POLITICO: Ο Μακρόν έχει ήδη τελειώσει. Μπορεί κανείς να σταματήσει τη Λεπέν;

Freepen.gr - Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται μπροστά σε μια πικρά επώδυνη επιλογή: Να ρίξει ό,τι έχει και δεν έχει για να σταματήσει την ακροδεξιά ή να προσπαθήσει να σώσει ό,τι έχει απομείνει από το κάποτε κυρίαρχο κίνημά του πριν αυτό πεθάνει, σημειώνει το POLITICO.

Για τον 46χρονο ηγέτη της Γαλλίας, ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής ήταν μια ταπείνωση εξίσου προσωπική με την εκπληκτική άνοδό του στην προεδρία ως φρέσκος αουτσάιντερ πριν από επτά χρόνια.

Προκήρυξε την πρόωρη ψηφοφορία, μετά από μια καταστροφική ήττα από την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με έναν στόχο: να σταματήσει την ολίσθηση της Γαλλίας προς τα άκρα εν τη γενέσει της. Πέτυχε το αντίθετο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ βρίσκεται τώρα πιο κοντά από ποτέ στο να αναδείξει για πρώτη φορά μια ακροδεξιά κυβέρνηση, αφού ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν πήρε δραματικό προβάδισμα στο πρώτο στάδιο της ψηφοφορίας.

Εάν η ψηφοφορία του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου αποφέρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το Εθνικό Συναγερμό - και οι προβλέψεις δείχνουν πως αυτό είναι πιθανό - η Γαλλία θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά: Η χώρα θα κυβερνάται, τουλάχιστον εν μέρει, από πολιτικούς που έκαναν το όνομά τους συμπαθώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ορκίστηκαν να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, να διεξάγουν πόλεμο κατά της μετανάστευσης και να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ.

Αν και το κόμμα της Λεπέν έχει μαλακώσει κάποιες από τις πιο αιχμηρές θέσεις του, παραμένει βαθιά επιφυλακτικό απέναντι στις δυτικές κυρίαρχες πολιτικές θέσεις. Μια νίκη σε αυτές τις εκλογές θα δώσει ισχυρή ώθηση στις πιθανότητές της να κερδίσει τη γαλλική προεδρία το 2027.

"Μπορούμε να πούμε με σαφήνεια ότι η αποτοξίνωση του Εθνικού Συναγερμού φτάνει στο τελικό της στάδιο", δήλωσε ο Bruno Cautrès, πολιτικός αναλυτής των ινστιτούτων Sciences Po.

"Κέρδισαν τις ευρωεκλογές τρεις φορές στη σειρά και η Μαρίν Λεπέν πέρασε δύο φορές στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών- αν κερδίσουν τις δεύτερες πιο σημαντικές εκλογές της Γαλλίας [τις βουλευτικές εκλογές], έχουν γίνει mainstream", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos, τα προβλεπόμενα αποτελέσματα του κόμματος της Λεπέν το φέρνουν σε απόσταση αναπνοής από την εξουσία. Το κόμμα της έλαβε το 33,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο, πράγμα που σημαίνει πως θα μπορούσε να λάβει 230-280 έδρες στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Με το όριο για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο να είναι 289 έδρες, η ακροδεξιά μπορεί να είναι σε θέση ακόμη και να σχηματίσει κυβέρνηση σε μία εβδομάδα, με πρωθυπουργό τον 28χρονο πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού Τζόρνταν Μπαρντέλα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail