Η 700 ετών Πολωνο-Ουγγρική Αδελφότητα είναι επίσημα νεκρή σε επίπεδο κράτους-προς-κράτος

Οι πολωνο-ουγγρικές εντάσεις βράζουν τα τελευταία δυόμισι χρόνια λόγω των αντίθετων προσεγγίσεών τους στην τελευταία φάση της ουκρανικής σύγκρουσης και τελικά ξεχείλισαν αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατακεραύνωσε την Πολωνία σε ομιλία του όπου την κατηγόρησε ότι επιδιώκει να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό γαλλογερμανικό άξονα της ΕΕ με έναν νέο άξονα που αποτελείται από την ίδια, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής και τη Σκανδιναβία, με τον υπαινιγμό ότι αυτό συμβάλλει στην αστάθεια της ηπείρου.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Διευκρίνισε πως αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα παλιό πολωνικό σχέδιο και προωθείται με την εκμετάλλευση της τελευταίας φάσης της Ουκρανικής Σύγκρουσης, προκειμένου να γίνει η υπ' αριθμόν ένα βάση των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι αυτό ισοδυναμεί με παραίτηση της Βαρσοβίας από την Ομάδα Βίζεγκραντ, η οποία προβλεπόταν ως τρίτο κέντρο ισχύος στην Ευρώπη μεταξύ του γαλλογερμανικού άξονα και της Ρωσίας όταν πρωτοσχηματίστηκε. Αποκάλεσε επίσης την Πολωνία διπρόσωπη που επικρίνει την Ουγγαρία για την αγορά ρωσικών πόρων, ενώ κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Οι παρατηρήσεις του προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση της Πολωνίας, της οποίας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Teofil Bartoszewski αρνήθηκε τις κατηγορίες του Orban για συναλλαγές με τη Ρωσία και στη συνέχεια πρότεινε στην Ουγγαρία να αποχωρήσει από τους ευρωατλαντικούς οργανισμούς για να σχηματίσει «μια ένωση με τον Πούτιν». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto αντέδρασε στα προκλητικά αυτά λόγια με την ακόλουθη ανάρτηση στο Facebook με την οποία ξεκαθάρισε ότι οι διμερείς σχέσεις δεν θα είναι οι ίδιες μετά από αυτό που μόλις συνέβη:

«Ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στη χθεσινή ομιλία στο Tusnádfürd les... Η αντίδραση αποδεικνύει την αλήθεια του ουγγρικού ρητού που λέει: η αλήθεια πονάει.

Με την πρόθεση να διαφυλάξουμε την πολωνο-ουγγρική αδελφοσύνη, υπομείναμε τις προκλήσεις και την υποκρισία της σημερινής πολωνικής κυβέρνησης για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά προς το παρόν το ποτήρι είναι γεμάτο.

Ενώ η σημερινή πολωνική κυβέρνηση μας κρίνει και μας κατηγορεί επειδή εισάγουμε πετρέλαιο από τη Ρωσία - το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για τη λειτουργία της χώρας, αν ρίξουμε μια καλή ματιά στον κατάλογο των αγοραστών μιας από τις μεγαλύτερες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, θα βρούμε σίγουρα και τους Πολωνούς εκεί.

Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με αυτό, διότι ο ενεργειακός εφοδιασμός έχει τελικά φυσικές βάσεις, αλλά αν έχει αποδειχθεί έτσι, τότε δεν πρέπει να είστε υποκριτές και δεν πρέπει να κατηγορείτε τους άλλους».
Όπως γίνεται αντιληπτό, η Πολωνο-Ουγγρική Αδελφότητα των τελευταίων επτά αιώνων είναι επισήμως νεκρή σε επίπεδο κράτους-κράτους, αν και εξακολουθεί να ζει στις καρδιές των πατριωτών και των δύο χωρών, οι οποίοι γνωρίζουν ότι για αυτό ευθύνονται οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις της Πολωνίας. Η απερχόμενη φιλελεύθερη-παγκοσμιοποιητική υπερέβαλε με την αντι-ουγγρική ρητορική της, αλλά οι συντηρητικοί-εθνικιστές προκάτοχοί τους ήδη έδειχναν την Ουγγαρία με την ψυχραιμία τους και έριχναν σκιές προς την κατεύθυνσή της.

Κάθε κυβέρνηση μισεί τη Ρωσία περισσότερο από ό,τι αγαπάει τη χώρα της, γεγονός που την οδήγησε να καταστρέψει την ιστορική αδελφοσύνη της με την Ουγγαρία για το δικαίωμά της να διατηρήσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί η προηγούμενη συμφώνησε σε μια τριμερή συμμαχία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης και στη συνέχεια βοήθησε στο σαμποτάρισμα των ειρηνευτικών συνομιλιών της άνοιξης του 2022, όπως εξηγείται εδώ. Αυτές οι εξελίξεις μπορούν να θεωρηθούν εκ των υστέρων ως τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της εγκατάλειψης της Ομάδας Βίζεγκραντ από την Πολωνία.

Οι κυβερνώντες φιλελεύθεροι-παγκοσμιοποιητές πήγαν τα πάντα στο λογικό τους συμπέρασμα αφού η ριζοσπαστική ιδεολογία τους ώθησε να δώσουν ένα θανατηφόρο χτύπημα σε αυτή την αδελφότητα σε επίπεδο κράτους προς κράτος αντί να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται παθητικά-επιθετικά απέναντί της όπως έκαναν οι προκάτοχοί τους προκειμένου να αποτρέψουν μια πλήρη ρήξη. Δεν μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη που μόλις χάθηκε σε αυτό το επίπεδο, αλλά η Πολωνο-Ουγγρική Αδελφότητα εξακολουθεί να υφίσταται στις καρδιές των πατριωτών τους, αφού δεν θα αφήσουν ποτέ τους πολιτικούς να διαρρήξουν τους δεσμούς μεταξύ τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail