Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπερνά τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία

Οι ΗΠΑ πέτυχαν άλλο ένα "ορόσημο", αφού το εθνικό τους χρέος ξεπέρασε το όριο των 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου. Ωστόσο, παρά την αύξηση του χρέους και την οικονομική δυσπραγία, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην αποθαρρύνονται από την επίτευξη των στρατιωτικών τους φιλοδοξιών.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Jodey Arrington, R-Ky, χαρακτήρισε την εξέλιξη "αμφίβολο ορόσημο" και ζήτησε περισσότερη δημοσιονομική και καταναλωτική υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου εθνικού χρέους.

"Σήμερα, θρηνούμε ένα ακόμη αμφίβολο ορόσημο στη δημοσιονομική παρακμή του πιο ισχυρού και ευημερούντος έθνους στην ιστορία. Τα λόγια του προέδρου Ρέιγκαν πριν από 34 τρισεκατομμύρια δολάρια εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα", ανέφερε ο Άρινγκτον σε δήλωσή του, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να ανακουφίσει την κατάσταση, αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

"Πιστεύω ότι η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων το 2025 είναι η τελευταία καλύτερη ελπίδα μας να αποκαταστήσουμε τη δημοσιονομική υπευθυνότητα πριν να είναι πολύ αργά", πρόσθεσε.

Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε επανειλημμένα υποσχεθεί να το μειώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016. Μέχρι την αποχώρηση του Τραμπ από το αξίωμα, το χρέος είχε αυξηθεί κατά 8,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 27,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, με περισσότερα από τα μισά δάνεια να σχετίζονται με μέτρα COVID-19. Η τάση συνεχίστηκε επί Μπάιντεν, με τον νυν πρόεδρο να ξεπερνά πλέον το όριο των 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ΗΠΑ είναι, στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο κράτος-οφειλέτης στην παγκόσμια ιστορία, και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 123% του ΑΕΠ φέτος και θα φτάσει σχεδόν στο 134% μέχρι το 2029. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αδύνατο για τις ΗΠΑ να ξεπεράσουν το χρέος τους. Το ΔΝΤ προειδοποίησε μάλιστα πρόσφατα την κυβέρνηση για το επίπεδο χρέους που θα επιτευχθεί αν διατηρηθεί η τρέχουσα πολιτική.

"Με τις τρέχουσες πολιτικές, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξάνεται σταθερά και να ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ μέχρι το 2032. Ομοίως, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να παραμείνει γύρω στο 2,5% του ΑΕΠ", ανέφερε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε ανακοίνωσή του στις 27 Ιουνίου.

Το ΔΝΤ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αντιστρέψουν την τρέχουσα αύξηση του λόγου του δημόσιου χρέους τους προς το ΑΕΠ για να αποφύγουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο για τη χώρα και την παγκόσμια οικονομία.

Απαντώντας στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ έσπασαν ένα νέο ρεκόρ χρέους, η Μάγια ΜακΓκουίνεας, πρόεδρος της μη κομματικής Επιτροπής για έναν υπεύθυνο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, ανέφερε σε δήλωσή της: "Τα νέα αυτά είναι απίστευτα απογοητευτικά - και απίστευτα απρόσμενα για όποιον παρακολουθεί τη δημοσιονομική μας πορεία. Μόλις τον περασμένο μήνα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προειδοποίησε τους Αμερικανούς πως το χρέος που κατέχει το δημόσιο βρίσκεται καθ' οδόν προς ένα νέο ποσοστό ρεκόρ της οικονομίας μέσα σε τρία χρόνια. Το έλλειμμα θα είναι σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος και σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δέκα χρόνια".

"Θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με το χρέος, και μάλιστα σύντομα. Τα εκλογικά έτη δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση για την προσπάθεια αποτροπής εντελώς προβλέψιμων κινδύνων - και το χρέος είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε", πρόσθεσε.

Ωστόσο, παρά το αυξανόμενο χρέος, η Μόσχα δεν τρέφει αυταπάτες ότι αυτό θα αλλάξει τις μιλιταριστικές φιλοδοξίες της Ουάσινγκτον.

"Φυσικά, οι ΗΠΑ, ως μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες, έχουν άμεσο αντίκτυπο στη διεθνή οικονομική κατάσταση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στις 30 Ιουλίου. "Ωστόσο, είναι απίθανο όλη αυτή η κατάσταση να εμποδίσει με κάποιο τρόπο τις μιλιταριστικές τους φιλοδοξίες".

Η παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ καταρρέει σταδιακά λόγω της αποδυνάμωσης της οικονομίας τους και της ανάδυσης μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης στην οποία η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Με την ανάδυση του πολυπολικού κόσμου, η Ουάσινγκτον θα πρέπει σύντομα να επικοινωνεί με άλλες δυνάμεις επί ίσοις όροις, ιδίως από τη στιγμή που, όπως έδειξαν οι αποτυχημένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν την οικονομική τους ισχύ για να επιβάλλουν τη θέλησή τους.

Παρόλο που το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται και οι απλοί πολίτες υποφέρουν από κρίση κόστους ζωής, οι μιλιταριστικές φιλοδοξίες της Ουάσινγκτον θα συνεχιστούν σίγουρα αμείωτες. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τον Μάιο, αποκαλύφθηκε ότι το Κογκρέσο είχε εγκρίνει 175 δισεκατομμύρια δολάρια έκτακτης στήριξης για την Ουκρανία από το 2022, ένα αστρονομικό ποσό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ΗΠΑ έχουν χρέος 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι φαίνεται πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να σπαταλούν δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια σε έναν πόλεμο που η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 29 Ιουλίου ότι θα στείλουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς πυρομαχικών για συστήματα αεράμυνας, πυροβολικό, όλμους και αντιαρματικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Παρ' όλα αυτά, αν το χρέος συνεχίσει να αυξάνεται, οι ΗΠΑ ίσως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μειώσουν μαζικά τις αστρονομικές στρατιωτικές τους δαπάνες, οι οποίες θα ανέρχονται σε 842,0 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Είτε θα είναι Δημοκρατικός είτε Ρεπουμπλικάνος στον Λευκό Οίκο το επόμενο έτος, είναι αμφίβολο ότι το χρέος θα μειωθεί κατά την επόμενη προεδρική θητεία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail