Η Ουκρανία φέρεται να έχει αναπτύξει 120.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του σε κορυφαία ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει 120.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων, γεγονός που προσθέτει ένα πλαίσιο στην προηγούμενη αναφορά της Λευκορωσίας για την ενίσχυση των δυνάμεων της εκεί. Ο αριθμός αυτός προκαλεί έκπληξη, καθώς υποδηλώνει πως η Ουκρανία δεν είναι κοντά στο να ξεμείνει από στρατεύματα, όπως κάποιοι στην κοινότητα των Alt-Media εικάζουν τα τελευταία δύο χρόνια ότι μπορεί να συμβεί σύντομα.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν και είναι αλήθεια ότι η αντίσταση στην πολιτική της Ουκρανίας για βίαιη επιστράτευση έχει αυξηθεί από τότε που η ηλικία επιστράτευσης μειώθηκε στα 25 από τα 28 έτη αυτή την άνοιξη, και κάποιες δυνάμεις εκτράπηκαν από το Ντονμπάς στο Κουρσκ, αυτός ο μεγάλος αριθμός δείχνει πως υπάρχουν ακόμη πολλά διαθέσιμα στρατεύματα που δεν έχουν ακόμη αρχίσει να πολεμούν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός είναι δωδεκαπλάσιος από τον αριθμό που συμμετείχε στην αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίας κατά της ρωσικής περιοχής Κουρσκ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Οι μάχες μαίνονται εντός των ρωσικών συνόρων εδώ και δύο εβδομάδες στο πλαίσιο του πρόσφατα διακηρυγμένου στόχου του Ζελένσκι να δημιουργήσει μια δική του «νεκρή ζώνη» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αυτό που η Ρωσία προσπαθεί να κάνει στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας από τις αρχές Μαΐου. Επομένως, είναι τρομακτικό να φανταστεί κανείς τι θα μπορούσε υποθετικά να πετύχει η ουκρανική δύναμη στα νότια σύνορα της Λευκορωσίας, αν περνούσε τα σύνορα. Ο Λουκασένκο διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι είναι βαριά ναρκοθετημένα πάντως, οπότε ίσως μια επανάληψη του Κουρσκ να μην είναι δυνατή.

Παρ' όλα αυτά, είναι εξαιρετικά απίθανο η Ουκρανία να κρατήσει τόσους πολλούς στρατιώτες σε εφεδρεία επ' αόριστον, ειδικά καθώς η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στο Ντονμπάς. Θα μπορούσαν επίσης να μεταφερθούν στο Κουρσκ για να ενισχύσουν τα κέρδη της Ουκρανίας εκεί ή ακόμη και ως μέρος μιας άλλης αιφνιδιαστικής επίθεσης εναντίον μιας διαφορετικής ρωσικής περιοχής, όπως το Μπριάνσκ ή το Μπέλγκοροντ. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν σταλεί ακόμη σε κάποιο από αυτά τα μέτωπα οφείλεται στον φόβο της Ουκρανίας για μια κοινή ρωσο-βελορωσική εισβολή από την περιοχή Γκόμελ της τελευταίας.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι αυτός ήταν ο λόγος που η Ουκρανία μοιράστηκε για τη στρατιωτική της ενίσχυση κατά μήκος των συνόρων τους, την οποία κατηγόρησε πως οι ΗΠΑ κακόβουλα τους τροφοδοτούσαν με ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις της πλευράς του. Εάν η Ουκρανία δεν έχει μυστικά σχέδια να εισβάλει στη Λευκορωσία και είναι σίγουρη για τα όσα ανέφερε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica νωρίτερα φέτος σχετικά με το πώς το ΝΑΤΟ θα επέμβει συμβατικά προς υποστήριξη της Ουκρανίας σε περίπτωση εισβολής της Λευκορωσίας, τότε μπορεί σύντομα να αρχίσει να μεταφέρει κάποια από αυτά τα στρατεύματα σε αυτά τα άλλα μέτωπα.

Αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, αλλά σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει ένα επιβλητικό αριθμό 120.000 στρατιωτών που δεν έχουν ακόμη αρχίσει να πολεμούν. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να αφήσει την επιφυλακή της στις περιοχές Μπριάνσκ ή Μπέλγκοροντ, ούτε πρέπει να υποθέσει ότι μια διάρρηξη στο Ντονμπάς και το Κουρσκ είναι αναπόφευκτη λόγω της υποτιθέμενης επικείμενης στρατιωτικής κατάρρευσης της Ουκρανίας εκεί. Θα πρέπει επίσης να παραμείνει προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο μιας ουκρανικής αιφνιδιαστικής επίθεσης κατά της Λευκορωσίας.

Για να είμαστε σαφείς, τέτοιες αιφνιδιαστικές επιθέσεις ή ενισχύσεις μπορεί να μην πραγματοποιηθούν, ή μπορεί επίσης να μην κάνουν τη διαφορά αν πραγματοποιηθούν. Τούτου λεχθέντος, θα ήταν λάθος της Ρωσίας να αγνοήσει αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων, καθώς αυτό θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να είναι πράγματι αποτελεσματικές αν αναπτυχθούν σε μάχη. Μένει να δούμε ποιος θα είναι ο μελλοντικός τους ρόλος, αλλά οι παρατηρητές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά όλες τις κινήσεις κατά μήκος αυτού του μετώπου για ενδείξεις ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί τελικά να είναι έτοιμοι να μπουν στη μάχη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail