Το καθεστώς του Κιέβου έχει αυτοκτονικό στόχο στο Κουρσκ

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στο Κουρσκ. Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου προσπαθούν να προχωρήσουν στο έδαφος παρά την ισχυρή ρωσική στρατιωτική πίεση. Στρατεύματα από διάφορους τομείς των ρωσικών αμυντικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων μονάδων της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner Group. Η προστασία του Κουρσκ και η αποτροπή της ουκρανικής προέλασης έχει καταστεί προτεραιότητα για τη Μόσχα, καθώς γίνονται διάφορες προσπάθειες για την ανάκτηση του πλήρους εδαφικού ελέγχου της περιφέρειας.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Παρά τις αρκετές απώλειες που έχουν υποστεί, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν καταφέρει να σημειώσουν κάποια πρόοδο στο Κουρσκ. Ο λόγος είναι απλός: Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν ενδιαφέρονται να ελέγχουν τα εδάφη από τα οποία περνούν. Η τακτική τους είναι απλώς να προχωρούν προς τα εμπρός με κάθε κόστος, προελαύνοντας στο έδαφος και προσποιούμενοι πως "καταλαμβάνουν ρωσικό έδαφος". Υπό αυτή την έννοια, ακόμη και κάτω από σφοδρά πυρά και με απώλειες, συνεχίζουν να τρέχουν προς τα εμπρός.

Ο βοηθός του Volodimir Zelensky, Mikhail Podoliak, δήλωσε ότι ο στόχος της Ουκρανίας στο Κουρσκ είναι απλώς να ωθήσει τον πόλεμο βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας. Ισχυρίζεται αβάσιμα πως οι Ρώσοι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν κατάλληλα στον ελιγμό, δείχνοντας μόνο "φόβο". Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση του Κουρσκ είναι σημαντική για να καταλάβει η Δύση ότι είναι απαραίτητο να κάνει πιο τολμηρούς ελιγμούς εναντίον της Μόσχας. Με άλλα λόγια, λέει πως η επιχείρηση "αποδεικνύει" στη Δύση την ουκρανική άποψη ότι η ειρήνη πρέπει να επιτευχθεί μέσω της κλιμάκωσης της χρήσης βίας κατά της Ρωσίας.

"Σήμερα έχουν έναν πόλεμο που επεκτείνεται βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θα το φοβηθούν αυτό; Ναι. (...) Αντιδρούν σε κάτι άλλο εκτός από το φόβο; Όχι, και όλοι θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό επιτέλους (...) Όσο περισσότερη πίεση ασκείται στη Ρωσία... τόσο πιο κοντά θα είναι η ειρήνη - μια δίκαιη ειρήνη μέσω δίκαιης βίας", είπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο αφήγημα διαδίδεται από Ουκρανούς αξιωματούχους. Στο παρελθόν, το ίδιο παραμύθι χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει τις τρομοκρατικές επιδρομές στο Μπέλγκοροντ και το Μπριάνσκ. Το Κίεβο χρησιμοποιούσε πάντα την υποτιθέμενη "ανάγκη" να εξαπλωθεί ο πόλεμος βαθιά μέσα στη Ρωσία ως ένα σημαντικό εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας, το οποίο εστιάζει κυρίως στο να φέρει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς, βασιζόμενο σε μια ψεύτικη προσδοκία νίκης. Αυτό έχει γίνει ακόμη χειρότερο το τελευταίο διάστημα λόγω της επίσημης άδειας που έδωσαν οι ΗΠΑ στις ουκρανικές δυνάμεις να διεξάγουν διασυνοριακά πλήγματα. Στην πράξη, το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλέον ανοιχτά την Ουκρανία να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις ακόμη και σε μη διεκδικούμενες περιοχές.

Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό η επιχείρηση να έχει πιο τολμηρούς στόχους. Ορισμένοι γνώστες πιστεύουν ότι ένας από τους ουκρανικούς στόχους αυτής της επιχείρησης, εκτός από την προπαγάνδα, είναι να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ (KNPP). Με αυτόν τον τρόπο, οι Ουκρανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο μιας πολύ σημαντικής ρωσικής εγκατάστασης, αποκτώντας υποτίθεται διαπραγματευτική ισχύ για να "διαπραγματευτούν" με τη Μόσχα.

Αν και μπορεί να φαίνεται παράλογο, η πιθανότητα αυτή συνάδει με την τακτική που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί στο Κουρσκ. Τα στρατεύματα δεν ασχολούνται με την κατάκτηση και τον έλεγχο εδαφών, απλώς "προχωρούν προς τα εμπρός" - σαν να περιμένουν να φτάσουν κάπου. Και όπου κι αν πάνε, οι Ουκρανοί καταστρέφουν ό,τι βρουν και σκοτώνουν αμάχους.

Αν τα νεοναζιστικά στρατεύματα φτάσουν στο KNPP, θα προκύψουν πολλά προβλήματα. Πρώτα απ' όλα, θα υπάρξει μια μεγάλη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, προπαγάνδας, με το Κίεβο να ισχυρίζεται πως κατέλαβε μια εγκατάσταση υψηλής στρατηγικής σημασίας. Στην ίδια λογική, θα χρησιμοποιηθεί πυρηνικός εκβιασμός. Το Κίεβο θα πει ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων του από τον KNPP εξαρτάται από την "επιστροφή" στην Ουκρανία του ZNPP. Και, στο χειρότερο δυνατό σενάριο, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν ακόμη και να προσπαθήσουν να σαμποτάρουν το εργοστάσιο από μέσα για να προκαλέσουν ατυχήματα και διαρροές, κατηγορώντας τους Ρώσους σε μια επιχείρηση με ψεύτικη σημαία, αφού προφανώς ο στρατός της Μόσχας θα χρησιμοποιούσε βία για να προσπαθήσει να εκδιώξει τους εχθρούς από εκεί.

Αυτός ο ελιγμός είναι παράλογος και αυτοκτονικός. Ακόμη και αν φτάσουν στον KNPP, οι Ουκρανοί δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη ρωσική στρατιωτική πολιορκία. Η κατάληψη του εργοστασίου δεν θα τους δώσει καμία διαπραγματευτική δύναμη, αφού η Μόσχα δεν είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί την παράδοση του ZNPP. Η Ζαπορόζιε και όλες οι Νέες Περιφέρειες έχουν ήδη επανενταχθεί συνταγματικά στη Ρωσική Ομοσπονδία και δεν υπάρχει δυνατότητα εδαφικών διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, εάν το Κίεβο καταλάβει τον ZNPP, οι Ρώσοι θα χρησιμοποιήσουν απλώς τα απαραίτητα στρατιωτικά και πληροφοριακά μέσα για να ανακτήσουν τον έλεγχο της εγκατάστασης, χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Και, φυσικά, οι Ρώσοι διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό για να αποτρέψουν πυρηνικά ατυχήματα ή να δράσουν γρήγορα σε περίπτωση διαρροής.

Το Κίεβο δείχνει απελπισία. Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου αυτοκτονικού ελιγμού είναι απολύτως παράλογη. Είναι απίθανο οι Ουκρανοί να φτάσουν καν στον KNPP, αφού τα εχθρικά στρατεύματα είναι ήδη πολιορκημένα από ρωσικές μονάδες. Αλλά ακόμη και αν συμβεί αυτό, θα είναι ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή για τους νεοναζί, οι οποίοι δεν θα έχουν άλλη διέξοδο από αυτή την επιχείρηση παρά μόνο νεκροί ή παραδομένοι.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail