Η Ουκρανία θα μπορούσε να κηρύξει στάση πληρωμών - The Economist

pixabay / Katatonia
Freepen.gr - Το Κίεβο θα μπορούσε να κηρύξει στάση πληρωμών για τα τεράστια χρέη του ήδη από τον επόμενο μήνα, εάν δεν καταφέρει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές του, ανέφερε την Κυριακή ο Economist.

Τον Φεβρουάριο του 2022, οι κάτοχοι ομολόγων -συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών κολοσσών BlackRock και Pimco, καθώς και του γαλλικού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Amundi- χορήγησαν στην Ουκρανία διετές πάγωμα του χρέους της ενόψει της σύγκρουσής της με τη Ρωσία. Όμως η συμφωνία αυτή λήγει τον Αύγουστο και οι πιστωτές του Κιέβου ανυπομονούν να αρχίσει και πάλι να πληρώνει τόκους για το χρέος της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ρύθμιση αξίζει το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της Ουκρανίας, πράγμα που σημαίνει πως αν απαιτούνταν πληρωμές, αυτές θα αποτελούσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών του Κιέβου μετά την άμυνα.

Η σύγκρουση με τη Ρωσία έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ουκρανική οικονομία, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, αναφέρει το πρακτορείο. Ο λόγος χρέους του Κιέβου προς το ΑΕΠ θα προσεγγίσει το 94% μέχρι το τέλος του έτους, παρά την "εντυπωσιακή" δυτική υποστήριξη, αν και αυτή έρχεται σε μεγάλο βαθμό με τη μορφή "πυροβολικού, αρμάτων μάχης και δεσμευμένων κονδυλίων, αντί για μετρητά", σημειώνει το άρθρο.

"Η Ουκρανία έχει ένα μήνα για να αποφύγει τη χρεοκοπία", αναφέρει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιθυμεί να διαπραγματευτεί ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, αλλά οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία είναι απίθανη στο διαθέσιμο χρόνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail