Οι κρυφοί χειριστές της Kamala Harris

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, σημειώθηκε μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των Δημοκρατικών, η οποία σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή, καθώς η Kamala Harris είναι έτοιμη να γίνει η ηγετική φυσιογνωμία του κόμματος στο συνέδριο του Σικάγο σε λιγότερο από ένα μήνα, εκτός απροόπτου. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από μια απλή αλλαγή στην ηγεσία- αντιπροσωπεύει μια ταχεία και σε μεγάλο βαθμό αθέατη μεταβίβαση εξουσίας μεταξύ των στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, των δωρητών και των συμβούλων εντός της Ουάσινγκτον.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η προσέγγιση της Χάρις για να διαφοροποιηθεί από τον Τζο Μπάιντεν παραμένει αβέβαιη. Αναμένεται πως θα υποστηρίξει πολλές από τις ίδιες πολιτικές και επιτεύγματα της κυβέρνησης του Μπάιντεν, υποστηριζόμενη από τους ίδιους κομματικούς μηχανισμούς και συμμάχους. Ωστόσο, οι βασικές διαφορές θα αναδειχθούν πιθανότατα στην επιλογή των συμβούλων της, καθώς, όπως λέει και το ρητό, «το προσωπικό είναι πολιτική».

Κατά τη διάρκεια της ανεπιτυχούς προεδρικής εκστρατείας της το 2019, η αδελφή της Χάρις, η Μάγια Χάρις, ήταν πρόεδρος της εκστρατείας της. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο σύζυγος της Μάγια, ο Τόνι Γουέστ, σημαίνουσα προσωπικότητα στη Silicon Valley και σημαντικός χρηματοδότης των Δημοκρατικών πολιτικών. Η θέση του Γουέστ ως επικεφαλής του νομικού τμήματος της Uber διέψευδε την ουσιαστική επιρροή του, ιδίως στην ενορχήστρωση των πολιτικών νικών της εταιρείας κατά των οργανωμένων εργαζομένων.

Επί του παρόντος, η Harris βρίσκεται σε συζητήσεις με την Bearstar Strategies, μια εταιρεία συμβούλων με κυρίαρχη παρουσία στην πολιτική της Καλιφόρνια. Η Bearstar είναι γνωστή για την στρατηγική χρήση της έρευνας αντιπολίτευσης και τον επιδέξιο χειρισμό των πολιτιστικών θεμάτων για την προώθηση κεντρώων, φιλικών προς τις επιχειρήσεις υποψηφίων. Η εταιρεία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο της Χάρις από τη γενική εισαγγελέα της Καλιφόρνιας στη Γερουσία και στην προηγούμενη προεδρική της εκστρατεία. Οι στρατηγοί της Bearstar έχουν επίσης συμβάλει καθοριστικά στην εκλογή επιφανών Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια, ενώ συμβουλεύουν μεγάλες εταιρείες σε πολιτικές στρατηγικές. Η Λαφόνζα Μπάτλερ, πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνια, εργάστηκε επίσης για την Bearstar, συμβουλεύοντας την Uber στην εκστρατεία της για την αποφυγή της ταξινόμησης των οδηγών ως εργαζομένων.

Παρά την προοδευτική ρητορική της Χάρις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της το 2019, όπου υποστήριξε το Medicare for All και το Green New Deal, ο εσωτερικός της κύκλος αποκαλύπτει μια πιο μετριοπαθή στάση. Πολλοί από τους πρώην βοηθούς της, συμπεριλαμβανομένων των Yasmin Nelson, Meaghan Lynch, Andy Vargas, Michael Collins, Michael Fuchs και Deanne Millison, έχουν μεταπηδήσει σε ρόλους στο εταιρικό λόμπι. Η τάση αυτή υπογραμμίζει την κλίση της Harris προς κεντρώες πολιτικές, παρά τις προοδευτικές υποσχέσεις της προεκλογικής της εκστρατείας.

Οι αρχικές προσπάθειες στρατολόγησης της Harris για την τρέχουσα εκστρατεία της υπογραμμίζουν περαιτέρω αυτή την τάση. Οι αναφορές αναφέρουν ότι επιδιώκει να στρατολογήσει τους βετεράνους της κυβέρνησης Ομπάμα Karen Dunn και David Plouffe. Ο Plouffe, ο οποίος προηγουμένως συμβούλευε την Uber, και ο Dunn, επικεφαλής δικηγόρος της Google στην αντιμονοπωλιακή της αγωγή, υποδηλώνουν έναν φιλοεπιχειρηματικό προσανατολισμό. Ο Έρικ Χόλντερ, πρώην γενικός εισαγγελέας επί Ομπάμα και νυν σύμβουλος επιχειρήσεων, είναι επίσης μέλος της ομάδας της Χάρις, επιφορτισμένος με την εξέταση πιθανών υποψήφιων υποψηφίων.

Η προσέγγιση αυτή αντικατοπτρίζει το πολιτικό στυλ που επικρατεί στην Καλιφόρνια. Ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος συνεργάστηκε με τη Χάρις στο Σαν Φρανσίσκο, έχει ομοίως συνδυάσει την προοδευτική ρητορική με την κεντρώα διακυβέρνηση. Η εκστρατεία του Newsom για την κυβερνήτη το 2019 υποσχέθηκε υγειονομική περίθαλψη με ενιαίο πληρωτή και εκτεταμένα στεγαστικά έργα, ωστόσο οι πρωτοβουλίες αυτές παραγκωνίστηκαν μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του. Η πρώτη υποψηφιότητα της Χάρις για γενική εισαγγελέας ακολούθησε ένα παρόμοιο μοτίβο, όπου υποσχέθηκε να πατάξει τους εγκληματίες των επιχειρήσεων, αλλά τελικά άσκησε φειδωλές διώξεις, αποφεύγοντας σημαντικές υποθέσεις κατά μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι πολιτικές εκστρατείες συχνά περιλαμβάνουν μεγάλες υποσχέσεις, αλλά οι πραγματικές προθέσεις ενός ηγέτη μπορούν να διακριθούν από τις επιλογές του προσωπικού του. Για παράδειγμα, οι διορισμοί βετεράνων επενδυτικών τραπεζιτών από τον Ομπάμα σηματοδότησαν μια επιεική προσέγγιση έναντι της Wall Street μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ο διορισμός του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ από τον Τραμπ υποδήλωνε μια στροφή στην εμπορική πολιτική. Η επιλογή της Λίνας Καν από τον Μπάιντεν για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου οδήγησε σε μια νέα εστίαση στη ρύθμιση των επιχειρήσεων, ενώ η ομάδα των «γερακιών» της Ρωσίας επηρέασε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Στο αμερικανικό προεδρικό σύστημα, η εστίαση στην προεδρία ως ατομικό ρόλο μπορεί να είναι παραπλανητική. Ο πρόεδρος επιβλέπει μια τεράστια ομάδα περίπου 4.000 διορισμένων που διαχειρίζονται ομοσπονδιακές επιχειρήσεις. Η ισχύς κάθε κυβέρνησης έγκειται στην ικανότητά της να αντικαθιστά αυτά τα πρόσωπα-κλειδιά.

Το υπουργικό συμβούλιο του Μπάιντεν αντικατοπτρίζει ένα μείγμα προοδευτικών και συντηρητικών Δημοκρατικών, αναδεικνύοντας το ισορροπημένο στυλ ηγεσίας του. Ο Χάρις, ωστόσο, παραμένει μια άγνωστη ποσότητα. Οι βαθιές διασυνδέσεις της με τη Silicon Valley και την επιχειρηματική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος παραπέμπουν σε μια ρεαλιστική και κεντρώα προσέγγιση, καθορίζοντας το πιθανό όραμα της Χάρις 2024.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail