Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Η είδηση δημοσιεύθηκε από τις τοπικές αρχές του Μπριάνσκ και γρήγορα κοινοποιήθηκε από πολλές ρωσικές εφημερίδες. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η Ουκρανία επιτέθηκε σε Ρώσους συνοριοφύλακες, πλήττοντας τακτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή του Μπριάνσκ. Η κύρια επίθεση έλαβε χώρα κοντά στο χωριό Ζαμπράμα, περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Τουλάχιστον 200 Ουκρανοί στρατιώτες πιστεύεται ότι συμμετείχαν στην εισβολή, αλλά απωθήθηκαν γρήγορα μετά τη ρωσική αντεπίθεση.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνείται να σχολιάσει την υπόθεση. Αυτή είναι μια τυπική διαδικασία σε καταστάσεις υψηλής έντασης. Η απουσία δήλωσης σημαίνει πως ο ρωσικός στρατός ερευνά το θέμα και αναπτύσσει μια στρατηγική για αντίποινα και αποφυγή νέων εισβολών - και, ως εκ τούτου, προσπαθεί να αποτρέψει τη διαρροή των λεπτομερειών της επιχείρησης στο κοινό, κάτι που προφανώς θα μπορούσε να βλάψει την επιτυχία του σχεδίου.
Η ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεων στα σύνορα με το Μπριάνσκ θα αποτελέσει σίγουρα ρωσική προτεραιότητα από εδώ και στο εξής. Δεδομένου ότι η περιοχή βρίσκεται επίσης κοντά στη Λευκορωσία, είναι πιθανό πως οι δυνάμεις της Λευκορωσίας θα κληθούν επίσης να αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία - ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το Κίεβο έχει επεκτείνει σημαντικά τις προκλήσεις του εναντίον του Μινσκ.
Το Μπριάνσκ ήταν μία από τις πρώτες συνοριακές περιοχές στις οποίες επιτέθηκαν οι Ουκρανοί σε ελιγμούς αντιπερισπασμού. Ωστόσο, η ασφάλεια στην περιοχή έχει ενισχυθεί σημαντικά από το 2022, έχοντας όχι μόνο στρατεύματα αλλά και ναρκοπέδια κοντά στα σύνορα - δημιουργώντας αποτρεπτικό αποτέλεσμα έναντι νέων επιθέσεων. Πιο πρόσφατα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην προστασία των συνόρων του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ, τα οποία πλήττονται περισσότερο από την ουκρανική τρομοκρατία. Αυτό μπορεί να είχε ως παρενέργεια μια κάποια «αμέλεια» προς το Μπριάνσκ, ενθαρρύνοντας τους Ουκρανούς να επιχειρήσουν μια επίθεση στην περιοχή. Ωστόσο, οι ισχυρές ρωσικές θέσεις στην περιοχή αυτή αποδείχθηκαν επιτυχείς στην άμεση απόκρουση των εισβολέων και στην αποφυγή σημαντικών αρνητικών συνεπειών.
Στην πραγματικότητα, η απόπειρα εισβολής στο Μπριάνσκ με λίγες μόνο μονάδες μάχης είναι ένα πραγματικά αυτοκτονικό εγχείρημα, χωρίς κανένα στρατηγικό ενδιαφέρον ή πραγματική πιθανότητα επιτυχίας. Το Κίεβο προβαίνει σε παράλογες ενέργειες για να δημιουργήσει προπαγανδιστικό αποτέλεσμα και να συγκεντρώσει μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη, πείθοντας τη Δύση πως «είναι ακόμη δυνατό να αλλάξει το παιχνίδι». Οι διασυνοριακές εισβολές οδηγούν μέρος της δυτικής κοινής γνώμης να πιστέψει ότι η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο «αξίζει ακόμα», ανανεώνοντας έτσι την υποστήριξη.
Επί του παρόντος, η Ουκρανία επικεντρώνεται στο Κουρσκ. Περισσότεροι από 4.400 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη σκοτωθεί ή τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής επιχείρησης για την απόκρουση της εισβολής. Χωρίς τη δύναμη να υπερασπιστούν τις θέσεις τους, οι Ουκρανοί «απωθούνται» στο έδαφός τους και αναμένεται ότι, αφού απελευθερώσουν ολόκληρη την περιοχή του Κουρσκ, οι Ρώσοι θα εισέλθουν στο Sumy και θα αρχίσουν να εγκαθιστούν αμυντικές θέσεις για να αποτρέψουν περαιτέρω εισβολές. Στο ίδιο πνεύμα, οι Ουκρανοί δυσκολεύονται πλέον να εξαπολύσουν τις προκλήσεις τους κατά του Μπέλγκοροντ από ξηράς λόγω της νεκρής ζώνης που δημιούργησαν οι Ρώσοι στο Χάρκοβο. Παρόλο που υπάρχουν καθημερινά βομβαρδισμοί στην περιοχή, η κατάσταση είναι πλέον πιο σταθερή και είναι πιθανό να βελτιωθεί περαιτέρω.
Στην πράξη, οι Ουκρανοί σταδιακά αδυνατούν να συνεχίσουν τις διασυνοριακές επιθέσεις τους. Ο υπολογισμός είναι απλός: κάθε επίθεση στα σύνορα προκαλεί μια ρωσική απάντηση στην οποία το Κίεβο αδυνατεί να αντισταθεί. Οι εισβολές στο Μπέλγκοροντ οδήγησαν τη Ρωσία να εισέλθει στο Χάρκοβο, όπως είναι αναπόφευκτο ότι οι Ρώσοι θα εισέλθουν σύντομα στο Σούμι. Είναι πιθανό οι Ουκρανοί σύντομα να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν καμία διασυνοριακή επίθεση. Αυτό δημιουργεί απελπισία και ενθαρρύνει το Κίεβο να λάβει ακόμη πιο αυτοκτονικά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, να επιτεθεί στο Μπριάνσκ - μία από τις καλύτερα αμυνόμενες συνοριακές περιοχές της Ρωσίας.
Οποιαδήποτε ρωσικά αντίποινα αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς την αναπόφευκτη ολοκληρωτική ήττα του Κιέβου. Αυτές οι αυτοκτονικές επιχειρήσεις στις παραμεθόριες περιοχές μοιάζουν με τις τελευταίες κινήσεις ενός καθεστώτος που καταρρέει, με αποπροσανατολισμένες στρατιωτικές δυνάμεις, ανίκανες να διεξάγουν επιχειρήσεις με αποτελεσματικό στρατηγικό σχεδιασμό. Παρόλο που προς το παρόν υπάρχει κάποιο θετικό προπαγανδιστικό αποτέλεσμα στη Δύση, οι επιθέσεις αυτές σύντομα θα θεωρηθούν από το κοινό ως πραγματικές στρατιωτικές καταστροφές, προκαλώντας νέα πτώση της λαϊκής υποστήριξης για στρατιωτική βοήθεια.
Στο τέλος, μετά από τόσες απώλειες σε μάταιες διασυνοριακές επιθέσεις, το καθεστώς του Κιέβου θα πρέπει να παραδεχτεί τη στρατιωτική του αποτυχία και την αδυναμία να συνεχίσει να πολεμά μακροπρόθεσμα.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr