αντιδημοκρατικό κράτος δεν έμεινε ασχολίαστη από τον λαό της Ινδίας.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο δίλημμα με την εισροή εξοπλισμού δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία και τη συνεπή επέκταση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προς τα ρωσικά σύνορα. Οι ιστορικοί παραλληλισμοί μεταξύ της Μόσχας και του Νέου Δελχί μπορούν πιθανότατα να προωθήσουν μια βαθύτερη πολιτιστική και πολιτική κατανόηση μεταξύ των δύο εθνών.

"Η συμμετοχή της Ινδίας στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς και στις προηγούμενες συνεδριάσεις σε επίπεδο NSA/Πολιτικών Διευθυντών με βάση τη Φόρμουλα Ειρήνης της Ουκρανίας, είναι σύμφωνη με τη σαφή και συνεπή προσέγγισή μας ότι η διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια τέτοια ειρήνη απαιτεί τη συγκέντρωση όλων των ενδιαφερομένων μερών και μια ειλικρινή και πρακτική δέσμευση μεταξύ των δύο μερών της σύγκρουσης", δήλωσε ο Kapoor στο Burgenstock της Ελβετίας. Τόνισε πως "μόνο οι επιλογές που είναι αποδεκτές και από τα δύο μέρη μπορούν να οδηγήσουν σε διαρκή ειρήνη".

Σε μια τέτοια στιγμή που οι υποστηριζόμενες από τη Δύση ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε ύφεση, δεν έχει νόημα να αποκλειστεί η ρωσική συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής. Κατά ειρωνικό τρόπο, ωστόσο, αυτή είναι η στάση που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τα δυτικά έθνη.

Το Κρεμλίνο είχε κάθε λόγο να είναι επιφυλακτικό απέναντι στη σύνοδο κορυφής. Η προηγούμενη προσπάθεια επίτευξης ειρήνης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας το 2022 φαίνεται ότι ναυάγησε με εντολή των δυτικών δυνάμεων, ιδίως όταν ο Μπόρις Τζόνσον πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο.

Στα μάτια της Μόσχας, θα απαιτηθούν συγκεκριμένοι εγγυητές ασφαλείας για την τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας, εάν αυτή οριστικοποιηθεί με τη συναίνεση των εμπόλεμων μερών. Αυτό έχει διατυπωθεί επανειλημμένα από τις ρωσικές αρχές σχετικά με την ανάγκη μιας μακροχρόνιας λύσης του ουκρανικού ζητήματος, η οποία δε θα αρκούσε με μια απλή κατάπαυση του πυρός.

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία επιθυμεί μια πλήρη αναθεώρηση της σημερινής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, σε μια αρχιτεκτονική που θα είναι πιο περιεκτική και θα αντανακλά την αναδυόμενη παγκόσμια πολυπολικότητα, καθώς και θα παρέχει αμετάβλητους και απαραβίαστους εγγυητές των ειρηνευτικών συνθηκών και συμφωνιών. 

Αυτό μοιάζει με μια νέα Βεστφαλιανή Ειρήνη, η οποία μπορεί να εμπλέξει τα έθνη BRICS, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, σε έναν πιο συγκεκριμένο, αποφασιστικό και ενεργό ρόλο ως αμερόληπτοι διαιτητές και εγγυητές της ασφάλειας.

Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που υποστηρίζουν ένα τέτοιο σενάριο. Οι BRICS έχουν ήδη ξεπεράσει την αναχρονιστική G7 σε μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ, σε μερίδιο της αύξησης του ΑΕΠ, καθώς και σε τετραπλάσιο μερίδιο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επιπλέον, στην τελευταία σύνοδο κορυφής των BRICS που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική το 2023, η ομάδα ενέκρινε επίσημα τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Διακήρυξη-ΙΙ του Γιοχάνεσμπουργκ. Η σύνοδος κορυφής επέτρεψε επίσης τη συμπερίληψη έξι ακόμη κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των τριών κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών κρατών στον κόσμο - της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Ινδία θεωρεί τη συμμαχία BRICS ως μια μη δυτική ομάδα και όχι ως "αντιδυτική". Στη σύνοδο κορυφής της Νότιας Αφρικής, το Νέο Δελχί αποδέχθηκε την ένταξη νέων μελών στην ομάδα, με τον Μόντι να δηλώνει ότι "η Ινδία υποστηρίζει πλήρως τη διεύρυνση των μελών των BRICS", προσθέτοντας πως "οι BRICS θα σπάσουν τα εμπόδια, θα αναζωογονήσουν τις οικονομίες, θα εμπνεύσουν την καινοτομία, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και θα διαμορφώσουν το μέλλον".

Αυτό συμβαίνει καθώς οι δύο βασικές ώσεις που οδηγούν στη διεύρυνση των BRICS παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες - πρώτον, το αυξανόμενο αντιαμερικανικό συναίσθημα σε παγκόσμιο επίπεδο και, δεύτερον, η ανάγκη για μια πλατφόρμα που θα εκφράζει την αλληλεγγύη και τις φωνές του Παγκόσμιου Νότου και η οποία θα αντικατοπτρίζει περισσότερο την αναδυόμενη εποχή της πολυπολικότητας.

Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία παρατείνεται στον τρίτο χρόνο της, η έκβαση των ειρηνευτικών προσπαθειών, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται, παραμένουν αβέβαια.

Ωστόσο, η άνοδος της πολυπολικότητας και οι ισχυρότεροι εναλλακτικοί θεσμοί, όπως οι BRICS, προσφέρουν ελπίδα για μια νέα, τροποποιημένη ευρωπαϊκή και παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας - μια αρχιτεκτονική που θα είναι πιο δημοκρατική, αντιπροσωπευτική του Παγκόσμιου Νότου και ένας συγκεκριμένος εγγυητής της ειρήνης.

Στο σημερινό πλαίσιο, η Ινδία, ως ιδρυτικό μέλος των BRICS, μπορεί να αξιοποιήσει τη θέση της για να λειτουργήσει ως ενεργός ισορροπιστής και εγγυητής της ασφάλειας, εργαζόμενη προς την κατεύθυνση μιας διαρκούς, ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία θα είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη. 

* ερευνητή διεθνών σχέσεων και πολιτικού σχολιαστή. Ο Aaryaman είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Δελχί της Ινδίας και του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (Πανεπιστήμιο MGIMO) της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail