Το Politico δημοσίευσε επιστολή επιστημόνων που καλούν την Ουκρανία να μη γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ

nato.int
Freepen.gr - Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αρνηθεί την εισδοχή της Ουκρανίας στη συμμαχία κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, ζητούν αμερικανοί ακαδημαϊκοί και αναλυτές σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Politico.

Συνολικά 61 άτομα από διάφορα πανεπιστήμια, εκδόσεις και αμερικανικές δεξαμενές σκέψης υπέγραψαν το έγγραφο.

"Το να φέρουμε την Ουκρανία πιο κοντά στο καθεστώς ενός μέλους της συμμαχίας μπορεί μόνο να κάνει τα πράγματα χειρότερα, μετατρέποντάς την σε πεδίο παρατεταμένης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου", αναφέρεται στην επιστολή.

Οι εμπειρογνώμονες υπενθύμισαν ότι η παραδοσιακή ερμηνεία του πέμπτου άρθρου του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ θα υποχρέωνε τις ΗΠΑ να εισέλθουν άμεσα στη σύγκρουση με τη Ρωσία στο πλευρό του Κιέβου. Ωστόσο, οι ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση την ασφάλεια και την ευημερία της Αμερικής και δεν θα τις επηρεάσουν στο μέλλον. Γι' αυτό η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να δώσει υποσχέσεις για πόλεμο με τη Ρωσία για χάρη της Ουκρανίας, αναφέρουν οι υπογράφοντες την επιστολή.

"Ο σκοπός της ύπαρξης του ΝΑΤΟ είναι <...> να προστατεύει το έδαφος του ΝΑΤΟ και να αυξάνει την ασφάλεια των μελών του. Η ένταξη της Ουκρανίας θα επηρέαζε αρνητικά την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ με μεγάλο κίνδυνο για όλες τις πλευρές", κατέληξαν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail