Ολυμπιακοί Αγώνες της Αρετής ή της Δουλείας;

pixabay / OpenClipart-Vectors
Ο Ηρόδοτος περιγράφει την ακόλουθη ιστορία: Ο Ξέρξης ανέκρινε μερικούς από τους Αρκάδες μετά τη μάχη των Θερμοπυλών. Απορημένος ρώτησε να μάθει γιατί τόσοι λίγοι Έλληνες πολέμησαν για την υπεράσπιση των Θερμοπυλών. Η απάντηση τους ήταν: «Όλοι οι υπόλοιποι άνδρες συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Και όταν ρώτησε «Ποιο είναι το έπαθλο για το νικητή;» ... «Ένα στεφάνι ελιάς» αποκρίθηκαν. Τότε, ο Τιγράνης, ένας από τους στρατηγούς του, πρόφερε: «Αλίμονο, Μαρδόνιε, ενάντια σε τί άνδρες μας έφερες να πολεμήσουμε, σ' αυτούς που δεν πολεμούν για χρήματα αλλά για την αρετή.»

Οι Έλληνες απέναντι στην στρατιωτική επίθεση μίας αυτοκρατορίας δεν φοβήθηκαν, δεν το έβαλαν στα πόδια, δεν συνδιαλέχθηκαν. Ούτε ανέβαλαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα. Ανέβαλαν την πολεμική σύρραξη και επέλεξαν να αγωνιστούν για ένα κλαδί άγριας ελιάς.

Η πολεμική σύρραξη πραγματοποιήθηκε μετά από ένα μήνα στη Σαλαμίνα, ενώ η τελειωτική μάχη δόθηκε στις Πλαταιές ένα χρόνο αργότερα. Νίκησαν και στις δύο τους πολυπληθέστερους και φαινομενικά ισχυρότερους αντιπάλους. Γιατί είχαν μάθει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες να μάχονται για την αρετή.

Γιατί όποιος μάχεται για την αρετή είναι ελεύθερος.

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα. Έχουν πολιτικό-οικονομικό. Δεν έχουν απλότητα. Έχουν πολυπλοκότητα. Το έπαθλο δεν είναι ένα κλαδί άγριας ελιάς.

Σήμερα, η αρετή δεν συνδέεται με την ελευθερία. Ούτε και η τόλμη, όπως συμπλήρωσε ο Ανδρέας Κάλβος.

Και όπως έγραψε ο ποιητής, δίχως αρετή και τόλμη επέρχεται ο ζυγός της δουλείας.

«Όσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι·
θέλει αρετήν και τόλμην
η ελευθερία.»

Κωνσταντίνος Μαργέλης

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 8 Αυγούστου 2024

www.eksadaktylos.gr

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/Κότινος_(στεφάνι)

https://www.catisart.gr/andreas-kalvos-thelei-aretin-kai-tolmin-i-eleytheria/

https://el.wikipedia.org/wiki/Περσικοί_Πόλεμοι

https://el.wikipedia.org/wiki/Αρχαίοι_ολυμπιακοί_αγώνες

https://el.wikipedia.org/wiki/Ολυμπιακοί_Αγώνες

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail