Η δολοφονία του ηγέτη του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, σκότωσε κάθε πιθανότητα για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα -με όρους ευνοϊκούς για τους Παλαιστίνιους- και αφήνει ένα τεράστιο πολιτικό κενό στο εσωτερικό του κινήματος αντίστασης.
A Cradle Contributor / Παρουσίαση Freepen.gr
Η δολοφονία, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, συνέπεσε με 300 ημέρες γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Χανίγια ήταν ο επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής στις έμμεσες πολύμηνες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με την ισραηλινή αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, η οργάνωση του οποίου φέρεται να εκτέλεσε τη συγκλονιστική επιχείρηση δολοφονίας.
Αυτή η στοχοποίηση του επικεφαλής του πολιτικού κινήματος αντανακλά τη συστηματική πολιτική του Ισραήλ να δολοφονεί ηγέτες που μπορούν να ενοποιήσουν τις τάξεις και να εμβαθύνουν τις σχέσεις με τις περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις. Αυτό εξηγεί επίσης το σκεπτικό πίσω από τη δολοφονία από το Ισραήλ στις 2 Ιανουαρίου του Saleh al-Arouri στη Βηρυτό, του βασικού στελέχους της Χαμάς που διαχειρίζεται τις σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης, Άγκυρας, Λιβάνου και Ντόχα.
Ο Haniyeh, επίσης, διακρίθηκε όχι μόνο για την ικανότητά του να γεφυρώνει το χάσμα οράματος μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, αλλά και για την επιτυχή σύνδεση με διάφορες περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην προώθηση των συμφερόντων της αντιστασιακής ομάδας στις τρεις περιοχές-στόχους της - τη Γάζα, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και το εξωτερικό.
Η δολοφονία του Haniyeh δημιούργησε μια επείγουσα ανάγκη αναδιοργάνωσης του εσωτερικού οίκου της Χαμάς - ιδιαίτερα επείγουσα δεδομένης της συνεχιζόμενης γενοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα - και συμφιλίωσης των διαφορετικών απόψεων των ηγετών της, όπως ο Yahya Sinwar στη Γάζα και ο Khaled Meshaal στο εξωτερικό.
Σήμερα, τίποτα δε θα βόλευε το Ισραήλ περισσότερο από το να δει τον Meshaal, ιδιαίτερα, να ανακτά τα ηνία της Χαμάς. Ο πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, άλλωστε, διαχώρισε αμφιλεγόμενα τους μεγαλύτερους περιφερειακούς αντιπάλους του Τελ Αβίβ -τον Άξονα της Αντίστασης- στην αρχή του συριακού πολέμου, γυρίζοντας την πλάτη στο μοναδικό αραβικό κράτος-μέλος του Άξονα, τη Συρία.
Χρειάστηκαν χρόνια για να επανενταχθεί πλήρως η Χαμάς στον Άξονα μετά από αυτή την προδοσία, για την οποία συχνά κατηγορείται ο Μεσάαλ και οι συνεργάτες του που μετακόμισαν από τη Δαμασκό στη Ντόχα. Μόνο χάρη στις άοκνες προσπάθειες ηγετών όπως ο Χανίγια και ο Αρούρι, οι σχέσεις της Χαμάς με την περιφερειακή αντίσταση διορθώθηκαν δημοσίως.
Ο Μεσάαλ έχει υποστεί έκτοτε την ταπείνωση της απόρριψης από τους ηγέτες της Συρίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ, οπότε η επιστροφή του στην κορυφή θα ήταν μάννα στα αυτιά των Ισραηλινών - παρόλο που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αναλάβει, σχεδόν με επιτυχία, να σκοτώσει τον Μεσάαλ το 1997.
Εκείνες ήταν διαφορετικές εποχές, όμως, και οι συμμαχίες και τα συμφέροντα στην περιοχή έχουν αλλάξει πολλές φορές από τότε. Σήμερα, είναι οι ενωτικές, υπέρ της αντίστασης ιδιότητες ηγετών όπως ο Χανίγιε και ο Αρούρι που αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ.
Ανερχόμενος ρόλος
Ο Haniyeh ήταν, κατά κοινή ομολογία, ένας δημοφιλής ηγέτης της Χαμάς, ικανός να ακροβατεί στο εύρος της παλαιστινιακής πολιτικής κοινότητας, και διήνυσε μια εξαιρετική καριέρα που ξεκίνησε με την ίδρυση του κινήματος της Χαμάς τη δεκαετία του 1970.
Γεννήθηκε το 1964 στον προσφυγικό καταυλισμό Shati, όπου έζησε, ανέπνευσε και βίωσε τα δεινά των Παλαιστινίων προσφύγων σε όλες τις οδυνηρές λεπτομέρειες τους. Ο Haniyeh εντάχθηκε νωρίς στη Χαμάς υπό την καθοδήγηση του χαρισματικού ιδρυτή της, του σεΐχη Ahmed Yassin. Η απομνημόνευση του Κορανίου πριν από την ηλικία των 14 ετών τον κατέστησε εύγλωττο ιεροκήρυκα - είχε μια όμορφη φωνή απαγγελίας που απέσπασε τον σεβασμό και τον θαυμασμό πολλών.
Ο Haniyeh εργάστηκε μαζί με τον Σεΐχη Yassin στα πρώτα στάδια της οικοδόμησης σημαντικών ισλαμικών ιδρυμάτων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της Ισλαμικής Εταιρείας και του Ισλαμικού Πανεπιστημίου. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Σεΐχης Γιασίν στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό πάνω του και τον αποκαλούσε έναν από τους ηγέτες του μέλλοντος που θα έπαιζε σπουδαίο ρόλο. Ο Haniyeh εντάχθηκε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο, έγινε επικεφαλής του φοιτητικού του συμβουλίου και στη συνέχεια ανέλαβε καθηγητής εκεί μετά την αποφοίτησή του.
Έχοντας διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην πρώτη ιντιφάντα το 1987, ο Haniyeh συνελήφθη μαζί με άλλους ηγέτες της Χαμάς για τρία χρόνια. Αν και απελευθερώθηκε από την ισραηλινή κράτηση το 1991, απελάθηκε ένα χρόνο αργότερα μαζί με τους ηγέτες του κινήματος στο Marj al-Zuhur στο Λίβανο, όπου εδραίωσαν την αντιστασιακή τους νοοτροπία πριν επιστρέψουν στη Γάζα το 1994.
Στο πλαίσιο των συμφωνιών του Όσλο, τις οποίες η Χαμάς απέρριψε σθεναρά, ο Χανίγια αναδείχθηκε ως μία από τις πιο επικριτικές φωνές του κινήματος για να αμφισβητήσει πολιτικά τη συμφωνία, ιδίως στα μέσα ενημέρωσης. Ανέβηκε γρήγορα και έγινε διευθυντής του γραφείου του Γιασίν και βοήθησε στην αναδιοργάνωση των μηχανισμών ασφαλείας, του στρατού και της θρησκείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανοίγοντας το δρόμο για τη δεύτερη Ιντιφάντα το 2000.
Μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ ενός ρεύματος ηγετών της Χαμάς, ο Haniyeh εξελέγη ηγέτης του κινήματος στη Γάζα το 2004, γεγονός που σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της οργάνωσης - μια φάση συνολικής αντίστασης, η οποία κορυφώθηκε με την αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005. Με την ηχηρή νίκη της πλατφόρμας "Αλλαγή και Μεταρρύθμιση" της οποίας ηγήθηκε ο Χανίγια στις παλαιστινιακές εκλογές του 2006, έγινε επικεφαλής της πρώτης εκλεγμένης παλαιστινιακής κυβέρνησης στην ιστορία.
Ως μια κυβέρνηση διαπνεόμενη από το δόγμα της αντίστασης που αρνήθηκε να αναγνωρίσει το Ισραήλ, η κυβέρνησή του τέθηκε σε άμεση αντιπαράθεση με το κράτος κατοχής. Ο Χανίγια ηγήθηκε της Γάζας και της Χαμάς κατά τη διάρκεια τριών πολέμων που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, στους οποίους έγινε βασικός στόχος δολοφονίας.
Το 2017, ο Haniyeh εξελέγη ηγέτης της Χαμάς, διαδεχόμενος τον Khaled Meshaal. Αν και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γάζα το 2019 για λόγους ασφαλείας, παρέμεινε ένα ισχυρό σύμβολο για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα και στο "εξωτερικό", έχοντας πλέον τη δυνατότητα να επικοινωνεί τακτικά με αρχηγούς κρατών, διεθνείς οργανισμούς και παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.
Όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε τη βίαιη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε δημοσίως ότι θα δολοφονήσει τους ηγέτες της Χαμάς - παρά το γεγονός πως γνώριζε ότι η στοχοποίηση του Χανίγια θα έπρεπε να γίνει σε μια τρίτη χώρα. Η δολοφονία του Haniyeh αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε πολλά επίπεδα: πολιτική δολοφονία, παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των εθνών, πράξη επίθεσης και στοχοποίηση ενός ατόμου με διπλωματική ασυλία. Ο Haniyeh ήταν ένα διεθνές και ισλαμικό σύμβολο, και η δολοφονία του είναι η ουσία που πυροδοτεί πολέμους.
Αλλά αυτό το πλήγμα στη Χαμάς και τον παλαιστινιακό λαό θα τερματίσει την αντίστασή τους στην κατοχή και θα τους αποτρέψει από αντίποινα κατά του Ισραήλ; Αποφασιστικά όχι. Το Τελ Αβίβ έχει δολοφονήσει αμέτρητους Παλαιστίνιους ηγέτες, στοχαστές, πολιτικούς και στρατιωτικούς διοικητές κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, ωστόσο τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023 έλαβαν χώρα, ανεμπόδιστα. Η αντίσταση και το ευρύ τμήμα του πληθυσμού της που υποστηρίζει ολόψυχα αυτές τις θυσίες είναι πιθανό να μετατρέψουν τη θλίψη σε περαιτέρω δύναμη και αποφασιστικότητα.
Επιπλέον, ζητούν - μαζί με ολόκληρο τον Άξονα Αντίστασης της Δυτικής Ασίας - σκληρά αντίποινα κατά του Ισραήλ, μια τιμωρία για ένα ειδεχθές έγκλημα που παραβίασε παγκόσμιους νόμους και συμβάσεις.
Τρέχουσες προκλήσεις
Η Χαμάς διαθέτει μια ισχυρή οργανωτική δομή που περιλαμβάνει το Συμβούλιο της Σούρα και το Πολιτικό Γραφείο της - όργανα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των υποθέσεων του κινήματος και στη λήψη αποφάσεων. Αυτό συμβαίνει εκτός από τα δικαστικά όργανα που διασφαλίζουν την εσωτερική δικαιοσύνη και τον έλεγχο των διαφορών.
Οι δολοφονίες του Χανίγια και του Αρούρι άφησαν ένα κενό στη Χαμάς, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και στον συντονισμό της με τους περιφερειακούς και διεθνείς συμμάχους της. Όμως το κίνημα έχει επίσης ιστορικά αποδείξει την ικανότητά του να ξεπερνά τις κρίσεις, όπως αποδείχθηκε μετά την ισραηλινή λαίλαπα δολοφονιών εναντίον των περισσότερων ηγετών του στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη το 2003 και το 2004. Η Χαμάς επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα ξεπερνώντας τη δοκιμασία της και συνέχισε να επεκτείνει την επιρροή της, να αναπτύξει εκπληκτικές στρατιωτικές και στρατηγικές ικανότητες και να συνεχίσει τον αγώνα αντίστασης.
Επιπλέον, σήμερα, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, διαθέτει αυτόνομες δυνατότητες, πόρους και χρηματοδότηση, έχοντας προβλέψει την εμβάθυνση της πολιορκίας της Γάζας από το Ισραήλ και έχοντας προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο. Τις τελευταίες ημέρες, τα μηνύματα που έρχονται από τη Γάζα τονίζουν τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Αλ Κάσαμ.
Αν μη τι άλλο, η δολοφονία του Haniyeh από το Ισραήλ ερμηνεύεται από την αντίσταση ως αποτυχία του Τελ Αβίβ να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους και ως εκδήλωση βαθιάς αδυναμίας.
Ο επόμενος ηγέτης της Χαμάς;
Αρκετά εξέχοντα στελέχη της Χαμάς είναι πιθανόν να αντικαταστήσουν τον Χανίγια. Ένας από αυτούς είναι ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Yahya Sinwar, ο οποίος είναι ο αναπληρωτής του Haniyeh. Ο Sinwar έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σχεδίαση της επιχείρησης Protective Edge με τις Ταξιαρχίες Qassam και απολαμβάνει πολύ στενούς δεσμούς με τους μηχανισμούς ασφαλείας και στρατιωτικούς μηχανισμούς του κινήματος. Παρά την παρουσία του στη Γάζα, η οποία βιώνει έναν συνεχιζόμενο πόλεμο, ο Sinwar παραμένει μια ισχυρή ηγετική επιλογή.
Ο Meshaal αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ηγεσία του κινήματος κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, δεδομένης της προηγούμενης εμπειρίας του ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου μέχρι το 2017. Αν και δεν είναι το φαβορί του Άξονα Αντίστασης, ο Meshaal είναι εξοικειωμένος με την περιφερειακή πολιτική πολυπλοκότητα και έχει ισχυρές σχέσεις με ορισμένα βασικά περιφερειακά κράτη, γεγονός που θα μπορούσε να γεφυρώσει το κενό ηγεσίας για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αν και οι εντάσεις με το Ιράν παραμένουν, ο Meshaal ήταν μεταξύ εκείνων που δημιούργησαν σχέσεις με την Τεχεράνη και ενίσχυσαν τη συνεργασία μετά τον πόλεμο της Συρίας. Θα μπορούσε να προσπαθήσει να ξεπεράσει τις όποιες τρέχουσες διαφορές τονίζοντας τη σημασία της αραβικής και ισλαμικής ενότητας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, επιδεικνύοντας ετοιμότητα να συνεχίσει την αντιπαράθεση της Χαμάς με την ισραηλινή κατοχή και προσκολλώντας στενά στην πολιτική του αείμνηστου Χανίγια.
Άλλοι εξέχοντες υποψήφιοι περιλαμβάνουν τον Nizar Awadallah, γραμματέα της εκτελεστικής επιτροπής και του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ηγέτη που βρίσκεται κοντά στον Haniyeh και έχει ευρεία αποδοχή στο κίνημα. Παρά την έλλειψη προβολής του στα μέσα ενημέρωσης, οι οργανωτικές ικανότητες του Awadallah τον καθιστούν πιθανή επιλογή.
Υπάρχει επίσης ο Musa Abu Marzouk, πρώην ηγέτης και επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων, ο οποίος φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία και είναι ευρέως αποδεκτός στο κίνημα.
Ο Khalil al-Hayya, αναπληρωτής του Yahya Sinwar και επικεφαλής του Γραφείου Αραβικών Σχέσεων, είναι μια πολιτικά αποφασιστική προσωπικότητα με σταθερές σχέσεις με το Ιράν, το Κατάρ, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Ο Hayya έπαιξε σημαντικό ρόλο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, έχει ισχυρούς δεσμούς με τον Άξονα Αντίστασης και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με στελέχη της Χαμάς εντός και εκτός της κατεχόμενης Παλαιστίνης.
Δεκαετίες μετά την ίδρυσή της, η Χαμάς έχει αποδείξει ότι είναι τόσο ένας πολιτικός θεσμός όσο και ένα ισχυρό κίνημα βάσης ικανό να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις στις πιο δύσκολες συνθήκες.
Το Συμβούλιο της Σούρα, το οποίο έχει εξουσία λήψης αποφάσεων, θα αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί του κινήματος σε αυτό το κρίσιμο στάδιο. Παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Χαμάς - και τα στελέχη της στα πεδία μάχης της Γάζας - είναι πιθανό να συνεχίσει τον αντιστασιακό της αγώνα και να αναδιατάξει τις υποθέσεις για να επιτύχει τους στόχους της.