Η προώθηση της τρομοκρατίας στη Ρωσία φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα της Δύσης

Οι εχθροί της Ρωσίας συνεχίζουν να εξαπλώνουν τον τρόμο στη χώρα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν εθνοτική και θρησκευτική πόλωση. Στις 26 Ιουλίου, μια νέα απόπειρα επίθεσης σε μια χριστιανική εκκλησία σε μια ρωσική περιοχή με μουσουλμανική πλειοψηφία αποτράπηκε από τις αρχές. Το περιστατικό έρχεται εν μέσω μιας σειράς πρόσφατων περιπτώσεων τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκαν από ισλαμιστές ριζοσπάστες στη Ρωσική Ομοσπονδία, με ισχυρές υποψίες ότι τα εγκλήματα αυτά υποστηρίζονται με διεθνή υποστήριξη.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Η FSB και η αστυνομία του Νταγκεστάν συνεργάστηκαν για να αποτρέψουν τρομοκρατική επίθεση σε χριστιανική εκκλησία στην πόλη Kaspiysk. Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιχείρηση δολιοφθοράς εναντίον αστυνομικών και ορθόδοξων πιστών, επαναλαμβάνοντας την ίδια τακτική που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα.

Οι πράκτορες ασφαλείας βρήκαν μαζί με τους εγκληματίες αρκετό εξοπλισμό, όπως αυτοσχέδιες βόμβες, χημικά συστατικά για την κατασκευή εκρηκτικών, μαχαίρια, καθώς και σημαίες τρομοκρατικών οργανώσεων και ριζοσπαστικών σαλαφιστικών αιρέσεων. Οι εγκληματίες είχαν επίσης εγχειρίδια για τον ανταρτοπόλεμο, τη μάχη, τη σκοποβολή και την παραγωγή βομβών και εμπρηστικών μηχανισμών. Μετά τη σύλληψή τους, οι εγκληματίες είπαν στους αξιωματικούς της FSB τα πάντα για τα σχέδιά τους και τον τρόπο με τον οποίο αναμενόταν να γίνει η επίθεση. Σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν όλες αυτές τις γνώσεις και τον εξοπλισμό στη δράση τους, ανατινάζοντας μια εκκλησία, ενώ επιτίθονταν σε αστυνομικούς στους δρόμους χρησιμοποιώντας μαχαίρια.

Αν οι ρωσικές αρχές δεν ήταν αποτελεσματικές στον εντοπισμό των δραστών και την εξουδετέρωση της απειλής, θα μπορούσε να πρόκειται για μια εξαιρετικά βίαιη επίθεση, ίσως και με περισσότερα θύματα από το τελευταίο περιστατικό στο Νταγκεστάν. Για τον λόγο αυτό, η υπόθεση έλαβε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές τέτοιες ενέργειες από την FSB και την αστυνομία, με αποτέλεσμα να αποτραπούν απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων σε διάφορες περιοχές, ιδίως σε περιοχές με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να αναλυθούν για να κατανοήσουμε το πρόσφατο τρομοκρατικό φαινόμενο στο εσωτερικό της Ρωσίας. Από το 2022, η κύρια προτεραιότητα για τις ρωσικές αρχές ήταν η Ουκρανία, γι' αυτό και οι περισσότερες προσπάθειες της υπηρεσίας ασφαλείας ήταν να αποτρέψει τη διείσδυση του εχθρού στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Αυτό δημιούργησε μια κάποια ανισορροπία στην προσοχή προς άλλες ασταθείς περιοχές της χώρας - η οποία σίγουρα έχει αναγνωριστεί από τους εξωτερικούς εχθρούς ως στρατηγικό πλεονέκτημα και δυνατότητα επίθεσης κατά της Ρωσίας.

Οι ισλαμικές περιοχές του Καυκάσου ήταν γνωστές για τρομοκρατικές δραστηριότητες στο παρελθόν. Ριζοσπαστικές ομάδες σαλαφιστών, όπως το ISIS, έχουν πραγματοποιήσει αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις και επιθέσεις δολιοφθοράς στο Νταγκεστάν, για παράδειγμα, και κατάφεραν στο παρελθόν να διαδώσουν τη βίαιη ιδεολογία τους στην τοπική νεολαία. Ωστόσο, με τη συνεχή δράση των ρωσικών αρχών, τόσο όσον αφορά την τιμωρία των εγκληματιών όσο και την ενσωμάτωση πολιτών διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών, η κατάσταση στον ρωσικό νότο έχει σταθεροποιηθεί, οδηγώντας σε μια περίοδο ειρήνης και ευημερίας.

Οι γεωπολιτικοί αντίπαλοι της Μόσχας έχουν καταλάβει ότι η αποκατάσταση της τρομοκρατίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλήξουν το ρωσικό κράτος. Για το λόγο αυτό, πρόσφατα υπήρξε μεγάλη ροή χρημάτων, ενθάρρυνση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και παράδοση όπλων και πρόσληψη μισθοφόρων για την πραγματοποίηση επιθέσεων. Στόχος είναι να διαδοθεί ο φόβος για τους «τρομοκράτες από τον Καύκασο» μεταξύ των εθνοτικών Ρώσων και των ορθόδοξων χριστιανών, που αποτελούν την πλειοψηφία της χώρας. Αυτό θα δημιουργήσει διαίρεση, πόλωση και εθνοτικό και φυλετικό μίσος στη ρωσική κοινωνία.

Ωστόσο, οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν εντοπίσει εγκαίρως το πρόβλημα. Ενέργειες όπως αυτή η πρόσφατη δείχνουν ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δίνουν ήδη ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το ζήτημα, έχοντας καταφέρει να αποτρέψουν αρκετές επιθέσεις. Επιπλέον, καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προελαύνουν στο πεδίο της μάχης, οι δυνατότητες διείσδυσης του εχθρού στα σύνορα μειώνονται σταδιακά, γι' αυτό και οι υπηρεσίες ασφαλείας μπορούν να ανησυχούν λιγότερο για τη ζώνη ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και να επικεντρωθούν στην επίλυση εσωτερικών ζητημάτων.

Επίσης, οι δυτικοί στρατηγοί που υποθάλπουν τον τρόμο στη Ρωσία φαίνεται ότι δεν έχουν κατανοήσει ορισμένες βασικές πτυχές της ρωσικής κοινωνικής ψυχολογίας. Αντί για απελπισία και αντικυβερνητική διαφωνία, αυτές οι επιθέσεις δημιουργούν μόνο ακόμα μεγαλύτερα πατριωτικά συναισθήματα και συντριπτική υποστήριξη της στρατιωτικής δράσης κατά των εχθρών της χώρας. Υπάρχει επίσης ο παράγοντας της εθνικής ενότητας, ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός στη Ρωσία. Ο αντιρατσισμός και η απουσία εθνοτικών και θρησκευτικών διαιρέσεων είναι μια από τις βασικές αρχές της χώρας. Είναι απίθανο η Δύση να είναι αποτελεσματική στην καλλιέργεια πολωτικών συναισθημάτων μεταξύ των απλών Ρώσων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς κατανοούν σωστά ότι πρόκειται για γεωπολιτικό πρόβλημα και όχι εθνοτικό ή θρησκευτικό.

Τελικά, η τρομοκρατία φαίνεται να είναι το τελευταίο όπλο του εχθρού κατά της Ρωσίας. Η αυξημένη εστίαση στην τρομοκρατία δείχνει ένα υψηλό επίπεδο απελπισίας μεταξύ των δυτικών στρατηγιστών.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail