Συνεργασία Ρωσίας-Κίνας: Επιπτώσεις για την Ινδία

Sergei Karpukhin, TASS
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λόρδος Πάλμερστον είπε κάποτε: "εν υπάρχουν μόνιμοι εχθροί, ούτε μόνιμοι φίλοι, μόνο μόνιμα συμφέροντα". Η παγκόσμια πολιτική και διπλωματία μπορούν να συνοψιστούν σε αυτό το μονόστηλο. Σε έναν πολυπολικό κόσμο, τα έθνη διαμορφώνουν πολιτικές που εξυπηρετούν καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα. Μια τέτοια συμμαχία ευκαιρίας διαμορφώνεται προσεκτικά μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, η μία γνωστή για τη στρατιωτική της ισχύ και η άλλη μια οικονομική δύναμη. Αυτή η αυξανόμενη εγγύτητα μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας έχει στείλει μια προειδοποίηση στο Νέο Δελχί. Πολλαπλά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με τη βιωσιμότητα αυτής της συμμαχίας, αν η Ρωσία θα παρατήσει την Ινδία για την Κίνα, ή ίσως αυτό θα ωθήσει περαιτέρω την Ινδία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το δυτικό μπλοκ.

Ganesh Puthur -moderndiplomacy.eu / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία και η Κίνα αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Η καχυποψία έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και η ανάγκη δημιουργίας ενός πολυπολικού διεθνούς συστήματος ήταν οι πρωταρχικοί λόγοι που έφεραν τα δύο έθνη κοντά.  Το 2001, υπογράφηκε Συνθήκη Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας για την εμβάθυνση των δεσμών τους. Μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, οι ΗΠΑ τους επέβαλαν κυρώσεις, οι οποίες τελικά έσπρωξαν τη Ρωσία προς την Κίνα. Οι σχέσεις άγγιξαν ένα νέο υψηλό σημείο με την αμοιβαία δήλωση "φιλίας χωρίς όρια" λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα είναι από κοινού τα ηγετικά μέλη διαφόρων διεθνών πλατφορμών, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU), ο οικονομικός διάδρομος Κίνας-Μογγολίας-Ρωσίας και η Νέα Ευρασιατική Γέφυρα Γης. Η Ρωσία αποτελεί επίσης σημαντικό συστατικό στοιχείο της φιλόδοξης κινεζικής πρωτοβουλίας Belt Road Initiative (BRI). Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αποκαλέσει την BRI "επιθυμία της Κίνας για συνεργασία". Πρόσθεσε επίσης ότι σε αυτό το μοντέλο (BRI) "κανείς δεν επιβάλλει τίποτα σε κανέναν. Το 2023, το διμερές εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Κίνα έχει γίνει ο νούμερο ένα εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, ενώ η Ρωσία βρίσκεται στην έκτη θέση όσον αφορά τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας. Το μερίδιο του γουάν της Κίνας στην εγχώρια αγορά της Ρωσίας έχει αυξηθεί πρωτοφανώς στο 30% από μόλις 1% πριν από τον Ιανουάριο του 2022.

Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν είχε άλλες επιλογές και δεν είχε άλλη επιλογή από το να εξαρτηθεί από την Κίνα για να αποφύγει τις κυρώσεις των δυτικών δυνάμεων εναντίον της. Λαμβάνοντας υπόψη ότι διαθέτει ισχυρό στρατό, η Ρωσία πίστευε αρχικά πως θα μπορούσε να νικήσει την Ουκρανία μέσα σε λίγες εβδομάδες. Δεν περίμεναν ότι η Ουκρανία είχε τη δύναμη και το κεφάλαιο για να παρατείνει τον πόλεμο τόσο πολύ. Με την Ουκρανία να λαμβάνει την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων δυτικών δυνάμεων, η Κίνα διαισθάνθηκε μια ευκαιρία να εμβαθύνει τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Αυτό δίνει επίσης στην Κίνα την ευκαιρία να πολεμήσει τη δυτική συμμαχία χωρίς να έρθει σε άμεση αντιπαράθεση μαζί της. Υπάρχουν αναφορές ότι η Κίνα αναπτύσσει επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τη Ρωσία στο πρότυπο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahen του Ιράν. Η ικανότητα της Κίνας να επεκτείνει την παραγωγή της μπορεί να φέρει τις δυτικές δυνάμεις σε δύσκολη θέση.

Ακόμη και όταν οι σινορωσικές σχέσεις γίνονται ισχυρότερες, το ίδιο συμβαίνει και με τις ινδορωσικές σχέσεις. Την ώρα που η Δύση έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, η Ινδία ήρθε σε βοήθεια του παντός καιρού συμμάχου της. Το ρωσικό αργό αποτέλεσε ένα σημαντικό 42% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της Ινδίας τον Ιούνιο, δηλαδή εισήγαγε 1,92 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Ιούνιο. Τα κοινά στρατιωτικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν η Ρωσία και η Ινδία περιλαμβάνουν: Το πρόγραμμα Sukhoi Su-30MKI, τα δικινητήρια ελικόπτερα κοινής ωφέλειας KA-226T κ.ο.κ. Επιπλέον, η Ρωσία ολοκλήρωσε μια παραγγελία ύψους 5.000 εκατ. ρουβλίων για το AK-203, που κατασκευάστηκε στην Ινδία και παραδόθηκε στον ινδικό στρατό. Η Ινδία έχει επίσης παραγγείλει από τη Ρωσία πέντε πυραυλικά συστήματα S-400 αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στην Ινδία για την προμήθεια αυτή, η Ινδία αποφάσισε να προχωρήσει με την παραγγελία.

Κατά το οικονομικό έτος 2023-24, το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας ανήλθε σε 65,7 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 33% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το Νέο Δελχί επιδιώκει να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση υπό την ηγεσία της Μόσχας, καθώς και επενδυτική συνθήκη με τη Ρωσία. Υπάρχει ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα υπέρ της Ρωσίας, όταν πρόκειται για το εμπόριο Ινδίας-Ρωσίας. Η Ρωσία εξάγει είδη αξίας 61,46 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία, ενώ η Ινδία εξάγει είδη αξίας μόνο 4,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα από την Ινδία περιλαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα, οργανικά χημικά, ηλεκτρικά μηχανήματα και μηχανικές συσκευές, σίδηρο και χάλυβα. Η Ρωσία εξάγει στην Ινδία πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, λιπάσματα, ορυκτούς πόρους και μέταλλα, καθώς και φυτικά έλαια. Επίσης, η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα την οποία επισκέφθηκε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι μετά την ορκωμοσία του για τρίτη φορά. Η χειρονομία αυτή δείχνει τη σημασία που δίνει η Ινδία στη Ρωσία.

Παρόλο που η Ρωσία εξαρτάται οικονομικά από την Κίνα, στέλνει επίσης ένα μήνυμα ότι εξακολουθεί να έχει και άλλες επιλογές. Μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουμ, η Β. Κορέα συμφώνησε να στείλει τους στρατιώτες της για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία. Η καλοπέραση Μόσχας-Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης κάνει την Κίνα να διαφοροποιείται από τις προθέσεις της Ρωσίας. Επίσης, η πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις της με τη Ρωσία, καθώς ο Τραμπ ακούστηκε να λέει ότι έχει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν είναι πλέον ιδεολογικά προσηλωμένη στην Κίνα, αλλά ο χαρακτήρας της κυβέρνησης είναι πολύ παρόμοιος μεταξύ των δύο χωρών. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο ντε φάκτο πρόεδρος της Ρωσίας για όλη του τη ζωή και έχει φροντίσει να μην απομείνει καμία αντιπολίτευση στη Ρωσία για να τον αμφισβητήσει. Το ίδιο ισχύει και για τον Σι Τζινπίνγκ. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα βρίσκεται εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχό του και δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή πιθανότητα αλλαγής ηγεσίας. Επίσης, η Ρωσία και η Κίνα μοιράζονται σύνορα μήκους 4209 χιλιομέτρων και υπάρχουν εδαφικές διαφορές μεταξύ των δύο εθνών. Εκτός από αυτό, και τα δύο έθνη έχουν επεκτατικές προθέσεις. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα για την παροχή βοήθειας στη Ρωσία. Πρέπει να δούμε πόσο καιρό η Κίνα μπορεί να αψηφήσει αυτές τις κυρώσεις. Ως εκ τούτου, αυτή η φιλία φαίνεται εύθραυστη και τα δύο έθνη μπορεί να μην είναι σε θέση να τη διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οποιοδήποτε επίπεδο σινορωσικής εταιρικής σχέσης δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια τοποθέτηση της Ινδίας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, η Ινδία δεν εξαρτάται πλέον από κανένα άλλο έθνος. Παρόλο που η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος αμυντικός προμηθευτής της Ινδίας, το έθνος έχει αυξήσει τις αγορές του από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, μειώνοντας έτσι την εξάρτησή του από τα ρωσικά όπλα. Η Ινδία αποτελεί επίσης σημαντικό συστατικό της QUAD - μιας στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία για τον περιορισμό της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Το κινεζικό γιουάν έχει γίνει το κύριο ξένο νόμισμα της Ρωσίας, αλλά ο κορυφαίος τραπεζίτης της έχει ήδη εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με τη χρήση του κινεζικού νομίσματος. Το μήλον της έριδος μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών δυνάμεων είναι η εισβολή της στην Ουκρανία και αν μια αλλαγή φρουράς στις ΗΠΑ μπορεί να δρομολογήσει τον τερματισμό της σύγκρουσης, η τρέχουσα κατάσταση θα σημειώσει σημαντική βελτίωση. Η Ρωσία ακολουθεί μια απενοχοποιημένη εξωτερική πολιτική στις σχέσεις της με την Ινδία και την Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι η σχέση της με την Ινδία δεν επηρεάζεται από τη σχέση της με την Κίνα. Ως εκ τούτου, επί του παρόντος, η Ινδία δεν έχει να ανησυχεί για τη "σινορωσική εταιρική σχέση ευκαιρίας".

* Ο Ganesh Puthur είναι πολιτικός αναλυτής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Hyderabad της Ινδίας. Αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τις διεθνείς υποθέσεις, την ιστορία και την ινδική πολιτική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail