600.000 σπίτια μπορεί να καταρρεύσουν μέσα σε λίγα λεπτά σε πιθανό σεισμό της Κωνσταντινούπολης, προειδοποιεί υπουργός

pixabay / adrimarie
Freepen.gr - Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας, Μουράτ Κουρούμ, προειδοποίησε ότι 600.000 σπίτια στην Κωνσταντινούπολη έχουν εντοπιστεί ως κινδυνεύοντα να καταρρεύσουν σε περίπτωση ισχυρού σεισμού που οι σεισμολόγοι προβλέπουν πως είναι πιθανό να πλήξει την πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι το 2030, μετέδωσε την Παρασκευή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Κωνσταντινούπολη, που βρίσκεται κοντά στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, είναι ευάλωτη στους σεισμούς.

Το 2001, δύο χρόνια μετά τον σεισμό των 7,4 βαθμών που άφησε πίσω του 17.000 νεκρούς στη βορειοδυτική Τουρκία στις 17 Αυγούστου, οι ειδικοί υπολόγισαν 65% πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός μεγέθους άνω των 7 βαθμών πριν από το 2030 στην ίδια περιοχή - στην οποία περιλαμβάνεται και η Κωνσταντινούπολη.

Ο κίνδυνος ανεβαίνει στο 75% σε 50 χρόνια και στο 95% σε 90 χρόνια.

Ο Kurum δήλωσε στο Anadolu για την επέτειο του σεισμού του 1999 την Παρασκευή ότι ένα στα πέντε σπίτια στην Κωνσταντινούπολη - σχεδόν 1,5 εκατομμύριο - θεωρείται πως είναι ασταθούς κατασκευής, με περίπου 600.000 σπίτια να κινδυνεύουν να καταστραφούν στα πρώτα λεπτά ενός πιθανού σεισμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη κινδυνεύουν και ο πιθανός σεισμός αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο το επιχειρηματικό κέντρο της χώρας αλλά και την Τουρκία στο σύνολό της.

«Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της άμυνας και των μεταφορών», δήλωσε ο Kurum.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας αυτής της κατάστασης. ... Έχουμε μετατρέψει ορισμένα από τα 1,5 εκατομμύρια επικίνδυνα κτίρια που εντοπίσαμε στην Κωνσταντινούπολη. Έχουμε αυξήσει την αντισεισμική αντοχή των δημόσιων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων των δομών εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης».

Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στην περιοχή του Μαρμαρά, δεν θα επηρεαστεί μόνο η Κωνσταντινούπολη, αλλά και οι κοντινές πόλεις και βιομηχανικές ζώνες. Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανές δευτερογενείς καταστροφές, όπως πυρκαγιές και διαρροές χημικών ουσιών, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις ενός σεισμού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail