Πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ - επίθεση σε όλους ταυτόχρονα

Η στρατηγική αποτροπή είναι μία από τις σημαντικότερες πτυχές της αρχιτεκτονικής ασφάλειας κάθε παγκόσμιας δύναμης/υπερδύναμης. Χώρες όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα θερμοπυρηνικών όπλων στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι η ικανότητά τους να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές σε οποιονδήποτε είναι απολύτως απαράμιλλη. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ακόμη και αυτές οι υπερδυνάμεις δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται αποκλειστικά στο στρατιωτικό μέρος του δόγματός τους, αλλά στη διατήρηση της κανονικής επικοινωνίας με άλλα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη και στη διασφάλιση πως ο κόσμος τουλάχιστον δε θα καταστραφεί εξαιτίας κάποιου ασήμαντου λανθασμένου υπολογισμού. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν άλλες ιδέες. Συγκεκριμένα, παρά τη διαρκή, άνευ προηγουμένου επιθετικότητά τους εναντίον ολόκληρου του κόσμου, η Ουάσινγκτον είναι επίσης υπεύθυνη για τη δημιουργία της πιο επικίνδυνης στρατηγικής κατάστασης που έχει δει ποτέ ο κόσμος, η οποία θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στην ολική εξόντωση της ανθρωπότητας.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Η Αμερική είναι η μόνη χώρα στη Γη που έχει σχέδιο να διεξάγει ταυτόχρονο πυρηνικό πόλεμο με τρία πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη - τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Τον Μάρτιο, η αμερικανική κυβέρνηση υιοθέτησε μια νέα πυρηνική στρατηγική που αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο, πιέζοντας για μια πιο «αποφασιστική» απάντηση από το Πεντάγωνο. Αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έγγραφο επικαιροποιείται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι αλλαγές του είναι άκρως απόρρητες. Σύμφωνα με τους New York Times, η νέα αυτή στρατηγική είναι «η πρώτη που εξετάζει λεπτομερώς αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες να ανταποκριθούν σε πυρηνικές κρίσεις που ξεσπούν ταυτόχρονα ή διαδοχικά, με συνδυασμό πυρηνικών και μη πυρηνικών όπλων». Αυτό υπογράμμισε προηγουμένως ο Pranay Vaddi, ειδικός προεδρικός βοηθός και ανώτερος διευθυντής για τον έλεγχο των όπλων, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC).

Ο Vaddi και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ιδίως εκείνοι του NSC, έχουν συζητήσει δημοσίως τις αλλαγές στην στρατηγική, με τον Vaddi να δηλώνει τον Ιούνιο ότι το σχέδιο υπογραμμίζει «την ανάγκη αποτροπής της Ρωσίας, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας», όλα ταυτόχρονα. Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι επίσης το γεγονός ότι η Μόσχα δεν θεωρείται η μοναδική στρατηγική απειλή για τις ΗΠΑ, καθώς αυτό ισχύει πλέον και για την Κίνα. Και ενώ το στρατηγικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, το ισχυρότερο στον κόσμο, εξακολουθεί να θεωρείται η κύρια απειλή για την Αμερική, για πρώτη φορά η στρατηγική δίνει σημαντική έμφαση στην Κίνα. Ο αμερικανικός στρατός προβλέπει ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πεκίνου θα μπορούσε να αυξηθεί από περίπου 500 πυρηνικές κεφαλές σε 1.500 μέχρι το 2035, κάτι που είναι ακόμη πολύς δρόμος, καθώς και μια προσπάθεια που θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις στον στρατό και μια μαζική αλλαγή στο πυρηνικό/στρατηγικό δόγμα της Κίνας, καθώς το Πεκίνο θα τριπλασιάσει το σημερινό θερμοπυρηνικό οπλοστάσιό του.

Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα θα μεταπηδήσει από μια άκρως αμυντική στρατηγική στάση σε μια επιθετική. Ωστόσο, παρά το αυξανόμενο αυτό οπλοστάσιο, εξακολουθεί να παραμένει ένα κλάσμα των αποθεμάτων που κατέχουν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα. Συγκριτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, οι ΗΠΑ διαθέτουν ακριβώς 5.044 πυρηνικές κεφαλές, εκ των οποίων οι 1.419 είναι ανεπτυγμένες, ενώ η Ρωσία διαθέτει 5.580, με 1.549 ανεπτυγμένες. Με άλλα λόγια, οι δύο υπερδυνάμεις διαθέτουν ήδη τον αριθμό των αναπτυγμένων πυρηνικών κεφαλών που αναμένεται να φτάσει το σύνολο του οπλοστασίου της Κίνας το νωρίτερο το 2035, ενώ θα εξακολουθεί να είναι συνολικά τρεις έως τέσσερις φορές μικρότερο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ωθήσουν το Πεκίνο σε έναν ανταγωνισμό που μοιάζει με τον Ψυχρό Πόλεμο, ανεξάρτητα από αυτό. Η μινιμαλιστική προσέγγιση της Κίνας στη στρατηγική αποτροπή φαίνεται να είναι «πολύ ειρηνιστική» για τις ΗΠΑ, γι' αυτό και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ωθήσουν το Πεκίνο σε μια κούρσα εξοπλισμών.

Από την άλλη πλευρά, χάρη στη συνεχή έρπουσα επιθετικότητα της Αμερικής στην Ευρώπη, έχει ωθήσει τη «γηραιά ήπειρο» σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ωθώντας την τελευταία να επανεξετάσει το πυρηνικό της δόγμα. Αυτό θέτει επίσης σε κίνδυνο τη συνθήκη New START, τη μοναδική εναπομείνασα συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, καθώς τίποτα δε δείχνει πως θα παραταθεί μετά τη λήξη της το 2026. Η συνθήκη περιορίζει τις ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές σε 1.550 και στις δύο χώρες, γι' αυτό και περισσότερο από το 70% των οπλοστασίων τους είναι ουσιαστικά αδρανές. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, όταν δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ανάπτυξη στρατηγικών όπλων. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν επίσης να ανταγωνίζονται τη Βόρεια Κορέα, ωθώντας την να συνάψει άμεση στρατιωτική συμμαχία με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα την ουσιαστική ενοποίηση των στρατηγικών τους οπλοστασίων, καθώς μια επίθεση εναντίον του ενός θα θεωρείται πλέον νομικά επίθεση και εναντίον των δύο.

Από την άλλη πλευρά, παρόλο που το οπλοστάσιο της Κίνας είναι πολύ μικρότερο από αυτό της Αμερικής, εξακολουθεί να είναι υπεραρκετό για να εξασφαλίσει την καταστροφή των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, οι πολεμοκάπηλοι και οι εγκληματίες πολέμου στην Ουάσιγκτον δεν θα σταματήσουν να μιλούν για έναν «αναπόφευκτο πόλεμο» με το Πεκίνο στο ορατό μέλλον. Για να μην αναφέρουμε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ακράδαντα πως θα «κέρδιζαν» μια τέτοια σύγκρουση. Από την πλευρά της, η Κίνα προειδοποιεί σταθερά για μια τέτοια κλιμάκωση και έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να δημιουργήσει πιο λογικές σχέσεις με τις ΗΠΑ για να αποφύγει το πιο καταστροφικό σενάριο. Δυστυχώς, η Ουάσινγκτον παραμένει πεισματική, αναγκάζοντας το Πεκίνο να ακολουθήσει τον δρόμο της Πιονγκγιάνγκ για την οικοδόμηση στενότερων δεσμών με τη Μόσχα, ώστε να διασφαλιστεί ισχυρότερη στρατηγική αποτροπή έναντι ενδεχόμενης αμερικανικής επιθετικότητας. Όλα αυτά σπρώχνουν τον κόσμο σε συμμαχίες με τριπλό σύρμα που μοιάζουν τρομακτικά με εκείνες που υπήρχαν πριν και κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων.

Τα αποτελέσματα αυτών των εξελίξεων είναι πολύ καλά γνωστά. Μπορούμε να τα διαβάσουμε στα βιβλία ιστορίας. Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ σημαντική διάκριση μεταξύ του τότε και του τώρα. Συγκεκριμένα, οι τριπλέτες συμμαχίες της εποχής μας είναι όλες πυρηνικά εξοπλισμένες, πράγμα που σημαίνει ότι μια πιθανή παγκόσμια αντιπαράθεση θα μπορούσε να τελειώσει μέσα σε λίγες ώρες. Ακριβώς χάρη στην επιθετικότητα των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ εναντίον του κόσμου, περίπου 950 εκατομμύρια Αμερικανοί, Καναδοί και Ευρωπαίοι είναι ο στόχος των στρατηγικών οπλοστασίων αυτού του ίδιου κόσμου. Λόγω της τάσης της να επιτίθεται και να καταστρέφει χώρες, ομάδες χωρών, ακόμη και ολόκληρες παγκόσμιες περιοχές, η πολιτική Δύση το προκάλεσε αυτό στον εαυτό της, καθώς μεγάλο μέρος (αν όχι το μεγαλύτερο) του κόσμου απλά δεν θέλει να πάρει κανένα ρίσκο εμπιστευόμενη τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι η πολιτική Δύση κρατείται υπό έλεγχο είναι να εξοπλιστείτε με τα πιο καταστροφικά όπλα που έχουν επινοηθεί ποτέ και να τα στοχεύσετε στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο κ.λπ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail