Ο Iskander ισοπεδώνει τους Patriots

Το πυραυλικό σύστημα Patriot αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής στρατηγικής των ΗΠΑ. Αυτό το εντυπωσιακό σύστημα αεράμυνας είναι απαραίτητο για διάφορους λόγους. Πρώτον, το προηγμένο ραντάρ του χρησιμεύει ως άγρυπνο μάτι, ικανό να ανιχνεύει και να παρακολουθεί ποικίλες απειλές, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι πύραυλοι αναχαίτισης υψηλής ταχύτητας που διαθέτει στη συνέχεια εμπλέκουν αυτές τις απειλές σε μεγάλα ύψη, εξουδετερώνοντάς τες πριν προλάβουν να προκαλέσουν ζημιά. Αυτή η πολυεπίπεδη άμυνα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία κρίσιμων υποδομών, στρατιωτικών βάσεων, ακόμη και συμμαχικών εθνών.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πέρα από τις αμυντικές του δυνατότητες, το σύστημα Patriot διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της επιθετικότητας. Η απλή παρουσία του σηματοδοτεί την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ για περιφερειακή ασφάλεια, αποτρέποντας πιθανούς αντιπάλους. Επιπλέον, η προσαρμοστικότητα του συστήματος επιτρέπει συνεχείς αναβαθμίσεις, διασφαλίζοντας ότι παραμένει αποτελεσματικό απέναντι στις εξελισσόμενες απειλές. Σε έναν κόσμο όπου η διάδοση των πυραύλων αυξάνεται, το σύστημα Patriot παρέχει μια κρίσιμη ασπίδα, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ και αποτρέποντας τις συγκρούσεις.

Τώρα, ας εξετάσουμε το Iskander, ένα ρωσικό κινητό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων (γνωστό ως SS-26 Stone από το ΝΑΤΟ). Το Iskander αποτελεί τρομερή απειλή λόγω της μεγάλης ευελιξίας και της καταστροφικής του δυνατότητας. Οι πύραυλοι αυτοί, που εκτοξεύονται από φορτηγά, μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 500 χιλιομέτρων με συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές. Η υπερηχητική τους ταχύτητα (6-7 Mach) καθιστά δύσκολη την αναχαίτισή τους, ενώ τα ευέλικτα οχήματα επανεισόδου τους ενισχύουν την ικανότητά τους να αποφεύγουν την πυραυλική άμυνα. Σχεδιασμένο για πλήγματα ακριβείας, η ακρίβεια του Iskander ενισχύεται περαιτέρω από προαιρετικά συστήματα οπτικής καθοδήγησης. Αυτός ο συνδυασμός κινητικότητας, ταχύτητας και ακρίβειας καθιστά το Iskander ένα ισχυρό όπλο σε σενάρια μάχης. Ωστόσο, η διάδοσή του εγείρει ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση των περιφερειακών συγκρούσεων.

Στις 7 Ιουλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι πύραυλοι από το σύστημα Iskander είχαν καταστρέψει με επιτυχία δύο εκτοξευτές του αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, το οποίο είχε παραδοθεί στην Ουκρανία. "Το πλήρωμα του επιχειρησιακού-τακτικού συγκροτήματος Iskander στόχευσε και έπληξε τη θέση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Patriot των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στο χωριό Yuzhne στην περιοχή της Οδησσού, με αποτέλεσμα την καταστροφή δύο εκτοξευτών αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και του σταθμού ραντάρ Giraffe", ανέφερε το υπουργείο. Επίσης, έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν την καταστροφή των συστημάτων Patriot στην περιοχή της Οδησσού.

Ο διοικητής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Mykola Oleshchuk, που δεν το δέχτηκε με τίποτα, αμφισβήτησε αυτούς τους ισχυρισμούς. Αφού βίντεο από ρωσικά αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έδειξαν πυραυλικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο Dolgintsevo στο Kryvyi Rih, στην περιοχή Dnipropetrovsk, και σε μια βάση Patriot κοντά στο Yuzhne στην περιοχή της Οδησσού, ο Oleshchuk ανέβηκε στο κανάλι του στο Telegram. Μοιράστηκε πλάνα από το υποτιθέμενο χτύπημα Iskander κοντά στο Yuzhne στις 6 Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν με επιτυχία μέτρα παθητικής άμυνας.

"Ευχαριστώ όλους όσους παρέχουν ποιοτικά μοντέλα αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας. Ο εχθρός έχει τώρα λιγότερα Iskander και περισσότερα μοντέλα είναι καθ' οδόν", δήλωσε. "Φυσικά, τόσο εμείς όσο και ο εχθρός έχουμε απώλειες σε εξοπλισμό και προσωπικό. Αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν το συζητάει ανοιχτά, για προφανείς λόγους!" Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δήλωση του Oleshchuk έγινε μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου για την καταστροφή των δύο εκτοξευτών.

Η ποιότητα του βίντεο είναι άψογη και δεν παρουσιάζει σημάδια επεξεργασίας ή χειραγώγησης, γεγονός που υποδηλώνει αυθεντικότητα. Παρ' όλα αυτά, οι Ουκρανοί επιμένουν στην αφήγησή τους για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης. Το υλικό δείχνει ξεκάθαρα δύο πλήγματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πύρινες σφαίρες που ακολουθούνται από σύννεφα καπνού. Ουκρανοί σχολιαστές στο διαδίκτυο ισχυρίστηκαν πως μια τόσο ρεαλιστική έκρηξη δεν θα μπορούσε να προέρχεται από στρατιωτικό στόχο, μπερδεύοντας σαφώς την πραγματική ζωή με ένα βιντεοπαιχνίδι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail