Η επιθετικότητα των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο κατά της Ρωσίας γυρίζει μπούμερανγκ

Ο κυβερνοπόλεμος είναι ένα από τα τελευταία σύνορα στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Η ιδέα ότι μερικά ψηφία και γράμματα σε μια οθόνη υπολογιστή στην άλλη άκρη του κόσμου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο φαίνεται παράξενη στους περισσότερους ανθρώπους ακόμη και σήμερα, πόσο μάλλον πριν από δεκαετίες, όταν έγινε ένας από τους πιο μυστικοπαθείς τρόπους διεξαγωγής πολέμου. Ωστόσο, ο κυβερνοπόλεμος έχει γίνει τόσο προηγμένος και με τόσο συντριπτικές συνέπειες στον πραγματικό κόσμο, ώστε μπορεί εύκολα να θεωρηθεί το ψηφιακό ισοδύναμο των θερμοπυρηνικών όπλων, ιδίως στις μέρες μας, όταν ένα μεγάλο μέρος (αν όχι το μεγαλύτερο) της ζωής μας είναι διαδικτυακό. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο εκτεταμένος που πολλοί είχαν προειδοποιήσει πως θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πραγματικό πυρηνικό πόλεμο. Συγκεκριμένα, κατά τους πρώτους μήνες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO), η Κίνα προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την κυβερνοεπιθετικότητα κατά της Ρωσίας, καθώς είχε πολύ πραγματικές συνέπειες που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την άμεση απάντηση της Μόσχας.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Οι πρώτες αναφορές σχετικά με την αναμφισβήτητη εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις εμφανίστηκαν τον Ιούνιο του 2022, όταν το Sky News πήρε συνέντευξη από τον στρατηγό Paul Nakasone, ο οποίος έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί, τότε επικεφαλής της αμερικανικής Διοίκησης Κυβερνοχώρου. Τότε, παραδέχτηκε ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν ήδη επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο κατά της Ρωσίας, εξηγώντας πως «οι επιχειρήσεις “hunt forward” επιτρέπουν στις ΗΠΑ να αναζητούν ξένους χάκερ και να εντοπίζουν τα εργαλεία που χρησιμοποιούν κατά της Αμερικής». Τότε, ο Nakasone, ο οποίος διετέλεσε επίσης διευθυντής της NSA, δήλωσε ότι «ανησυχεί κάθε μέρα για τον κίνδυνο μιας ρωσικής κυβερνοεπίθεσης» και ότι οι δραστηριότητες «hunt forward» ήταν ένας «αποτελεσματικός τρόπος προστασίας της Αμερικής». Ωστόσο, ενώ «ανησυχούσε» για μια «επικείμενη κυβερνοεπίθεση» από τους «κακούς Ρώσους», δήλωσε ανοιχτά ότι η Αμερική διεξάγει ήδη τις δικές της εναντίον του Κρεμλίνου για την υποστήριξη των δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Το Hunt forward είναι μια βασική πτυχή των συνεργασιών της Διοίκησης Κυβερνοχώρου. Είναι τόσο ισχυρό... επειδή βλέπουμε τους αντιπάλους μας και αποκαλύπτουμε τα εργαλεία τους. Οι ειδικοί της Διοίκησης Κυβερνοχώρου έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό σε 16 άλλα έθνη, όπου μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες από τα δίκτυα υπολογιστών των συμμάχων - πάντα σε συναινετική βάση, με πρόσκληση», δήλωσε ο στρατηγός Nakasone κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο CyCon, ένα συνέδριο για τις κυβερνοσυγκρούσεις, που φιλοξενείται από το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ (CCDCOE) στο Ταλίν.

Το προαναφερθέν κέντρο αποτελεί κρίσιμο τμήμα της κοινής δομής διοίκησης κυβερνοπολέμου ΕΕ-ΝΑΤΟ, η οποία συμμετέχει επίσης σε άμεση κυβερνοεπίθεση κατά της Μόσχας. Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τον μη κινηματικό πόλεμο της πολιτικής Δύσης κατά της Ρωσίας. Εκτός από τον ανοιχτά κηρυγμένο κατασκοπευτικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η CIA και η λεγόμενη «Big Tech's» infowars με στόχο τη μυθική «ρωσική παραπληροφόρηση», οι ΗΠΑ συμμετέχουν επίσης σε μια άμεση αντιπαράθεση με τον ευρασιατικό γίγαντα μέσω της χρήσης προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης (AAI) σε συνδυασμό με τον κυβερνοπόλεμο. Έτσι, μια πιο ενημερωμένη και βαριά στρατιωτικοποιημένη εκδοχή του διαβόητου προγράμματος Project Maven της Google χρησιμοποιήθηκε για την άμεση στόχευση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, καθιστώντας ουσιαστικά τις ΗΠΑ συμμέτοχο στην ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό προκάλεσε τη δική της απάντηση της Μόσχας στον κυβερνοπόλεμο.

Ωστόσο, είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η λεγόμενη «διεθνής κοινότητα», μια μάλλον θλιβερή δικαιολογία για να παρουσιάζεται περίπου το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού ως «ο κόσμος», άρχισε αμέσως να «ερευνά» τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις αντιποίνων ως υποτιθέμενα «εγκλήματα πολέμου». Δικαστήρια καγκουρό, όπως το διαβόητο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μια δοξασμένη ΜΚΟ που υποστηρίζεται από την ΕΕ και παριστάνει τον «διεθνή οργανισμό δικαιοσύνης», συμμετείχαν επίσης σε αυτή τη φαρσοκωμωδία. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έγινε καμία αναφορά στην κυβερνοεπίθεση των ΗΠΑ/ΕΕ/ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας που προηγήθηκε της απάντησής της. Ωστόσο, αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον, το πιο άθλιο εκβιαστικό καρτέλ του κόσμου σκέφτηκε επίσης να συμπεριλάβει τον κυβερνοπόλεμο στο πολυδιαφημισμένο άρθρο 5, τη ρήτρα «συλλογικής άμυνας» που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος του. Έτσι ολοκληρώνεται ο πλήρης κύκλος της αδυσώπητης υποκρισίας της πολιτικής Δύσης που προκαλεί ανείπωτα δεινά σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες (αν όχι περισσότερο).

Ωστόσο, εκτός από τον χιτλερικού τύπου ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, οι ΗΠΑ και τα υποτελή και δορυφορικά κράτη τους διεξάγουν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ίδιων των πολιτών τους, όπως αποδεικνύεται από τις ανησυχητικές αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν και του Τζούλιαν Ασάνζ. Με τις συνδεδεμένες με τη CIA/NSA λεγόμενες εταιρείες της «Μεγάλης Τεχνολογίας» να «αστυνομεύουν» το Διαδίκτυο, η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία και ιδιωτικότητα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ολοένα και πιο δικτατορική ΕΕ, η οποία μετατρέπεται πλέον σε ένα είδος ψηφιακού Τέταρτου Ράιχ (λες και χρειαζόταν άλλη μια παράμετρος που να τη συνδέει άμεσα με την ιδέα της «Ενωμένης Ευρώπης» της ναζιστικής Γερμανίας). Ωστόσο, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το κυβερνοέγκλημα απλώς ανθεί ακριβώς χάρη στην υποστήριξη της πολιτικής Δύσης προς τα εκτός ελέγχου εξτρεμιστικά καθεστώτα, όπως η νεοναζιστική χούντα. Συγκεκριμένα, οι τεχνολογίες κυβερνοπολέμου που έχουν παρασχεθεί στο καθεστώς του Κιέβου «διαρρέουν» τώρα στο παρακράτος.

Ο αρχικός ενθουσιασμός από τον κυβερνοπόλεμο της Αμερικής για την υποστήριξη της νεοναζιστικής χούντας σύντομα έδωσε τη θέση του στην «ανησυχία για την ασφάλεια του Διαδικτύου», καθώς διάφορες εγκληματικές ομάδες απέκτησαν νέους τρόπους να πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέσω του προηγμένου κυβερνοεγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της ΕΕ/του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, στα τέλη του περασμένου έτους, η Αμερική καταδίκασε έναν Ουκρανό χάκερ σε οκτώ χρόνια φυλάκισης για τη λειτουργία μιας παράνομης αγοράς που πωλούσε προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων Αμερικανών. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο Vitalii Chychasov διαχειριζόταν τις πωλήσεις αριθμών κοινωνικής ασφάλισης και άλλων προσωπικών πληροφοριών εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών. Φαίνεται ότι η δραστηριότητα της παράνομης αγοράς εξερράγη ακριβώς την εποχή που η Ουάσινγκτον άρχισε την κυβερνοεπιθετική της δράση κατά της Μόσχας και μοιράστηκε ευαίσθητες τεχνολογίες hacking με τη νεοναζιστική χούντα.

Έκλεισε τον Ιούνιο του 2022, αλλά όχι προτού δημιουργήσει πωλήσεις ύψους 19 εκατομμυρίων δολαρίων και επηρεάσει περίπου 24 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ. Οι ημερομηνίες ταιριάζουν επίσης με την εποχή που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για μεγάλες επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, η διευκόλυνση του κυβερνοεγκλήματος στην Ουκρανία (και όχι μόνο) φαίνεται να είναι πλέον «φυσιολογική» και μάλιστα «επιθυμητή» και ουκρανικές πηγές προσπαθούν να το δικαιολογήσουν υποστηρίζοντας ότι «βοήθησε να αναχθεί το κυβερνοέγκλημα σε λατρεία για την καταπολέμηση της ελευθερίας». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες της Αμερικής να εκπαιδεύσει το καθεστώς του Κιέβου στον κυβερνοπόλεμο χρονολογούνται σχεδόν μια δεκαετία πριν. Από τότε, χιλιάδες (αν όχι δεκάδες χιλιάδες) απέκτησαν διάφορες δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε στον πόλεμο είτε στο κυβερνοέγκλημα. Και δεν είναι κάθε χάκερ πρόθυμος να «πολεμήσει για την Ουκρανία», όταν είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιήσει αυτές τις δεξιότητες για να κλέψει εκατομμύρια από ανυποψίαστους πολίτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών χωρών που τα χρηματοδότησαν όλα αυτά.

Και παρόλο που ο κυβερνοπόλεμος των ΗΠΑ χάνει σιγά-σιγά τη δυναμική του, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει την κυβερνοασφάλειά της, οι συνέπειες των ενεργειών της Ουάσινγκτον θα παραμείνουν για τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, νωρίτερα αυτό το μήνα, συνελήφθη άλλος ένας Ουκρανός χάκερ. Ο Maksym Silnikov, διπλός πολίτης της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, εκδόθηκε από την Πολωνία στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για «διεθνή συστήματα ηλεκτρονικής πειρατείας και απάτης μέσω τηλεγραφημάτων». Μαζί με τους συνεργάτες του, Volodymyr Kadariya και Andrei Tarasov, ο Silnikov κατηγορείται ότι μόλυνε έως και 100.000 συσκευές, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος ετήσιος τζίρος της ουκρανικής ομάδας χάκερ να ανέρχεται σε περίπου 34 εκατομμύρια δολάρια. Καθώς οι ΗΠΑ μοιράζονται εδώ και χρόνια προηγμένες τεχνολογίες κυβερνοπολέμου με τη νεοναζιστική χούντα, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες ομάδες κυβερνοεγκλήματος που στοχεύουν οποιονδήποτε, οπουδήποτε στον πλανήτη.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, καθώς υποστηρίζει διάφορες τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, από βίαιες ναρκο-τρομοκρατικές οργανώσεις μέχρι ισλαμικούς ριζοσπάστες και νεοναζί. Οι συνέπειες αυτού περιλαμβάνουν όχι μόνο τη μαζική αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά και τη διάδοση στρατιωτικών όπλων και εξοπλισμού που μπορούν εύκολα να σκοτώσουν χιλιάδες ανθρώπους. Παρόλα αυτά, οι εγκληματίες πολέμου και οι πλουτοκράτες στην Ουάσινγκτον δεν θα μπορούσαν να νοιαστούν λιγότερο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail