Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τα λάθη της ΕΣΣΔ στη Μέση Ανατολή

pixabay / Vika_Glitter
Η σοβιετική επιρροή στη Μέση Ανατολή ήταν τελικά άχρηστη και τώρα φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον βαδίζει στον ίδιο δρόμο

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ συνεχίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, κανένα από τα μέρη που εμπλέκονται άμεσα -ή, πράγματι, έμμεσα- στην πολιτική της Μέσης Ανατολής δεν επιθυμεί να δει τα γεγονότα εκεί να κλιμακώνονται σε μια μεγαλύτερη στρατιωτική σύγκρουση.

Του Timofey Bordachev, διευθυντή προγράμματος της Λέσχης Βαλντάι - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Με άλλα λόγια, η κατάσταση σε αυτή τη σημαντική περιοχή προσπαθεί σιγά-σιγά να βρει ένα είδος εσωτερικής ισορροπίας. Αυτό είναι παρόμοιο με ό,τι συμβαίνει παντού αλλού στον κόσμο, όπου οι διάφορες χώρες αναζητούν έναν τρόπο να οργανώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις τώρα που η παλιά διεθνής τάξη έχει καταρρεύσει, αλλά δεν έχει ακόμη αναδυθεί μια νέα.

Το αν θα τα καταφέρουν είναι ακόμη εντελώς άγνωστο. Είναι πιθανό πως κάποιοι εσωτερικοί παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν τους Ισραηλινούς σε μια πραγματικά πλήρους κλίμακας επίθεση εναντίον της Τεχεράνης. Το Ιράν θα αναγκαστεί τότε να απαντήσει με όλες του τις δυνάμεις.

Αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς οτιδήποτε κάνει το Ισραήλ - εκτός από ένα πυρηνικό χτύπημα - θα μπορούσε να αναγκάσει το Ιράν να εγκαταλείψει την προσεκτική στρατηγική του. Και αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα κρίση θα οδηγήσει τελικά σε έναν νέο γύρο πιο συγκρατημένης διπλωματικής δραστηριότητας. Και σταδιακά, οι διεθνείς σχέσεις στη Μέση Ανατολή θα εγκατασταθούν σε μια νέα κανονικότητα, στην οποία τα διαφορετικά συμφέροντα θα εξισορροπούνται μεταξύ τους, επειδή η προτεραιότητα για κάθε χώρα είναι η επιβίωση και αυτό θα αποτρέψει οποιεσδήποτε πραγματικά απερίσκεπτες ενέργειες.

Το πιο σημαντικό ερώτημα -από το οποίο εξαρτάται η μοίρα της Μέσης Ανατολής- είναι πόσο ανεξάρτητα θα είναι όλα τα μεγάλα κράτη της περιοχής στις ενέργειές τους. Βλέπουμε από το παράδειγμα της Ουκρανίας ότι η πραγματική τραγωδία αρχίζει όταν ένα κράτος παύει να προστατεύει τα δικά του συμφέροντα και γίνεται ένα απλό εργαλείο στα χέρια μιας ισχυρότερης δύναμης. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε τελικά να συμβεί σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Αλλά μια χώρα που σκέφτεται τον εαυτό της και το μέλλον της δεν θα λάβει ποτέ αποφάσεις οι συνέπειες των οποίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καταστροφή της. Δεν είναι όλοι Ουκρανοί.

Μέχρι στιγμής, η κατάσταση όσον αφορά την ανεξαρτησία των ηγετικών χωρών της Μέσης Ανατολής φαίνεται αισιόδοξη. Ακόμη και το Ισραήλ, το οποίο παραδοσιακά συνδέεται με τις ΗΠΑ μέσω ενός ευρέος φάσματος πολιτικών και οικονομικών επαφών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απλός εκπρόσωπος των αμερικανικών συμφερόντων. Αυτό εξηγεί τον εκνευρισμό που προκαλούν συχνά οι ισραηλινές αρχές στην Ουάσιγκτον. Μπορεί να ειπωθεί ότι το Ισραήλ καθοδηγείται από επικίνδυνους τυχοδιώκτες και ριζοσπάστες, αλλά δεν είναι κενές μαριονέτες των ΗΠΑ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το καθεστώς στο Κίεβο, οι εκπρόσωποι του οποίου είναι απλώς οι εκτελεστές των αμερικανικών αποφάσεων.

Επιπλέον, δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος απ' έξω ελέγχει τις ενέργειες των κορυφαίων αραβικών χωρών ή του Ιράν. Όλες είναι κυρίαρχες στις αποφάσεις τους. Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τους Αμερικανούς - οι κρίσεις που αναδύονται τώρα στη Μέση Ανατολή δεν είναι εκδήλωση των σχεδίων των ΗΠΑ, αλλά έχουν δική τους ζωή. Και αυτή είναι η πιο σοβαρή πρόκληση για τις αμερικανικές αξιώσεις ηγεμονίας.

Αυτή η θεμελιώδης αλλαγή οφείλεται στο γεγονός πως οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν χάσει μεγάλο μέρος της ικανότητάς τους να ελέγχουν τους «υφισταμένους» τους. Αλλά και επειδή οι άλλες δύο μεγάλες δυνάμεις δεν προσπαθούν να εξαναγκάσουν τις χώρες της Μέσης Ανατολής να ακολουθήσουν τυφλά τα συμφέροντά τους.

Η Κίνα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην περιφερειακή πολιτική. Πρόσφατα, υπογράφηκε στο Πεκίνο μια συμφωνία από διάφορες παρατάξεις του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος. Και πέρυσι, οι Κινέζοι μεσολάβησαν για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Κινεζικές εταιρείες υλοποιούν ή σχεδιάζουν επίσης αρκετά μεγάλα επενδυτικά έργα στην περιοχή. Αλλά όλα αυτά δεν σημαίνουν ακόμη ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο ή ικανό να επιβάλει τη θέλησή του.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για την πολιτική της Ρωσίας. Δεν πρόκειται να καταστήσει μια χώρα στη Μέση Ανατολή απλό εκτελεστή των προθέσεών της. Από αυτή την άποψη, διαφέρει αρκετά από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόταν εκεί η ΕΣΣΔ. Η πολιτική της στην περιοχή ήταν υποταγμένη σε έναν στόχο - την παγκόσμια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Οι ενέργειες της Ρωσίας λαμβάνουν τώρα σοβαρά υπόψη και αυτόν τον παράγοντα, αλλά όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως μέρος μιας πολύ ευρείας στρατηγικής που αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας δικαιότερης διεθνούς τάξης.

Η ΕΣΣΔ δεν ενδιαφερόταν για τέτοια πράγματα και, γενικά, δεν σκεφτόταν με όρους παγκόσμιας πολιτικής πράξης, όπου κάθε κράτος έχει τα δικά του δικαιώματα και υποχρεώσεις. Υπό αυτή την έννοια, η στρατηγική της και οι πρακτικές δράσεις της στην περιοχή ήταν πολύ πιο παρόμοιες με αυτές που κάνουν τώρα οι Αμερικανοί. Και αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα. Από ένα σημείο και μετά, ο αγώνας για την παγκόσμια ηγεμονία γίνεται αυτοσκοπός και τα πλεονεκτήματα που αποκτώνται κατά τη διαδικασία σχετίζονται με την αδράνεια της θέσης της χώρας στο σύνολό της, παρά με τη σύνεση συγκεκριμένων αποφάσεων.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η ισχυρότερη οικονομική και πολιτική δύναμη στον πλανήτη, και αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε. Διαθέτουν επίσης τεράστιους προπαγανδιστικούς πόρους με τους οποίους μπορούν να επηρεάσουν τον χώρο της πληροφόρησης. Όλα αυτά δίνουν αυτομάτως στην Ουάσιγκτον ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε κάθε κατάσταση. Αλλά υπάρχει επίσης αυξανόμενο κόστος που μετατίθεται στους ώμους των απλών πολιτών. Η σοβιετική πολιτική απέναντι στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής έπεσε κάποτε σε αυτή την παγίδα. Οι ΗΠΑ παραμένουν η πιο απειλητική δύναμη. Αλλά αυτή η ικανότητα έχει γίνει μέρος του παιχνιδιού που παίζουν οι χώρες της περιοχής μεταξύ τους. Δεν καθορίζει πλέον τις ενέργειές τους.

Ο συνεχιζόμενος επαγγελματισμός και ο κυνισμός των αμερικανών διπλωματών και των μυστικών υπηρεσιών είναι μια σωτήρια χάρη. Είναι γνωστό ότι συνεργάζονται εύκολα με τα πιο ριζοσπαστικά κινήματα - ακόμη και με τρομοκράτες - συχνά μάλιστα τα δημιουργούν και τα υποστηρίζουν. Αλλά καθώς η κρατική πολιτική γίνεται λιγότερο ευέλικτη, ακόμη και αυτό δεν είναι αρκετό.

Η σημερινή αντίδραση των ΗΠΑ στην κρίση μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, η οποία παρατείνεται από τον Οκτώβριο του 2023, είναι αποκαλυπτική. Μπορούμε να δούμε ότι η Ουάσιγκτον αντιδρά περισσότερο σε αυτό που συμβαίνει, για να μην αναφέρουμε την σπατάλη πόρων, αντί να διαχειρίζεται την κατάσταση. Θυμηθείτε, η ΕΣΣΔ συμπεριφερόταν επίσης με αρκετή αυτοπεποίθηση μέχρι που κατέρρευσε η οικονομική της δυνατότητα να στηρίξει άμεσα μεμονωμένους συμμάχους.

Οι αποφάσεις που έλαβε η ΕΣΣΔ σχετικά με την πολιτική της στη Μέση Ανατολή δεν έλαβαν υπόψη τους δικούς της εσωτερικούς πολιτικούς παράγοντες - πρώτα και κύρια, την πολυθρησκευτική και πολυεθνική σύνθεση της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης. Η ιδέα ενός νέου σοβιετικού ανθρώπου που θα αντικαθιστούσε την ποικιλομορφία των θρησκειών και των πολιτισμών ήταν κυρίαρχη. Αυτό περιόριζε την ευελιξία των αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής,

Η Ρωσία, από την πλευρά της, βλέπει τον εαυτό της ως μια μουσουλμανική χώρα όχι λιγότερο από μια χριστιανική. Αυτό σημαίνει ότι οι ανησυχίες και οι φόβοι των μουσουλμάνων όχι μόνο λαμβάνονται υπόψη στην εξωτερική πολιτική, αλλά την καθορίζουν ισότιμα με τις επιδιώξεις των άλλων θρησκευτικών δογμάτων.

Για τους Αμερικανούς, ο θρησκευτικός και εθνοτικός παράγοντας δεν είναι τόσο σημαντικός. Γι' αυτούς, όπως και για την ΕΣΣΔ, προέχουν τα αφηρημένα συμφέροντα του κράτους. Δηλαδή, τα συμφέροντα εκείνων που ελέγχουν σήμερα την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της. Ως αποτέλεσμα, η πολιτική βασίζεται όλο και περισσότερο στο τι θέλει η Ουάσινγκτον από τις χώρες της περιοχής και όχι στο τι θέλουν οι ίδιες. Το αποτέλεσμα, όπως είναι φυσικό, είναι ένα αδιέξοδο.

Επομένως, δεν πρέπει να νοσταλγούμε το κύρος που είχε κάποτε η ΕΣΣΔ στη Μέση Ανατολή. Δεν είχε καμία χρησιμότητα στην επίλυση των σημαντικότερων καθηκόντων στο εσωτερικό και σε επίπεδο ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής. Ομοίως, η επιθυμία να παίζει το πρώτο βιολί στις περιφερειακές υποθέσεις δεν βοηθά τις ΗΠΑ, οι οποίες στην πραγματικότητα επαναλαμβάνουν τώρα τα σοβιετικά λάθη. Αλλά και η ίδια η περιοχή θα ωφεληθεί μόνο αν οι Αμερικανοί μείνουν στο απυρόβλητο.


* Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Vzglyad.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail