Μια μετααμερικανική Ευρώπη

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για έναν μετααμερικανικό κόσμο. Pic.: davekeating.substack
Freepen.gr - Ήρθε η ώρα για την Ουάσιγκτον να «ευρωπαϊκοποιήσει» το ΝΑΤΟ και να παραιτηθεί από την ευθύνη για την ασφάλεια της ηπείρου, γράφει το «Foreign Affairs».

Μια συζήτηση για το ρόλο των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχει καθυστερήσει πολύ, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν λανθασμένα ορίσει τα ζητήματα και τα συμφέροντα που διαδραματίζονται. Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το ίδιο θεμελιώδες ενδιαφέρον για την Ευρώπη σήμερα που είχαν τουλάχιστον από τις αρχές του 1900: να διατηρήσουν διχασμένη την οικονομική και στρατιωτική ισχύ της ηπείρου. Στην πράξη, η επιδίωξη αυτού του στόχου σήμαινε την αποτροπή της ανάδυσης ενός ευρωπαϊκού ηγεμόνα. Ωστόσο, σε αντίθεση με την ήπειρο στα μέσα του εικοστού αιώνα, η Ευρώπη σήμερα δεν έχει υποψήφιο για ηγεμονία και, εν μέρει χάρη στην επιτυχία των προσπαθειών των ΗΠΑ μετά το 1945 να ανοικοδομήσουν και να αποκαταστήσουν την ευημερία στη Δυτική Ευρώπη, είναι απίθανο να εμφανιστεί άλλη ηγεμονική απειλή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναγνωρίσουν πως πέτυχαν τον κύριο στόχο τους στην Ευρώπη. Έχοντας εξασφαλίσει με επιτυχία ότι καμία χώρα δεν μπορεί να κυριαρχήσει στην ήπειρο, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια νέα προσέγγιση στην περιοχή. Σύμφωνα με μια αναθεωρημένη στρατηγική, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην ήπειρο, θα εξευρωπαϊκοποιήσουν το ΝΑΤΟ και θα παρέδιδαν την κύρια ευθύνη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους: τους Ευρωπαίους.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, δεν έχει τους πόρους και την ευκαιρία να αντιμετωπίσει μια ηγεμονική πρόκληση. Με πληθυσμό 143 εκατομμυρίων ανθρώπων, σε σύγκριση με τα 600 εκατομμύρια περίπου των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ. Τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μια οικονομία περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη και σημαντικά πιο ανεπτυγμένη από τη Ρωσία. Ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες διαθέσιμες εκτιμήσεις δείχνουνπως οι ευρωπαϊκές χώρες ξόδεψαν σημαντικά περισσότερα για την άμυνα από τη Ρωσία, ακόμη και πριν από την δαπανηρή εισβολή στην Ουκρανία και πριν από τις επακόλουθες αυξήσεις στις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, η Ρωσία δαπάνησε περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ενώ τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ μαζί ξόδεψαν πάνω από 374 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καθώς δεν προκύπτει υποψήφιος για την ευρωπαϊκή ηγεμονία, δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν τον κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή. Χωρίς την Ουάσιγκτον στο τιμόνι, η Ευρώπη σήμερα θα είχε κανονική διεθνή πολιτική -η οποία, ομολογουμένως, περιλαμβάνει την προοπτική κάποιας διακρατικής σύγκρουσης στην περιφέρεια - χωρίς να ανοίγει την πόρτα σε μια ηγεμονική πρόκληση. 

Εν μέσω αυξανόμενων απαιτήσεων στο εσωτερικό και στην Ασία, απαιτείται διόρθωση πορείας για τις ΗΠΑ, σημειώνει το άρθρο. Η ιδέα δεν είναι να απομονωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την Ευρώπη, αλλά να μετατοπιστεί ο ρόλος των ΗΠΑ από πάροχο πρώτης ανάγκης σε εξισορροπητή έσχατης ανάγκης.

Πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αρχίσουν να αποσύρουν ορισμένα από τα στρατεύματά τους από την Ευρώπη, μεταθέτοντας την ευθύνη για την παροχή των συμβατικών δυνάμεων που απαιτούνται για την ασφάλεια της Ευρώπης πίσω στους ευρωπαϊκούς ώμους. Αυτή την στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 100.000 στρατιώτες σταθμευμένους στην ήπειρο, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στη Γερμανία. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει η αποχώρηση θα ήταν με τους 20.000 επιπλέον στρατιώτες που ανέπτυξε η κυβέρνηση Μπάιντεν το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μόλις αποσυρθούν αυτά τα στρατεύματα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να ξεπαγώσει την απόσυρση 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία, ένα σχέδιο που ενέκρινε ο Τραμπ και ο Μπάιντεν πάγωσε. Δύο δομημένοι γύροι αποχώρησης θα οδηγούσαν το σημείο στο σπίτι: οι πιο ισχυρές χώρες της Ευρώπης πρέπει να επιταχύνουν. Τελικά, οι πρόσθετες δυνάμεις και εξοπλισμός των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αποσυρθούν σταδιακά, μετατοπίζοντας το βάρος των συμβατικών αναγκών αποτροπής της Ευρώπης στους Ευρωπαίους.

Κάνοντας αυτές τις κινήσεις τώρα θα εκμεταλλευόταν την προφανή προθυμία των Ευρωπαίων να κάνουν περισσότερα για τη δική τους άμυνα…

Δεύτερον, για να διευκολυνθεί η δημιουργία περισσότερης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εγκαταλείψουν ορισμένες από τις μακροχρόνιες απαιτήσεις τους σχετικά με τον τρόπο εξοπλισμού της Ευρώπης. Αντί να παροτρύνουν τα ευρωπαϊκά κράτη να αγοράσουν αμερικανικά, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ενθαρρύνει τα ευρωπαϊκά κράτη να επενδύσουν στη δική τους αμυντική-βιομηχανική βάση.

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει σταδιακά να μετατρέψουν το ΝΑΤΟ σε μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Ευρώπης. Αρχικά, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ενθαρρύνει τα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας να δημιουργήσουν έναν «ευρωπαϊκό πυλώνα» εντός του ΝΑΤΟ—ένα όχημα για τα μέλη της συμμαχίας να επεξεργάζονται κοινές θέσεις σε θέματα άμυνας και ασφάλειας χωρίς αμερικανική συμβολή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι ο επόμενος ανώτατος διοικητής των Συμμάχων θα είναι Ευρωπαίος, παραβιάζοντας μια πρακτική 75 ετών στην οποία ένας Αμερικανός κατείχε πάντα τη θέση. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να μειώσουν το βάθος της εμπλοκής τους στις επιτροπές του ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά τα βήματα θα καθιστούσαν σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν από τους Ευρωπαίους να διαχειρίζονται τη συμμαχία σε καθημερινή βάση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail