Αυτό δεν είναι το τέλος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές - Η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή του χάους...

Αν εκπλήσσεστε από τα όσα συμβαίνουν στον οικονομικό κόσμο αυτή τη στιγμή, μάλλον δεν έχετε δώσει ιδιαίτερη προσοχή. Οι τιμές των μετοχών ήταν εξωφρενικά υψηλές και πολλοί επενδυτές ήταν μαζικά υπερχρεωμένοι. Ο βιομηχανικός μέσος όρος του Dow Jones κατέρρευσε κατά περισσότερες από 1.000 μονάδες τη Δευτέρα και οι τιμές των μετοχών εξακολουθούν να είναι εξωφρενικά υψηλές και πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να είναι μαζικά υπερδανεισμένοι. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, θα δούμε μερικά άγρια σκαμπανεβάσματα και μερικές άγριες πτώσεις, και αυτή η τραγωδία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ξεδιπλωθεί πλήρως. Αλλά χωρίς αμφιβολία, έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στα χέρια μας.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά το χάος που είδαμε την Παρασκευή, δεν ήμουν σίγουρος ότι θα βλέπαμε ακόμη μεγαλύτερο μακελειό τη Δευτέρα, αλλά αυτό ακριβώς συνέβη:

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε κατά 1.033,99 μονάδες ή 2,6% και έκλεισε στις 38.703,27 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3%, τερματίζοντας στις 5.186,33 μονάδες. Και οι δύο μέσοι όροι σημείωσαν τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite έχασε 3,43%, τερματίζοντας στις 16.200,08 μονάδες.

Κάποια στιγμή ο Nasdaq σημείωσε πτώση άνω των 1.000 μονάδων.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που συνέβη ποτέ.

Αν μπορείτε να το πιστέψετε, ήταν μια στιγμή νωρίς τη Δευτέρα που οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν χάσει συλλογικά σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς.

Οι μετοχές της τεχνολογίας ανέκαμψαν λίγο κατά το υπόλοιπο της ημέρας, αλλά το "Magnificent 7" εξακολουθεί να είναι συνολικά κάτω περίπου 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις υψηλές κεφαλαιοποιήσεις ρεκόρ όλων των εποχών.

Αυτά είναι πολλά χρήματα.

Κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, ο Dow, ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν χτυπηθεί:

Ο Dow υποχώρησε 5,24% τις τελευταίες τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας τη χειρότερη τριήμερη απώλειά του από τις 14 Ιουνίου 2022, όταν υποχώρησε 5,91% σε τρεις ημέρες.

Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 7,95% την περίοδο. Αυτό σηματοδότησε τη μεγαλύτερη τριήμερη πτώση του Nasdaq από τις 13 Ιουνίου 2022, όταν σημείωσε πτώση 10,57% σε ένα τριήμερο.

Ο S&P 500 έχασε 6,08% σε τρεις ημέρες στην πιο απότομη υποχώρηση σε αυτό το διάστημα από τις 14 Ιουνίου 2022, όταν έχασε 7,03%.
Αλλά στην Ιαπωνία τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα.

Τη Δευτέρα, οι Ιάπωνες γνώρισαν ένα χρηματιστηριακό κραχ επικών διαστάσεων:
Στην Ασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ιαπωνικές μετοχές επιβεβαίωσαν την πτώση της αγοράς καθώς οι επενδυτές της Ασίας-Ειρηνικού είχαν την πρώτη τους ευκαιρία να αντιδράσουν στα άσχημα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ από την Παρασκευή. Η απώλεια 12,4% του Nikkei, που έκλεισε στις 31.458,42 μονάδες, ήταν η χειρότερη μέρα για τον δείκτη από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987 που έπληξε τη Wall Street. Η απώλεια 4.451,28 μονάδων στον δείκτη ήταν και η μεγαλύτερη από πλευράς μονάδων σε ολόκληρη την ιστορία του.
Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται να αναπηδήσει μια νεκρή γάτα.

Καθώς γράφω αυτό το άρθρο, οι ιαπωνικές μετοχές ανακάμπτουν σημαντικά και το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με τις αμερικανικές μετοχές όταν ανοίξουν οι αγορές εδώ.

Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό;

Κάποιοι κατηγορούν για τα κακά οικονομικά νέα που λαμβάνουμε την αδράνεια της Federal Reserve.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό που βλέπουμε «είναι το αποτέλεσμα των επενδυτών που πρέπει να ξεμπερδέψουν πολύπλοκες συναλλαγές με μεγάλη μόχλευση»:
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε πως η πτώση των μετοχών δεν είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι μια ύφεση είναι μπροστά. Το τρέχον sell-off, λένε, είναι το αποτέλεσμα των επενδυτών που πρέπει να ξεμπερδέψουν πολύπλοκες συναλλαγές με μεγάλη μόχλευση που ενίσχυσαν εχνητά τις αξίες των μετοχών.

Η αλήθεια είναι ότι παίζουν πολλοί παράγοντες.

Αλλά μετά από αρκετά χρόνια μονόδρομης κίνησης, πολλοί άνθρωποι είναι αρκετά σοκαρισμένοι από το πόσο γρήγορα οι τιμές των μετοχών έχουν αρχίσει να κινούνται προς την άλλη κατεύθυνση
«Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει τόσο πολύ το χρηματιστήριο να πηγαίνει μόνο με έναν τρόπο που τώρα οι άνθρωποι ξαφνικά συνειδητοποιούν: «Ω, οι μετοχές μπορούν επίσης να πέσουν;»», δήλωσε ο Torsten Sløk, επικεφαλής οικονομολόγος στην Apollo Global Management. "Αυτή είναι μια κατάσταση όπου ένα αδύναμο σημείο δεδομένων - οι αριθμοί θέσεων εργασίας της Παρασκευής - έφεραν τις αρκούδες από τη χειμερία νάρκη"
Για πολύ καιρό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες στήριζαν τεχνητά τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τώρα που η τεχνητή υποστήριξη έχει αποσυρθεί και πολλοί δυσκολεύονται να «προσαρμοστούν στο τέλος του εύκολου χρήματος παγκοσμίως»
«Αυτό δεν είναι το τρένο της ύφεσης. είναι απλώς ένας καλός παλιομοδίτικος πανικός στην αγορά», δήλωσε ο Joe Brusuelas, επικεφαλής και επικεφαλής οικονομολόγος της RSM US. «Αυτό δεν είναι ένα γεγονός εμπνευσμένο από το DC, για μια επιβράδυνση της αγοράς εργασίας ή για τη Fed που βρίσκεται πίσω από την καμπύλη. Πρόκειται για μια μεγαλύτερη αλλαγή καθεστώτος, όπου οι επενδυτές προσαρμόζονται στο τέλος του εύκολου χρήματος παγκοσμίως».
Φυσικά η Fed θα μπορούσε να επιλέξει να παρέμβει ανά πάσα στιγμή.

Αυτή την στιγμή υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία πως η Fed θα έρθει στη διάσωση με μια έκτακτη μείωση επιτοκίων.

Στην πραγματικότητα, πολλοί έμποροι ομολόγων βάζουν πολύ μεγάλα στοιχήματα ότι αυτό πρόκειται να συμβεί:
Οι έμποροι ομολόγων στοιχηματίζουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα της επιδείνωσης τόσο γρήγορα που η Federal Reserve θα χρειαστεί να αρχίσει να χαλαρώνει επιθετικά τη νομισματική πολιτική - ενδεχομένως πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνάντησή τους - για να αποτρέψει μια ύφεση.
Δε θα συνιστούσα να κρατάτε την αναπνοή σας περιμένοντας να συμβεί αυτό.

Ο Dow πιθανότατα θα έπρεπε να πέσει σε τουλάχιστον 35.000 προτού η Fed εξετάσει καν μια έκτακτη μείωση επιτοκίων.

Αλλά πιστεύω ότι πιθανότατα θα έρθει κάποιος στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντησή τους.

Φυσικά μια μείωση επιτοκίων δεν πρόκειται ακριβώς να μας σώσει από αυτό που τελικά θα έρθει.

Όπως εύστοχα έχει σημειώσει ο James Howard Kunstler , «ό,τι μπορεί να σπάσει σπάει»:
Η αναμονή τελείωσε. Ό,τι μπορεί να σπάσει σπάει: τα χρηματιστήρια, οι αγορές ομολόγων, ο γαλαξίας των παραγώγων — στοιχήματα σε αυτό και αυτό, που δεν θα τιμηθούν ποτέ. Ακολουθούν οι τράπεζες. Ο χρυσός και το ασήμι κρέμονται εκεί για μια πολύτιμη ζωή μόλις τώρα, γιατί πραγματικά αξίζουν κάτι.
Αυτό δε σημαίνει ότι κάθε μέρα θα είναι μια δύσκολη μέρα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Κατά τη διάρκεια των ανοδικών αγορών, τα νερά είναι ήρεμα και οι τιμές των μετοχών τείνουν να αυξάνονται αργά και σταθερά.

Κατά τη διάρκεια των bear markets, τα νερά γίνονται πολύ ασταθή και υπάρχουν άγρια ​​σκαμπανεβάσματα.

Έτσι, αν ο Dow πηδήσει εκατοντάδες μονάδες σε μια μέρα, μην νομίζετε ότι η κρίση έχει τελειώσει. Μια τεράστια ταλάντευση σε κάθε περίπτωση είναι κακό σημάδι.

Επίσης, παρακαλώ καταλάβετε ότι δεν είμαστε ακόμη κοντά στο κέντρο της καταιγίδας.

Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι απλώς πρόωρες αναταράξεις. Ο πραγματικός πόνος δεν είναι πιθανό να φτάσει για αρκετό καιρό. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail