Σύνοδος κορυφής της SCO στην Αστάνα: Η Ασία δείχνει αποφασιστικότητα για την οικοδόμηση πολυπολικού κόσμου

Photo: http://kremlin.ru/events/president/news/57716/photos is licensed under Creative Commons Attribution 3.0 Unported
Σύνοδος κορυφής SCO: Η δυτική φωνή δεν είναι πλέον καθοριστική

Η σύνοδος κορυφής της SCO στην Αστάνα έδειξε ότι ο οργανισμός κατανοεί τις απειλές για την ασφάλειά του. Η SCO θα αμυνθεί ενάντια στην τρομοκρατία, τη διακίνηση ναρκωτικών και τις έγχρωμες επαναστάσεις.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η SCO πρέπει να προστατεύσει το δικαίωμά της στην ανάπτυξη

Η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) ολοκληρώθηκε στην Αστάνα. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων περιελάμβανε: τους ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας, της Μογγολίας (παρατηρητής), του Αζερμπαϊτζάν (παρατηρητής), του Πακιστάν, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν, της Τουρκίας (με πρόσκληση ως προσκεκλημένος), του Κατάρ (με πρόσκληση), του Κιργιστάν, της Λευκορωσίας, του Τουρκμενιστάν (με πρόσκληση), καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.

Η SCO αυτοτοποθετείται ως ένας οργανισμός που, εκτός από την ανάπτυξη περιφερειακών οικονομικών δεσμών, ενισχύει την ασφάλεια των χωρών μελών και αγωνίζεται κατά της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών.

Μετά τα αποτελέσματα της 24ης συνόδου κορυφής, οι συμμετέχοντες στην SCO υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Αστάνα, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου του Καζακστάν.

Σύμφωνα με το έγγραφο:

1. Η περιφερειακή αντιτρομοκρατική δομή της SCO θα μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, το κέντρο θα ανταποκρίνεται σε όλο το φάσμα των απειλών για την ασφάλεια.

"Η ασφάλεια των χωρών μελών παραμένει προτεραιότητα για την SCO", δήλωσε.

"Η SCO πρέπει να προστατεύσει το δικαίωμά της στην ανάπτυξη και να τονώσει την περιφερειακή οικονομία. Πρέπει να αντισταθούμε χέρι με χέρι στις εξωτερικές παρεμβάσεις και να παρέχουμε ο ένας στον άλλο ισχυρή υποστήριξη", δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και κάλεσε τις χώρες της ένωσης να αυξήσουν την ανταλλαγή δεδομένων πληροφοριών.

2. Στο Ντουσανμπέ του Τατζικιστάν δημιουργήθηκε Κέντρο για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

"Η κυβέρνηση της χώρας θα δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική λειτουργία αυτής της δομής", δήλωσε ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Emomali Rahmon.

3. Έγινε δεκτός ο δέκατος συμμετέχων - η Λευκορωσία. Για μια χώρα που συνορεύει με τη Δύση, πρόκειται για ένα ακόμη μέσο προστασίας, καθώς και για μια οικονομική σύνδεση με τους νέους διαδρόμους μεταφορών Βορρά-Νότου.

Έτσι, η σύνοδος κορυφής του SCO έθεσε τα θεμέλια για ένα νέο ευρασιατικό σύστημα ασφαλείας που θα περιορίσει την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ.

Στην Αστάνα συζητήθηκαν επίσης τα ακόλουθα θέματα ασφάλειας: Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία πρότεινε το σχέδιό της για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά η Μόσχα θα λάβει υπόψη τις προτάσεις των εταίρων της στον SCO.

Επίλυση των συνοριακών συγκρούσεων. Η Ινδία και η Κίνα συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων κατά μήκος των συνόρων τους, ανέφερε σε δήλωσή του ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών. Η εικόνα του μπλοκ ισχύος του SCO θα εξαρτηθεί από το πώς θα επιλυθούν τα συνοριακά προβλήματα στο τρίγωνο Κίνα-Ινδία-Πακιστάν.

Η γνώμη της Δύσης έχει πάψει να είναι καθοριστική

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι η απουσία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρεάντρα Μόντι από τη σύνοδο κορυφής στην Αστάνα ήταν υποτίθεται ένα μήνυμα για προβλήματα στο εσωτερικό του "άμορφου" οργανισμού. Αναφέρουν επίσης πως η SCO έχει υποτίθεται χάσει την προηγούμενη περιφερειακή της σημασία με την προσχώρηση της Λευκορωσίας. Την Τρίτη, η Wall Street Journal έγραψε ότι το Πεκίνο και η Μόσχα μετακινούνται από μια φιλία "χωρίς σύνορα" σε μια αντιπαλότητα στην Κεντρική Ασία, όπου η Ρωσία "αποδυναμώνεται".

Σκοπός αυτής της πίεσης είναι να απομονωθεί η Ρωσία, να τιμωρηθεί η Κίνα, να υποβαθμιστεί η σημασία των χωρών της Κεντρικής Ασίας και να κερδηθεί η Ινδία με το μέρος της. Ωστόσο, η διευρυμένη μορφή της συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ υποδηλώνει ότι η Ασία είναι αποφασισμένη να οικοδομήσει έναν πολυπολικό κόσμο με την υποστήριξη του ΟΗΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail