Καθώς ο πόλεμος διευρύνεται, τα assets των ΗΠΑ γίνονται εύκολοι στόχοι

Τα οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ σε ολόκληρη τη Δυτική Ασία θα μπορούσαν να βρεθούν υπό άμεσο πυρ, καθώς οι επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ παρασύρουν την Ουάσινγκτον σε μια κλιμάκωση σε ολόκληρη την περιοχή.

Mohamad Hasan Sweidan - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Λευκού Οίκου στις 31 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να διατηρήσουν την ετοιμότητα για την προστασία των συμφερόντων ασφαλείας τους στη Δυτική Ασία.
Έχουμε και θα διατηρήσουμε ένα επίπεδο ετοιμότητας για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας στην περιοχή. Δεν είναι ότι κάνουμε τα στραβά μάτια σε όσα το Ιράν είναι ικανό να κάνει και έχει δείξει την ικανότητά του να κάνει στην περιοχή.
Τα σχόλιά του ήρθαν εν μέσω αυξημένης περιφερειακής έντασης, της υψηλότερης από τις 7 Οκτωβρίου. Η προστασία των συμφερόντων της Ουάσινγκτον στο Λεβάντε και στον Περσικό Κόλπο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, ιδίως δεδομένων των επικίνδυνων πρόσφατων προκλήσεων του Τελ Αβίβ, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων και δολοφονιών στη Βηρυτό, την Τεχεράνη και τη Χοντέιντα - μέσα σε χώρες-κλειδιά του Άξονα Αντίστασης, οι οποίες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια μεγάλη σύγκρουση που απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η στρατιωτικοποίηση των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία

Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, το Πεντάγωνο περιέγραψε τους πρωταρχικούς στόχους του στη Δυτική Ασία. Αυτές περιλαμβάνουν την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων και των πολιτών, τη διασφάλιση της συνεχούς ροής κρίσιμης βοήθειας για την ασφάλεια στο κράτος κατοχής, το συντονισμό με τις αρχές κατοχής για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των κρατουμένων που κρατούνται από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών, και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ για την αποτροπή οποιωνδήποτε κρατικών ή μη κρατικών φορέων από την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης. Σαφώς, η εστίαση της Ουάσιγκτον εκτείνεται πολύ πέρα από τη Γάζα.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα μετά την επιχείρηση "πλημμύρα Αλ-Άκσα" της Χαμάς, πάνω από 45.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Δυτική Ασία, διασκορπισμένοι σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε περίπου 12 χώρες. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους ναυτικούς στόλους που σταθμεύουν μόνιμα στις πολλές πλωτές οδούς της περιοχής.

  

Στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία

Επιπλέον, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν κατά διαστήματα χιλιάδες στρατεύματα για να ανταποκριθούν σε κρίσεις και αυξανόμενες εντάσεις, όπως αποδεικνύεται από τη μετεγκατάσταση σχεδόν 1.200 μελών της υπηρεσίας και χιλιάδων ακόμη στο αεροπλανοφόρο του Ναυτικού και την ανάπτυξη της σχεδόν 2.000 ατόμων ισχυρής ναυτικής εκστρατευτικής μονάδας μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Σε απάντηση στην κλιμακούμενη κατάσταση, ιδιαίτερα μετά τις στοχευμένες δολοφονίες του Ισραήλ του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σούκρ και του αρχηγού του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στη Βηρυτό και την Τεχεράνη, αντίστοιχα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε στρατηγικές προσαρμογές στην στρατιωτική του στάση στην περιοχή.

Αυτές οι προσαρμογές έχουν δύο κύριους στόχους: ενίσχυση της προστασίας των αμερικανικών δυνάμεων και υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ. Για να διατηρήσει μια ισχυρή παρουσία, ο Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε την ομάδα κρούσης του USS Abraham Lincoln να αντικαταστήσει το USS Theodore Roosevelt στην κεντρική περιοχή ευθύνης του Πενταγώνου.

Επίσης, ανέπτυξε πρόσθετα καταδρομικά και αντιτορπιλικά ικανά να αμυνθούν έναντι βαλλιστικών πυραύλων στις περιοχές της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Επιπλέον, το Πεντάγωνο αυξάνει την ετοιμότητά του να αναπτύξει πρόσθετες χερσαίες άμυνες βαλλιστικών πυραύλων και διέταξε την ανάπτυξη μιας επιπλέον μοίρας μαχητικών στη Δυτική Ασία.

Οι προσαρμογές αυτές ενισχύουν τις εκτεταμένες δυνατότητες που ήδη διατηρεί ο αμερικανικός στρατός στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της έτοιμης αμφίβιας ομάδας/εκστρατευτικής μονάδας πεζοναυτών USS Wasp που επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία

Εκτός από τη σημαντική στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία, οι αμερικανικές μη στρατιωτικές εταιρείες διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην περιοχή, κυρίως σε κρίσιμους τομείς που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, την τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες. 

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στη Δυτική Ασία σημείωσαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη το 2023, με τις εταιρείες να ανακοινώνουν 1.848 έργα αξίας περίπου 88,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ως αποτέλεσμα, η Δυτική Ασία κατατάχθηκε ως η τέταρτη πιο ελκυστική περιοχή για ΑΞΕ το 2024 όσον αφορά το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Οι ΗΠΑ ήταν η κύρια πηγή ΑΞΕ στη Δυτική Ασία το 2023, με αμερικανικές εταιρείες να ανακοινώνουν 362 έργα αξίας 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αντιπροσώπευε μια αξιοσημείωτη αύξηση των επενδύσεων κεφαλαίου, με περισσότερο από το διπλάσιο των αριθμών από το προηγούμενο έτος.

Αυτές οι εταιρείες συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στα κράτη του Περσικού Κόλπου, ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Ομάν – καθώς και στο Ισραήλ. Το κατοχικό κράτος είναι ένας ιδιαίτερα προσβάσιμος προορισμός για αμερικανικές επενδύσεις στην περιοχή, με τις αμερικανικές ΑΞΕ (μετοχές) μόνο στο Ισραήλ να φτάνουν τα 42,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Η επένδυση αυτή επικεντρώνεται κυρίως στην κατασκευή, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες.



Κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ

Το ενδεχόμενο να κλείσει το Ιράν τα Στενά του Ορμούζ, μια στενή υδάτινη οδό στο στόμιο του Περσικού Κόλπου, αποτελεί επαναλαμβανόμενη ανησυχία κάθε φορά που αυξάνονται οι εντάσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία. Το στενό αυτό είναι μια κρίσιμη ναυτιλιακή οδός, η οποία διακινεί σχεδόν το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.

Συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον Ινδικό Ωκεανό, από το Ιράν στα βόρεια και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν στα νότια. Ο κίνδυνος αυτού του διαδρόμου σε περιόδους έντασης έγκειται στο μικρό βάθος του, το οποίο αφήνει τα διερχόμενα πλοία ευάλωτα σε νάρκες. Η εγγύτητά του στην ηπειρωτική χώρα του Ιράν καθιστά επίσης τα πλοία ευάλωτα σε επιθέσεις από παράκτιους πυραύλους ή σε αναχαίτιση από περιπολικά σκάφη και ελικόπτερα.

Το κλείσιμο του στενού θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα δεξαμενόπλοια μετέφεραν σχεδόν 15,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αργού και συμπυκνώματος από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τα ΗΑΕ και το Ιράν μέσω του στενού. Το στενό είναι επίσης ένας κρίσιμος διάδρομος υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με περισσότερο από το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εφοδιασμού, κυρίως από το Κατάρ, να διέρχεται κατά την ίδια περίοδο.

Οι Αμερικανοί θα πληρώσουν το τίμημα

Όπως σημειώθηκε προηγουμένως από το Cradle, μια μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας έδειξε ότι οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή θα επηρεάσει άμεσα τις τιμές της ενέργειας, με το ρυθμό αύξησης να ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο έντασης. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, καθώς οι δημοσκοπήσεις των ΗΠΑ δείχνουν πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι δίνουν προτεραιότητα στην εγχώρια οικονομία.

Για παράδειγμα, μια έρευνα του Φεβρουαρίου του Pew διαπίστωσε ότι το 73% των ψηφοφόρων θεωρεί την ενίσχυση της οικονομίας κορυφαία προτεραιότητα. Κατά συνέπεια, το Ιράν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει έμμεσα το συναίσθημα των Αμερικανών ψηφοφόρων επηρεάζοντας τις τιμές της ενέργειας μέσω ενεργειών που αφορούν το στρατηγικό Στενό του Ορμούζ.

Η πιθανότητα ενός περιφερειακού πολέμου γίνεται όλο και πιο απτή λόγω της επίμονης επιθετικής πολιτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η πιθανή πολυμέτωπη σύγκρουση θα μπορούσε να φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η αντίληψη του Ιράν ότι διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξή του ως Ισλαμική Δημοκρατία.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Τεχεράνη και τα άλλα μέλη του Άξονα Αντίστασης πιθανότατα θα αναπτύξουν όλους τους διαθέσιμους πόρους και στρατηγικές για να υπερασπιστούν τα συλλογικά τους συμφέροντα. Και αν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ή εγκαταστάσεις εμπλακούν άμεσα, τα συμφέροντα των ΗΠΑ - τόσο τα στρατιωτικά όσο και τα οικονομικά - θα βρεθούν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Η ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων και μέσων στην περιοχή σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία απλώς διευρύνει τις αμερικανικές τράπεζες στόχων για τον Άξονα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail