Ιστορία δύο αγωγών... Η Ευρώπη χάνει, η Κίνα κερδίζει από τον στρατηγικό εφοδιασμό της Ρωσίας με φυσικό αέριο

Photo: Public domain
Οι αγωγοί Power of Siberia που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Κίνα ήταν και πάλι στην επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα, όπως και ο άτυχος αγωγός Nord Stream, ο αντίστοιχος ρωσοευρωπαϊκός αγωγός.

Editorial - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρώτον, ανακοινώθηκε ότι ο Power of Siberia 2 βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης φέτος. Όταν τεθεί σε λειτουργία, ο νέος αγωγός θα ενισχύσει την υφιστάμενη διασιβηρική παράδοση στην Κίνα, ανεβάζοντας τη συνολική προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στα 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Αυτός ο φοβερός αριθμός παροχής φυσικού αερίου είναι σημαντικός. Για όχι πολύ καιρό προβλεπόταν ότι οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 θα είχαν συνδυασμένη ικανότητα να παραδίδουν 100 δισ. κυβικά μέτρα στην Ευρώπη. Δυστυχώς, το εν λόγω ενεργειακό έργο σαμποταρίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν οι αγωγοί φυσικού αερίου ανατινάχθηκαν στον βυθό της Βαλτικής. Ο βετεράνος ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh και άλλοι συγγραφείς έχουν παράσχει την πιο συναρπαστική περιγραφή του σαμποτάζ. Πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς στρατιωτικούς και πράκτορες της CIA με την έγκριση του προέδρου Joe Biden. Δείτε το εβδομαδιαίο κύριο άρθρο μας που δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, στο οποίο περιγράψαμε ισχυρά στοιχεία που ενοχοποιούν την Ουάσιγκτον.

Ήταν μια τολμηρή πράξη διεθνούς κρατικής τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε από τους Αμερικανούς για να καταστρέψουν το επί δεκαετίες ενεργειακό εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η μεταπολεμική οικονομική ισχύς της Γερμανίας τροφοδοτήθηκε από τους σχετικά φθηνούς και άφθονους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπήκαν στη μέση ως προμηθευτής πολύ ακριβότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Είναι απίστευτο ότι δεν έχει διεξαχθεί καμία σοβαρή έρευνα από τα ευρωπαϊκά κράτη για να βρεθεί ο ένοχος. Η Ρωσία, η οποία ήταν ο κύριος ιδιοκτήτης του έργου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει προσφερθεί να συνεργαστεί με τα ευρωπαϊκά κράτη για τη διερεύνηση της έκρηξης, αλλά όλες οι προσφορές της Μόσχας έχουν απορριφθεί.

Αυτή την εγκληματική φάρσα δύσκολα θα μπορούσε κανείς να την επινοήσει. Για χρόνια, οι Αμερικανοί γκρίνιαζαν ζηλόφθονα πως η Ρωσία είναι ο στρατηγικός ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης. Με την κλιμάκωση του πολέμου δι' αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι λακέδες τους στο ΝΑΤΟ είχαν μια βολική πρόφαση για την ανατίναξη των αγωγών του Nord Stream.

Το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι η οικονομία της Γερμανίας - κάποτε η ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης - έχει γονατίσει από την απώλεια της ζωτικής ενεργειακής της εισροής από τη Ρωσία. Η Γερμανία παραπαίει στην ύφεση και οι φημισμένες βιομηχανίες της που βασίζονται στις εξαγωγές δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές..

Ωστόσο, παρά το κατάφωρο αυτό έγκλημα, τα πολιτικά κατεστημένα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες που επηρεάζονται άμεσα από τον βανδαλισμό του Nord Stream - τη Σουηδία και τη Δανία - παραμένουν θλιβερά υπόχρεα στην Ουάσιγκτον. Δύο χρόνια μετά από μια τεράστια παράβαση κατά της Ευρώπης και της Ρωσίας από τον προφανή ένοχο, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν υποκρισία και κωλυσιεργία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για έναν Ουκρανό δύτη, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, συμμετείχε στην υποθαλάσσια επίθεση. Πρόκειται για μια παραλλαγή προηγούμενων ισχυρισμών στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το σαμποτάζ του Nord Stream πραγματοποιήθηκε από Ουκρανούς πράκτορες. Αυτή η αφήγηση είναι παράλογη και αποτελεί προφανή αντιπερισπασμό από την πραγματική ιστορία. Δεν υπάρχει περίπτωση μια τόσο δύσκολη επιχείρηση να έχει επιτευχθεί από μια ομάδα ερασιτεχνών. Το σαμποτάζ του Nord Stream απαιτούσε τεχνογνωσία κρατικού επιπέδου. Οι Αμερικανοί είχαν επίσης ένα επιτακτικό κίνητρο - να επιβάλουν την είσοδό τους στην προσοδοφόρα ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Όλα αυτά είναι μια τραγικοκωμωδία. Οι δίκαιες και επωφελείς υπηρεσίες της Ρωσίας απορρίφθηκαν στρεβλά από τους Ευρωπαίους υπό την κακοήθη γοητεία των Αμερικανών επιτηρητών. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν μπορούν καν να συγκεντρώσουν το θάρρος ή την ανεξαρτησία για να διεξάγουν μια σωστή έρευνα σχετικά με την αλόγιστη καταστροφή των οικονομιών τους.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν αποθαρρύνθηκε ούτε υπονομεύτηκε. Κάθε άλλο, σε αντίθεση με τη Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που πλήττονται από την ύφεση, η Ρωσία αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς. Ένα μεγάλο μέρος του οφέλους προέρχεται από το ρωσικό ενεργειακό εμπόριο που κατευθύνεται πλέον προς την Ασία.

Η Κίνα κερδίζει εκεί που έχασε η Ευρώπη. Τα επεκτεινόμενα έργα Power of Siberia αντιπροσωπεύουν την απώλεια του Nord Stream.

Η ανοησία της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης είναι εκπληκτική. Ακολουθώντας δουλοπρεπώς την ιδιοτελή αμερικανική ηγεμονική πολιτική, οι Ευρωπαίοι τροφοδότησαν έναν πόλεμο στην Ουκρανία, τον μεγαλύτερο πόλεμο στην ήπειρο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σύγκρουση αυτή απειλεί να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ηλίθιοι Ευρωπαίοι ηγέτες πυροβόλησαν τις χώρες τους στα πόδια. Αντί να αγκαλιάσουν μια αμοιβαία εταιρική σχέση με τη Ρωσία, επέλεξαν την αμερικανική ατζέντα της αντιπαράθεσης, την οποία πληρώνουν ακριβά με οικονομική και πολιτική καταστροφή.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν ότι τα συμφέροντά τους έχουν προδοθεί από ελιτίστες ηγέτες που είναι δέσμιοι των Αμερικανών επικυρίαρχων.

Υπάρχει μια απτή αίσθηση ποιητικής δικαιοσύνης. Οι στρατηγικοί ενεργειακοί πόροι της Ρωσίας – οι πιο τεράστιοι στη Γη – τροφοδοτούν την επέκταση ενός Ευρασιατικού οικονομικού μεγιστάνα και του Πολυπολικού παραδείγματος. Αυτό οδηγεί στην επιταχυνόμενη πτώση της Δυτικής μονοπολικής κυριαρχίας. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την άνοδο της Κίνας και της Ευρασίας και πώς δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν οικονομικά. Ένα μεγάλο μέρος του δυτικού θανάτου προκαλείται από το δικό του κακό παιχνίδι και την διπλωματία. Η ιστορία δύο αγωγών, η δύναμη της Σιβηρίας και του Nord Stream, μιλάει δυνατά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail