Ο Τραμπ θα μπορούσε να τερματίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ - Politico

kalhh / pixabay

Freepen.gr - Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εξετάζει μια συμφωνία με τη Ρωσία για να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τη Γεωργία, σε περίπτωση που επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με άρθρο του Politico που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Ο Τραμπ είναι ο πιθανός αντίπαλος των Ρεπουμπλικανών στον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η εκστρατεία του δεν έχει ακόμη ορίσει μια ομάδα εθνικής ασφάλειας ή δεν έχει δημοσιεύσει μια νέα ατζέντα για το ΝΑΤΟ, αλλά το περιοδικό Politico συνέθεσε μια πιθανή σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

"Στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την Ουκρανία που δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, ο πιθανός υποψήφιος του GOP μελετά μια συμφωνία βάσει της οποίας το ΝΑΤΟ δεσμεύεται να μην επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς - συγκεκριμένα στην Ουκρανία και τη Γεωργία - και διαπραγματεύεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το πόσα ουκρανικά εδάφη μπορεί να κρατήσει η Μόσχα", ανέφερε το άρθρο, επικαλούμενο δύο "εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας που πρόσκεινται στον Τραμπ".

Μια ανώνυμη πηγή που υποτίθεται ότι είναι εξοικειωμένη με τις σκέψεις του Τραμπ δήλωσε ότι ήταν "ανοιχτός σε κάτι που θα απέκλειε την επέκταση του ΝΑΤΟ και δεν θα επέστρεφε στα σύνορα του 1991 για την Ουκρανία", αλλά δεν απέκλεισε άλλες επιλογές, "συμπεριλαμβανομένης της παροχής μεγάλων ποσοτήτων όπλων" στο Κίεβο.

Ενώ ο Τραμπ είναι "απίθανο" να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ εντελώς, είναι πιθανό να αναθεωρήσει το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να αναγκάσει τα ευρωπαϊκά μέλη του να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες - κάτι για το οποίο οι πηγές του Politico ανησυχούν ότι στην πραγματικότητα δεν είναι σε θέση να το κάνουν.

Τα ευρωπαϊκά μέλη του μπλοκ που δε δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για τον στρατό "δε θα απολαμβάνουν την αμυντική γενναιοδωρία και την εγγύηση ασφάλειας" των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια ανώνυμη πηγή που πρόσκειται στον Τραμπ.

Οι ΗΠΑ "δεν έχουν αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις για όλους", δήλωσε στο Politico ο Elbridge Colby, αναπληρωτής βοηθός υπουργού Άμυνας του Τραμπ για θέματα στρατηγικής. "Δεν μπορούμε να σπάσουμε το δόρυ μας στην Ευρώπη εναντίον των Ρώσων, όταν γνωρίζουμε πως οι Κινέζοι και οι Ρώσοι συνεργάζονται, και οι Κινέζοι είναι μια πιο επικίνδυνη και σημαντική απειλή".

Τα ευρωπαϊκά μέλη του μπλοκ "πρέπει να παράγουν αξιόπιστες δυνάμεις μάχης για να αντιμετωπίσουν μια ρωσική επίθεση, όπως τώρα", πρόσθεσε ο Κόλμπι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail