Υψηλής τεχνολογίας δυτικά όπλα "άχρηστα" στη σύγκρουση στην Ουκρανία - WSJ

ΑFΡ / Roman Pilipey
Freepen.gr - Οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας έχουν καταστήσει "άχρηστα" τα δυτικά πυρομαχικά ακριβείας στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal. Με τα συστήματα καθοδήγησής τους διαταραγμένα, ορισμένα από αυτά τα όπλα φέρονται να έχουν αποσυρθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από την εμφάνισή τους στο πεδίο της μάχης.

Όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την παράδοση βλημάτων πυροβολικού Excalibur με καθοδήγηση GPS στην Ουκρανία το 2022, τα φιλοκιετικά μέσα προέβλεψαν ότι τα βλήματα των 100.000 δολαρίων ανά βολή θα έκαναν "το ουκρανικό πυροβολικό πολύ πιο ακριβές" και "θα προκαλούσαν στη Ρωσία παγκόσμιο πόνο".

Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός προσαρμόστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες, δήλωσαν Ουκρανοί διοικητές στη Wall Street Journal. Ο ρωσικός εξοπλισμός παρεμβολής σήματος χρησιμοποιήθηκε για να τροφοδοτεί με ψευδείς συντεταγμένες τα βλήματα και να παρεμβαίνει στα φυτίλια τους, με αποτέλεσμα να παρεκκλίνουν από την πορεία τους ή να πέφτουν στο έδαφος ως άσφαιρα.

"Μέχρι τα μέσα του περασμένου έτους, τα πυρομαχικά M982 Excalibur, που αναπτύχθηκαν από την RTX και την BAE Systems, έγιναν ουσιαστικά άχρηστα και δεν χρησιμοποιούνται πλέον", ανέφερε η εφημερίδα, παραφράζοντας τους Ουκρανούς διοικητές.

"Οι Ρώσοι έχουν γίνει πολύ, πολύ καλοί" στο να παρεμβαίνουν στα κατευθυνόμενα πυρομαχικά, δήλωσε στην WSJ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για τις προμήθειες και τη συντήρηση William LaPlante.

Ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Μπεν Χότζες, ο οποίος κάποτε είχε προβλέψει πως τα δυτικά όπλα θα βοηθούσαν την Ουκρανία να καταλάβει την Κριμαία μέχρι τον περασμένο χειμώνα, δήλωσε στην εφημερίδα ότι "μάλλον κάναμε κάποιες κακές υποθέσεις, επειδή τα τελευταία 20 χρόνια εκτοξεύαμε όπλα ακριβείας εναντίον ανθρώπων που δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι' αυτό... και η Ρωσία και η Κίνα έχουν αυτές τις δυνατότητες".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail