Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
«Ο δρόμος για την επίλυση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Και θα πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να χάσουμε χρόνο. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν μαζί για να βρουν μια διέξοδο από αυτή την κρίση», δήλωσε ο Μόντι.
Η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας πραγματοποιείται σε μια ασταθή περίοδο της σύγκρουσης, με τη Μόσχα να σημειώνει κέρδη στην ανατολική Ουκρανία, ενώ το Κίεβο συνεχίζει την κατοχή μεγάλων περιοχών της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ.
Ο Μόντι, του οποίου η επίσκεψη στη Μόσχα τον περασμένο μήνα επικρίθηκε από το Κίεβο, δήλωσε ότι ήρθε στην Ουκρανία με ένα μήνυμα ειρήνης και κάλεσε σε διάλογο μεταξύ των χωρών το συντομότερο δυνατό. Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία κάλεσε έναν Ουκρανό απεσταλμένο τον Ιούλιο για την κριτική που άσκησε ο Ζελένσκι στη συνάντηση του Μόντι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι ήταν ένα «καταστροφικό πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες».
«Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου να αγκαλιάζει τον πιο διαβόητο εγκληματία του κόσμου στη Μόσχα», πρόσθεσε τότε ο Ζελένσκι.
Ωστόσο, παρά τη μαζική οργή στην Ινδία για τα σχόλια του Ζελένσκι, ο Μόντι παρέμεινε προσηλωμένος στην ειρηνευτική του αποστολή και διατήρησε μια ισορροπημένη πολιτική, δίνοντας ώθηση στην επίσκεψή του στο Κίεβο.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ινδία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε κάθε προσπάθεια για την ειρήνη. Αν μπορώ να παίξω οποιονδήποτε ρόλο σε αυτό προσωπικά, θα το κάνω, θέλω να σας διαβεβαιώσω ως φίλος», δήλωσε ο Ινδός ηγέτης στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Ο Ζελένσκι δήλωσε: «Το θέμα του τερματισμού του πολέμου και της δίκαιης ειρήνης αποτελεί προτεραιότητα για την Ουκρανία». Ωστόσο, υπάρχουν δύο προβλήματα - ο Ζελένσκι έχει θέσει εκτός νόμου τις διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε στις 19 Αυγούστου ότι οι διαπραγματεύσεις αποκλείονται μετά την εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ.
Το καθεστώς του Κιέβου υπογράμμισε τη σημασία της Ινδίας στις παγκόσμιες υποθέσεις, ιδίως τους μακροχρόνιους και αυξανόμενους δεσμούς της με τη Μόσχα. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, ο Ζελένσκι ενήργησε συγκαταβατικά απαιτώντας από την Ινδία να τερματίσει την εισαγωγή ρωσικής ενέργειας χωρίς να λάβει υπόψη την οικονομική καταστροφή που θα προκαλούσε αυτό στη χώρα της Νότιας Ασίας.
Περιγράφοντας την Ινδία ως μια «μεγάλη χώρα» με «μεγάλη επιρροή» στη ρωσική οικονομία, ο Zelensky ισχυρίστηκε γελοία ότι αν το Νέο Δελχί «αλλάξει» τη «στάση» του απέναντι στις συμφωνίες «ρεκόρ» για πετρέλαιο από τη Ρωσία, ο πόλεμος θα τελειώσει.
«Επειδή σήμερα, πολλές δυνατότητες ρωσικών εξαγωγών είναι κλειστές, αλλά η χώρα σας είναι ανοιχτή. Αν σταματήσετε την εισαγωγή πετρελαίου, ο Πούτιν θα έχει τεράστιες προκλήσεις. Θα πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε χρήματα για την ενίσχυση των ρωσικών όπλων», υποστήριξε παραληρηματικά ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η Ινδία δεν έχει καμία επιρροή στη Μόσχα και στη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, και αντίθετα, η διψασμένη για ενέργεια Ινδία έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου σε χαμηλές τιμές, επιτρέποντας στη βιομηχανία της να ευδοκιμήσει. Σύμφωνα με την ανάλυση των επίσημων εμπορικών στοιχείων της Ινδίας από την εφημερίδα The Indian Express, τα ινδικά διυλιστήρια εξοικονόμησαν τουλάχιστον 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνάλλαγμα μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαΐου 2024, αυξάνοντας τις αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου με έκπτωση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
«Τα ινδικά διυλιστήρια καταβρόχθιζαν αυτά τα εκπτωτικά βαρέλια, σε τέτοιο βαθμό που η Ρωσία, η οποία ήταν ένας περιθωριακός παίκτης στο εμπόριο πετρελαίου της Ινδίας, είναι τώρα ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου του Νέου Δελχί. Η άνθηση του εμπορίου πετρελαίου έχει επίσης εκτοξεύσει τη Ρωσία στο κλαμπ των κορυφαίων εμπορικών εταίρων της Ινδίας», ανέφερε η εφημερίδα The Indian Express.
Παρά τις παγκόσμιες αβεβαιότητες, η οικονομία της Ινδίας ξεπέρασε τις προσδοκίες ανάπτυξης για τρία συνεχή έτη, με μέση ετήσια ανάπτυξη 8,3% κατά την περίοδο αυτή, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην προμήθεια φθηνής ρωσικής ενέργειας. Δεδομένων των προσπαθειών της Ινδίας να εκσυγχρονιστεί και να συνεχίσει την ταχεία μείωση της φτώχειας, οι συγκαταβατικές δηλώσεις του Zelensky δεν θα αποτρέψουν το Νέο Δελχί από την εισαγωγή φθηνής ρωσικής ενέργειας.
Παρ' όλα αυτά, ο Ζελένσκι ήταν τόσο απροκάλυπτος απέναντι στον Μόντι που ισχυρίστηκε ακόμη και ότι ο Πούτιν «δεν τον σεβάστηκε ποτέ», αγνοώντας το γεγονός πως ήταν η Ουκρανία, μέχρι πρόσφατα, που επέβαλε εχθρικές πολιτικές απέναντι στην Ινδία, πουλώντας όπλα στο Πακιστάν και υποστηρίζοντας τις πακιστανικές αξιώσεις για το Τζαμού και Κασμίρ στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ινδία προφανώς δεν επηρεάζεται από το συναισθηματικό παραλήρημα του Ζελένσκι και θα συνεχίσει να οικοδομεί τους δεσμούς δεκαετιών με τη Μόσχα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μόντι είναι εχθρικός προς την Ουκρανία, όπως έδειξε η επίσκεψή του στο Κίεβο, αλλά η Ινδία θα συνεχίσει τον δρόμο της μη προσήλωσης που ακολούθησε από τότε που πέτυχε την ανεξαρτησία της το 1947, σε αντίθεση με τη Δύση, η οποία επέτρεπε συνεχώς στον Ζελένσκι να την ντροπιάζει επειδή δεν της παρέχει την υποστήριξη που απαιτεί.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr