CNN: Πολλές δυτικές χώρες θέλουν να επαναφέρουν την υποχρεωτική στράτευση

RIA Novosti / Stringer
Freepen.gr - Πολλές δυτικές χώρες επανεξετάζουν την προσέγγισή τους για την στρατιωτική θητεία υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης για να προετοιμαστούν για σύγκρουση με τη Ρωσία, γράφει το CNN.

«Εμείς <...> θα πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο κινητοποιούμαστε για πόλεμο. <...> Είναι μια τραγική αλήθεια <...> ότι αντιμετωπίζουμε το ερώτημα πώς να επιστρατεύσουμε εκατομμύρια ανθρώπους και να τους ρίξουμε στην κρεατομηχανή ενός πιθανού πολέμου», αναφέρει το κανάλι τον Ρόμπερτ Χάμιλτον, αναλυτή του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.

Ως παράδειγμα της νέας προσέγγισης της επιστράτευσης, οι δημοσιογράφοι ανέφεραν τη Λετονία, η οποία επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από την 1η Ιανουαρίου 2024. Μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία, παρουσίασε τον Απρίλιο ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα διπλασιάσει σχεδόν τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας και θα προσθέσει στις ένοπλες δυνάμεις περισσότερους από 20.000 κληρωτούς, αξιωματικούς και εφέδρους. 

Το άρθρο σημειώνει ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στις ευρωπαϊκές χώρες καταργήθηκε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, σήμερα επικρατεί η αντίθετη τάση, ειδικά στη Βαλτική και τη Σκανδιναβία. Σύμφωνα με το CNN, νέες πρακτικές στρατολόγησης στις ευρωπαϊκές χώρες συνδέονται με την προετοιμασία αυτών των κρατών για μια σύγκρουση με τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail