Newsweek: Η συνεδρίαση των BRICS τον Ιούνιο δείχνει την αυξανόμενη απόρριψη της πολιτικής των ΗΠΑ στον κόσμο

pixabay / scratsmacker
Freepen.gr - Η συνάντηση του Ιουνίου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των BRICS και των εταίρων του οργανισμού είναι ενδεικτική της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για την πολιτική των ΗΠΑ στον κόσμο, δήλωσε ο διεθνής αρθρογράφος Adam Gallagher σε άρθρο του στο Newsweek.

"Τα μέσα ενημέρωσης και οι παρατηρητές έδωσαν μεγάλη προσοχή στις συνόδους κορυφής της G7 και της Ουκρανίας, αλλά όχι σε ένα σημαντικό γεγονός στη Ρωσία την ίδια εβδομάδα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS συναντήθηκαν με ομολόγους τους από τις σχεδόν δύο δωδεκάδες χώρες του Παγκόσμιου Νότου. Η συνάντηση αυτή <...> έδειξε ότι η πολιτική των ΗΠΑ αποξενώνει όλο και περισσότερες χώρες", είπε.

Σύμφωνα με τον Gallagher, οι συναντήσεις των BRICS συγκρίνονται ευνοϊκά με τις δυτικές συνόδους κορυφής και φόρουμ, καθώς δίνουν προτεραιότητα στις ανησυχίες του Παγκόσμιου Νότου. Ο οργανισμός προωθεί νέα συστήματα ασφάλειας, διακυβέρνησης και χρηματοδότησης που είναι πιο δίκαια από τα αντίστοιχα δυτικά, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Όπως σημείωσε ο παρατηρητής, η προτεινόμενη απο-δολαριοποίηση των BRICS αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τη θέση των ΗΠΑ. Έτσι, μετά τη συνάντηση του Ιουνίου, οι χώρες BRICS τάχθηκαν υπέρ της ευρύτερης χρήσης των εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο. Η Κίνα έχει ήδη πρωτοστατήσει στην αποδολαριοποίηση των BRICS με τη μετάβαση σε διακανονισμούς με γουάν με τη Ρωσία, σημείωσε ο Gallagher.

"Πριν να είναι πολύ αργά, οι ΗΠΑ πρέπει να επανεξετάσουν την ακλόνητη δέσμευσή τους για παγκόσμια ηγεσία, την αυτόματη εφαρμογή κυρώσεων και την υποκριτική στάση τους για "τάξη βασισμένη σε κανόνες". Η αυτοσυγκράτηση πρέπει να ασκηθεί με φόντο τις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη που ενώνονται για να εκτοπίσουν το δολάριο", σχολίασε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail