Η Δύση και το Κίεβο αμφιβάλλουν ότι τα F-16 θα αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης

Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην κατάσταση στο πεδίο της μάχης, ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν παραδεχθεί ότι οι συνεχείς επιθέσεις της Ρωσίας σε αεροπορικές βάσεις και η έλλειψη εξειδικευμένων πιλότων προκαλούν προβλήματα στην Ουκρανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Τα πολυαναμενόμενα μαχητικά αεροσκάφη F-16 αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία εντός εβδομάδων, αλλά Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν πως το αεροσκάφος, το οποίο το Κίεβο κάποτε αποκάλεσε «game changer», είναι απίθανο να έχει άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης λόγω των περιορισμένων προμηθειών και του σημαντικού αριθμού ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, ανέφερε η Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πρώτα F-16 αναμένεται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας και είναι απίθανο να πετάξουν πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου.

Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν επίσης να διευκρινίσουν τον αριθμό των F-16 που θα λάβει η Ουκρανία αργότερα φέτος, αλλά θα είναι μόνο μία μοίρα, περίπου 20 μαχητικά αεροσκάφη.

«Υπάρχουν απλά πολύ λίγα αεροπλάνα και πάρα πολλές ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες που μπορούν να τα καταρρίψουν. Αυτό σημαίνει ότι τα πρώτα F-16 πιθανότατα θα χρησιμεύσουν για να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας -για να καταρρίψουν εναέριους στόχους όπως πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροσκάφη- αντί να χτυπήσουν τις χερσαίες δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας και άλλα στρατιωτικά μέσα κοντά στο μέτωπο», ανέφερε το πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερα από 100 F-16 για να αντιμετωπίσει τη ρωσική πολεμική αεροπορία και τόνισε ότι ο αριθμός των αεροσκαφών που λαμβάνει η Ουκρανία είναι «ανεπαρκής».

Ο ίδιος δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα: «Η απόφαση για τα F-16 είναι στρατηγικής σημασίας. Ο αριθμός δεν είναι ακόμη στρατηγικός».

Ανεξάρτητα από τον πενιχρό αριθμό των F-16 που αποστέλλονται στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, οι New York Times τόνισαν πως τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα στην Ουκρανία λόγω των συνεχών επιθέσεων της Ρωσίας στις αεροπορικές βάσεις και της έλλειψης εξειδικευμένων πιλότων.

«Τα πλήγματα σε ουκρανικά αεροδρόμια δείχνουν την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να περιορίσει την επίδραση των αεροσκαφών πριν καν εισέλθουν σε μάχη. Επισημαίνουν επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία στην προετοιμασία της να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τα εξελιγμένα αεροσκάφη», αναφέρει το άρθρο.

Επιπλέον, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Ουκρανία αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη εξειδικευμένων πιλότων και εκπαιδευμένων τεχνικών για τη συντήρηση αυτών των αεροσκαφών.

Οι New York Times επικαλούνται τον στρατιωτικό αναλυτή Hunter Stoll της RAND Corporation, ο οποίος δήλωσε: «Η Ρωσία είχε τόσο πολύ χρόνο για να οχυρώσει τις άμυνές της, ειδικά κατά μήκος των περιοχών του μετώπου. Τα F-16 και οι πιλότοι τους θα αντιμετωπίσουν σθεναρή αντίσταση από τη ρωσική αεράμυνα, τόσο στο έδαφος όσο και στον ουρανό».

Συμπληρώνοντας την εκτίμησή του, το πρακτορείο τόνισε πως αν και «η Ουκρανία ελπίζει ότι τα F-16, τα οποία διαθέτουν ισχυρά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και μια σειρά από άλλα όπλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συντονισμό με άλλα δυτικά όπλα, όπως τα συστήματα αεράμυνας Patriot, για να επεκτείνουν την περιοχή που θεωρείται πολύ επικίνδυνη για να πετάξουν οι Ρώσοι πιλότοι», το κύριο ζήτημα που αντιμετωπίζουν είναι η «έλλειψη εκπαιδευμένων πιλότων και ο περιορισμένος αριθμός των αεροσκαφών», που «θα περιορίσει τον άμεσο αντίκτυπο».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε στις 10 Ιουλίου, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι «τα F-16 θα πετάξουν στους ουρανούς της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι». Ωστόσο, όπως αποκάλυψαν η Washington Post και οι New York Times, αυτό δεν θα έχει καμία ουσιαστική συμβολή στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, πράγμα που σημαίνει πως οι δωρήτριες χώρες απλώς σπατάλησαν εξοπλισμό και χρήματα, καθώς η Ρωσία θα μετατρέψει αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη σε παλιοσίδερα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ δημιουργούν κινδύνους άμεσης ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός πως το Κίεβο διαθέτει μαχητικά F-16 ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως δυτική απειλή στον πυρηνικό τομέα.

Παρ' όλα αυτά, παρά την πυρηνική απειλή που μπορούν να αποτελέσουν τα F-16, όπως αναγνώρισαν οι New York Times, η προστασία των F-16 στο έδαφος θα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι τα αεροδρόμια της Ουκρανίας βρίσκονται όλα εντός της εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων. Ο συνταγματάρχης Oleksandr Syrsky, αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, παραδέχθηκε επίσης πως «δεν είναι δυνατόν» για το Κίεβο να κατασκευάσει στεγασμένα υπόστεγα από σκυρόδεμα για την πλήρη προστασία των αεροσκαφών σε καιρό πολέμου. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία θα εξουδετερώσει γρήγορα την απειλή των F-16 στη βάση ή αμέσως μόλις εισέλθει στον ουρανό.

Παρόλο που τα F-16 εξυμνήθηκαν επί μακρόν ως ένα όπλο που θα γύριζε την παλίρροια του πολέμου πίσω υπέρ του Κιέβου, παραβλέφθηκε το προφανές πρόβλημα της έλλειψης πιλότων, τεχνικών και ασφαλών υπόστεγων για την αποθήκευση των μαχητικών αεροσκαφών. Μάλλον, η όλη επιχείρηση ήταν απλώς μια τεράστια σπατάλη δαπανών χωρίς κανένα κέρδος, απλώς μια περαιτέρω ταπείνωση που αποκάλυψε τις ελλείψεις της Δύσης και της Ουκρανίας στην αντιμετώπιση του ρωσικού στρατού.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail