Ο JD Vance συνήθιζε να συγκρίνει τον Τραμπ με τον Χίτλερ - τι άλλαξε;

donaldjtrump.com
Ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος δεν έβλεπε πάντα στα μάτια τον πρώην πρόεδρο, αλλά τώρα τους ενώνουν κοινοί στόχοι

Ο JD Vance, πρώην πεζοναύτης, επιχειρηματίας και συγγραφέας, ο οποίος κάποτε ήταν ειλικρινής επικριτής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταστράφηκε υπέρ του 45ου προέδρου. Μπορεί να συμβάλει στην εκ νέου προώθηση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο;

Robert Bridge - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Βανς, 39 ετών, ο οποίος εμφανιζόταν στον σύντομο κατάλογο των πιθανών επιλογών του Τραμπ για αντιπρόεδρο, ο οποίος περιελάμβανε τον επιχειρηματία Βίβεκ Ραμασουάμι, τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο και τον κυβερνήτη Νταγκ Μπέργκαμ, ξεπέρασε σοβαρές προσωπικές δυσκολίες για να τοποθετηθεί μία μόνο κίνηση μακριά από το δεύτερο ισχυρότερο αξίωμα της χώρας.

Γεννημένος σε μια φτωχή οικογένεια χωρίς πατέρα και με μητέρα τοξικομανή, ο Βανς πήρε μια από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις στη ζωή του, κατατασσόμενος στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ μόλις τελείωσε το λύκειο το 2003. Αυτή η περίοδος, κατά την οποία ο νεαρός τοποθετήθηκε στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της 2ης Πτέρυγας Αεροσκαφών Πεζοναυτών, σηματοδότησε «το καθοριστικό κεφάλαιο» της ζωής του, όπου ανέπτυξε για πρώτη φορά μια πραγματική αίσθηση του σκοπού του. Ο Vance είναι ο πρώτος πρώην στρατευμένος βετεράνος που εμφανίζεται στο ψηφοδέλτιο μετά τον Al Gore το 2000.

Αλλά ο άνθρωπος από την αμερικανική ζώνη σκουριάς δεν ήταν πάντα υποστηρικτής του πορτοκαλί άνδρα. Πράγματι, οι απόψεις του στο παρελθόν για τον λαϊκιστή ηγέτη ήταν εξίσου καυστικές και γεμάτες μίσος με οτιδήποτε έχει παρουσιαστεί στα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης.

«Πηγαίνω μπρος-πίσω μεταξύ του να σκέφτομαι ότι ο Τραμπ είναι ένας κυνικός μ...λάκας σαν τον Νίξον που δεν θα ήταν τόσο κακός (και μπορεί να αποδειχθεί και χρήσιμος) ή ότι είναι ο Χίτλερ της Αμερικής», έγραψε ο Βανς το 2016. «Πώς σου φαίνεται αυτό για αποθαρρυντικό;»

Σε άλλη περίπτωση έγραψε στο The Atlantic πως «οι υποσχέσεις του Τραμπ είναι η βελόνα στη συλλογική φλέβα της Αμερικής... Ο Τραμπ είναι η πολιτιστική ηρωίνη. Κάνει κάποιους να αισθάνονται καλύτερα για λίγο. Αλλά δεν μπορεί να διορθώσει αυτό που τους ταλαιπωρεί, και μια μέρα θα το καταλάβουν».

Αλλά στην Ουάσινγκτον, όπου οι πολιτικοί ξεστομίζουν τακτικά τα πάντα, κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να οικοδομήσει συμμαχίες αν κάθε κριτική λαμβανόταν τοις μετρητοίς. Και όταν πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο πολιτικό όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, θα του ήταν αδύνατο να βρει έναν υποψήφιο σύντροφο που δεν θα είχε εκφράσει ποτέ στο παρελθόν ένα αρνητικό σχόλιο γι' αυτόν. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο Τραμπ είναι να βρει κάποιον που συμμερίζεται το πολιτικό του όραμα και να ξεχάσει τις προσωπικές επιθέσεις.

Το μόνο σημαντικό θέμα στο οποίο ο Τραμπ και ο Βανς συμφωνούν είναι η ουκρανική σύγκρουση, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις αρχές του 2023, ο Βανς και τρεις δωδεκάδες άλλοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων διαβίβασαν επιστολή στη Σαλάντα Γιανγκ, τη διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, με την οποία ζητούσαν πλήρη απολογισμό της στρατιωτικής βοήθειας που έχει σταλεί στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.

«Η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη απολογισμό της συνολικής δημοσιονομικής εξουσίας σε αυτόν τον τομέα ανά λογαριασμό πιστώσεων μετά τις μεταφορές και τον επαναπρογραμματισμό, καθώς και τις υποχρεώσεις, τις κατανομές και τις δαπάνες για κάθε λογαριασμό», ζητά η επιστολή.

Μέχρι στιγμής, ο θείος Σαμ έχει διαθέσει 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς την Ουκρανία, εκ των οποίων περίπου 67 δισεκατομμύρια δολάρια για ανάγκες που σχετίζονται με την άμυνα (στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης δαπάνες για τους περιφερειακούς συμμάχους και τον αμερικανικό στρατό).

Σε μια άλλη οικονομική σημείωση, ο Βανς επανέλαβε τη θέση του Τραμπ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια, εν μέσω ελάχιστα συγκαλυμμένων απειλών πως η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τη χρηματοδότηση της άμυνας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει μια κουβέρτα ασφάλειας στην Ευρώπη για πάρα πολύ καιρό», έγραψε ο γερουσιαστής από το Οχάιο σε άρθρο γνώμης για τους Financial Times, συνεχίζοντας να περιγράφει τις συνεισφορές της Αμερικής στο ΝΑΤΟ και τη βοήθεια για την Ουκρανία ως “έναν έμμεσο φόρο του αμερικανικού λαού για την ασφάλεια της Ευρώπης”.

«Το ερώτημα που πρέπει να θέσει στον εαυτό του κάθε ευρωπαϊκό έθνος είναι το εξής: Είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας; Και το ερώτημα που πρέπει να θέσουν οι ΗΠΑ είναι: αν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας δεν μπορούν καν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, είναι σύμμαχοι ή πελάτες;».

Ένας άλλος τομέας στον οποίο ο Βανς και ο Τραμπ έχουν σχεδόν ταυτόσημες απόψεις είναι η Μέση Ανατολή, η οποία βιώνει σήμερα μια από τις πιο επικίνδυνες συγκρούσεις της, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμό του κατά της Γάζας μετά τη φονική εισβολή της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Vance έχει δηλώσει επίσημα ότι ο αντισημιτισμός πρέπει να διώκεται ποινικά. «Αν χτυπήσεις έναν Εβραίο και δεν αντιμετωπίσεις τις συνέπειες, οι επιθέσεις θα συνεχιστούν και θα γίνουν χειρότερες», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Jerusalem Post το 2022. Σε απάντηση στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις, ο Βανς εισήγαγε νομοσχέδιο που θα απαγόρευε στα κολέγια και τα πανεπιστήμια να λαμβάνουν ομοσπονδιακή βοήθεια εάν δεν απομακρύνουν τις διασπαστικές κατασκηνώσεις από τις πανεπιστημιουπόλεις τους.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι μυστικό πως ο Τραμπ είναι σφόδρα φιλοϊσραηλινός. Το 2017 αναγνώρισε επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ αργότερα ακολούθησε η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η μετακίνηση αυτή ήταν άκρως ανατρεπτική και προκάλεσε βία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όπου οι Παλαιστίνιοι διακηρύσσουν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Ένα άλλο στοιχείο για τον JD Vance που μπορεί να έπαιξε υπέρ του είναι η σύζυγός του, Usha Chilukuri, κόρη των ινδικών μεταναστών Krish και Lakshmi Chilukuri που μιλούν Telugu. Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται σπουδαίο, το πολιτισμικό κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ταχθεί σκληρά κατά των χριστιανών καυκάσιων ανδρών και η ιδέα δύο λευκών ανδρών στο τιμόνι μπορεί να ήταν υπερβολική για τις αμερικανικές ευαισθησίες να την αντέξουν.

Για όποιον νομίζει ότι αυτό είναι υπερβολικό, ας αναλογιστεί την πολιτιστική σύνθεση στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τη Δευτέρα, όπου η Harmeet Dhillon, μια Σιχ, ξεκίνησε τη βραδιά τραγουδώντας μια προσευχή στον θεό της θρησκείας της (υπαινιγμός: όχι στον χριστιανικό Θεό). Ακολούθησε η ομιλία της πρώην πoρνοστάρ Άμπερ Ρόουζ, με ένα τατουάζ στο μέτωπό της («Bash Slash», που είναι προφανής φόρος τιμής στα δύο παιδιά της), η οποία είπε στο ενθουσιώδες ακροατήριο: «Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι υποστηρικτές του δεν νοιάζονται αν είσαι μαύρος, λευκός, ομοφυλόφιλος ή στρέιτ, όλα είναι αγάπη». Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική ήταν η Λίντα Φόρνος, μετανάστρια από τη Νικαράγουα, η οποία είπε ότι «η οικονομία του Μπάιντεν ανεβάζει τις τιμές στα ύψη - βενζίνη, τρόφιμα, τα πάντα».

Λαμβάνοντας όλα υπόψη, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προσπαθεί απεγνωσμένα να μη γίνει καρικατούρα των ανθρώπων που το υποστηρίζουν περισσότερο: των λευκών χριστιανών ψηφοφόρων, πολλοί από τους οποίους -όπως ο JD Vance- προέρχονται από τους φτωχούς λόφους των Απαλαχίων και όχι μόνο. Με έναν άνθρωπο όπως ο JD Vance ως υποψήφιο σύντροφο του Trump, έχει γίνει μια σημαντική επιλογή υπέρ της πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Θα δούμε αν αυτό θα κάνει τη διαφορά στις 5 Νοεμβρίου.

* Ο Ρόμπερτ Μπριτζ είναι Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Midnight in the American Empire,» How Corporations and Their Political Servants are Destroying the American Dream.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail