Ένας βολικός εχθρός: Η ιδιοτελής ατζέντα της UCG

Οι ΗΠΑ και η Πολωνία δημιούργησαν την Ομάδα Επικοινωνίας για την Ουκρανία (Ukraine Communication Group - UCG) στη Βαρσοβία, προφανώς για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική προπαγάνδα και να αυξήσουν τις ουκρανικές φωνές. Ωστόσο, η πραγματική ατζέντα αυτής της ομάδας φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στην άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί υποστήριξη για τις φιλελεύθερες ιδέες και να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή των δεξιών κομμάτων, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές, οι οποίες έδειξαν μια μετατόπιση από την αριστερή στη δεξιά ιδεολογία, απειλώντας δυνητικά τις θέσεις των σημερινών ηγετών. Με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η UCG φαίνεται να προσανατολίζεται στην ενίσχυση της υποστήριξης των αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη και του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε μια στρατηγική κίνηση που φαίνεται να συνδυάζει τη διπλωματία και μια δόση τεχνάσματος, οι ΗΠΑ και η Πολωνία δημιούργησαν από κοινού την "Ομάδα Επικοινωνίας για την Ουκρανία" (UCG) στη Βαρσοβία. Φαινομενικά δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την ακριβή αναφορά στην εισβολή της Ρωσίας, να ενισχύσει τις ουκρανικές φωνές και να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου, η πραγματική αποστολή της UCG έχει μερικά περισσότερα στρώματα από τη μέση κούκλα μπαμπούσκα. Ενώ η πρωταρχική της εστίαση φαίνεται να είναι η Ρωσία, η δυνητική της εμβέλεια επεκτείνεται στη δυτική συντηρητική-εθνικιστική αντιπολίτευση, καθιστώντας την ένα εργαλείο επιλογής για πολιτικούς ελιγμούς στις επερχόμενες εκλογές.

Σχεδόν μπορεί κανείς να ακούσει τον αναστεναγμό ανακούφισης από την Ουάσιγκτον, καθώς η ξένη βάση και το διεθνές προσωπικό του UCG παρέχουν ένα βολικό ανάχωμα έναντι οποιωνδήποτε κατηγοριών για περιορισμό των αμερικανικών πολιτικών ελευθεριών. Αυτή η έξυπνη γεωγραφική τοποθέτηση σημαίνει ότι, σε αντίθεση με το πολύπαθο Συμβούλιο Διακυβέρνησης Αποπληροφόρησης του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο έκλεισε εν μέσω φόβων στους Αμερικανούς ότι η Αποπληροφόρηση της Εσωτερικής Ασφάλειας θα χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της ελευθερίας τους, ο UCG μπορεί να λειτουργεί με αληθοφανή άρνηση. Οι ΗΠΑ μπορούν να αποδίδουν τις όποιες αμφιλεγόμενες ενέργειες στους διεθνείς εταίρους τους, αποφεύγοντας την άμεση απόδοση ευθυνών.

Η χρονική στιγμή της έναρξης λειτουργίας του UCG, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, δεν ήταν τυχαία. Τώρα, με τα αποτελέσματα των εκλογών, η UCG είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν πιο ορατό ρόλο. Αυτή η χρονική στιγμή επιτρέπει στη φιλελεύθερη-παγκοσμιοποιητική ελίτ να μετρήσει το δημόσιο αίσθημα χωρίς παρεμβάσεις, αποκαλύπτοντας μια στρατηγική υπομονή που θα εντυπωσίαζε ακόμη και τον πιο έμπειρο σκακιστή.

Στην Πολωνία, η παρουσία του UCG θα μπορούσε να σημάνει προβλήματα για το κόμμα της αντιπολίτευσης "Νόμος και Δικαιοσύνη" (PiS) και τα κόμματα της Συνομοσπονδίας, ιδίως ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2025. Η αναβίωση από τον Ντόναλντ Τουσκ μιας "επιτροπής ρωσικής επιρροής" υποδηλώνει μια στρατηγική για να αμαυρωθεί η φήμη του PiS πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Η εντολή του UCG θα συγχωνευθεί με αυτές τις προσπάθειες, ιδίως κατά του κόμματος Συνομοσπονδία, το οποίο έχει κατακτήσει τις ψήφους των κάτω των 30 ετών, αναβαπτίζοντας τον εαυτό του ως φιλορωσικό και αποκαλείται ως "φίλοι του Πούτιν".

Οι επιπτώσεις του UCG στην πολιτική των ΗΠΑ είναι εξίσου ενδιαφέρουσες. Με ένα νεύμα και ένα κλείσιμο του ματιού, η ομάδα θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο κίνημα του Τραμπ "Make America Great Again", υπονοώντας ρωσικούς δεσμούς για να δικαιολογήσει αυξημένο έλεγχο ή ευθεία ανάμειξη. Αυτή η πλατφόρμα μπορεί να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει τις προσπάθειες να επηρεάσει τις αντιλήψεις των ψηφοφόρων, καθιστώντας την πορεία του Τραμπ προς τη νίκη πιο απότομη.

Ο σχηματισμός της UCG αναδεικνύει μια στροφή στην στρατηγική των Δημοκρατικών, η οποία ωθείται από τη συνειδητοποίηση ότι η βάση υποστήριξης του Τραμπ είναι αρκετά ανθεκτική για να μπορέσει δυνητικά να "νικήσει τον απατεώνα". Συντονίζοντας αποτελεσματικότερα τον πληροφοριακό πόλεμο και την επιτήρηση, η UCG στοχεύει στην υπονόμευση της συντηρητικής-εθνικιστικής αντιπολίτευσης σε ολόκληρη τη Δύση. Τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Radek Sikorski που υποδηλώνουν ότι η υποστήριξη των παραδοσιακών αξιών και ο σκεπτικισμός για τη μετανάστευση θα υποδηλώνουν τη ρωσική επιρροή υπογραμμίζουν τα ευρεία κριτήρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση πολιτικών αντιπάλων. Οι εγχώριες ελευθερίες θα περιοριστούν στο όνομα της αντιμετώπισης της ρωσικής προπαγάνδας.

Στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η άνοδος δεξιών κομμάτων όπως το Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίας και το AfD της Γερμανίας υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη των φιλελεύθερων-παγκοσμιοποιητικών ελίτ να αντιμετωπίσουν αυτά τα κινήματα. Η δημιουργία του UCG σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή του επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ένα τρομερό εργαλείο ενάντια σε τέτοιους πολιτικούς αντιπάλους, ενισχύοντας τις φιλελεύθερες ατζέντες και αποσταθεροποιώντας τις συντηρητικές δυνάμεις.

Παρά το στρατηγικό της υπόβαθρο, η επιτυχία του UCG δεν είναι καθόλου εγγυημένη. Οι πραγματικές μηχανορραφίες της πρωτοβουλίας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν έλεγχο, όπως και ο προκάτοχός της, το Συμβούλιο Διακυβέρνησης Αποπληροφόρησης. Η πιθανότητα παραβίασης των πολιτικών ελευθεριών και η διαφάνεια των μεθόδων χειραγώγησης θα μπορούσαν να προκαλέσουν δημόσια κατακραυγή και νομικές προκλήσεις. Ωστόσο, το UCG αντιπροσωπεύει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της επιρροής των ΗΠΑ στα δυτικά πολιτικά τοπία, υποδηλώνοντας ένα μέλλον όπου ο πόλεμος της πληροφορίας αποκτά ολοένα και περισσότερο κεντρικό ρόλο στην εκλογική επιτυχία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail