FT: Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αναζωογονεί περιοχές της Ρωσίας

pixabay / tasukaran
Freepen.gr - Ρωσικές περιοχές όπως η Τσουβασία γνωρίζουν άνθηση καθώς τα σοβιετικά εργοστάσια παίρνουν ξανά φωτιά, αναγκάζονται να παραδεχτούν οι βρετανικοί «Financial Times».

Οι κρατικές εντολές για τον εξοπλισμό, τα καύσιμα, τη σίτιση και την ένδυση του στρατού διοχετεύουν τεράστια χρηματικά ποσά στην οικονομία.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μια άνθηση εκεί που πολλοί περίμεναν ότι οι δυτικές κυρώσεις θα επέφεραν οδυνηρό πλήγμα: Η οικονομία της Ρωσίας προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3% φέτος, πολύ περισσότερο από τις ΗΠΑ και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Το αποτέλεσμα είναι πιο έντονο σε περιοχές όπως η Τσουβασία στην κεντρική Ρωσία, όπου ζουν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι και όπου τα σοβιετικά εργοστάσια έχουν αναβιώσει και εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο.

«Ορισμένες από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές άρχισαν ξαφνικά να αναπτύσσονται. Περιφέρειες μεταποίησης, περιοχές όπου υπάρχει πολλή αμυντική και συναφής βιομηχανία», δήλωσε η πολιτική επιστήμονας Ekaterina Kurbangaleeva.

«Οι πιο υπανάπτυκτες περιοχές και τα τμήματα του πληθυσμού με χαμηλό εισόδημα είναι αυτές που κερδίζουν», δήλωσε η Kurbangaleeva. «Εκεί πηγαίνουν τα χρήματα».

Η κατανόηση της εμπειρίας περιοχών όπως η Τσουβασία είναι κρίσιμη για την πρόβλεψη της μακροπρόθεσμης ικανότητας της Ρωσίας να διατηρήσει τον πόλεμο φθοράς της κατά της Ουκρανίας, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, λένε οι αναλυτές.

Μέχρι το τέλος του 2023, η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί σχεδόν στο 60% των ρωσικών περιφερειών. Η Τσουβασία κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, με τα εργοστάσιά της να παράγουν 27% περισσότερο από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τοπικά στοιχεία.

Σε ολόκληρη τη Ρωσία, ο αμυντικός τομέας έσπευσε να προσλάβει προσωπικό σε μια ήδη περιορισμένη αγορά εργασίας. «Την ίδια μέρα που παραιτήθηκα από την παλιά μου δουλειά, μου προσφέρθηκε μια νέα», δήλωσε ένας εργαζόμενος στα πενήντα του. Στο νέο του χώρο εργασίας στην πρωτεύουσα της Τσουβασίας, Τσεμποκσάρι, η διοίκηση έχει διπλασιάσει τον αριθμό των μηχανικών μονάδων που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο.

Μέχρι τον Αύγουστο του περασμένου έτους, το ποσοστό ανεργίας στην Τσουβασία είχε μειωθεί στο 2,2%. «Τα πράγματα έχουν γίνει πιο εύκολα», δήλωσε ένας 23χρονος εργάτης σε εργοστάσιο αμυντικών προϊόντων. «Με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, έχουμε πραγματικά ζήτηση».

Οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τους μισθούς για να διατηρήσουν το προσωπικό. Ο μισθός του νεαρού εργαζόμενου είχε αυξηθεί κατά «τουλάχιστον το διπλάσιο», ενώ πέντε άλλοι δήλωσαν ότι οι μισθοί τους είχαν επίσης εκτοξευθεί. Ο Anton είπε ότι ο μισθός του είχε αυξηθεί από περίπου 40.000 ρουβλίνες (450 δολάρια) το μήνα πριν από τον πόλεμο σε 120.000 ρουβλίνες σήμερα.

Για να καλύψουν τη ζήτηση, ορισμένοι επιστρέφουν σε δουλειές που έκαναν για τελευταία φορά τη δεκαετία του 1990, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, δήλωσε η Natalia Zubarevich, οικονομολόγος και ειδικός στις περιφέρειες της Ρωσίας. «Είναι στα εξήντα τους, αλλά επιστρέφουν επειδή είναι πραγματικά προσοδοφόρα».

Στις αρχές του πολέμου, οι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήλπιζαν ότι οι επιπτώσεις των κυρώσεων και του πληθωρισμού θα βοηθούσαν να στραφεί το ρωσικό κοινό κατά του πολέμου, με ένα ελαφρύτερο πορτοφόλι και ένα πιο άδειο ψυγείο να λειτουργούν ως αντίβαρο στη φιλοπόλεμη προπαγάνδα της κρατικής τηλεόρασης.

Αλλά περισσότερα από δύο χρόνια αργότερα, «η τηλεόραση και το ψυγείο είναι συγχρονισμένα», δήλωσε η Kurbangaleeva.

* Πληροφορίες https://en.interaffairs.ru/article/ft-how-the-war-in-ukraine-is-reviving-russia-regions/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail