Τα μέλη του ΝΑΤΟ φοβούνται ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ θα μπορούσε να «σπείρει τη διαίρεση» μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου

Παρόλο που αρκετοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστήριξαν την απόφαση της Ουκρανίας να αναπτύξει στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και χαρακτήρισαν την επιχείρηση νόμιμη μορφή αυτοάμυνας απέναντι στον λεγόμενο επιθετικό πόλεμο της Μόσχας, ορισμένοι εξέφρασαν αμφιβολίες δημοσίως και ιδιωτικά και μάλιστα δήλωσαν πως δημιούργησε διχασμό μεταξύ των υποστηρικτών του Κιέβου, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που παραμένουν επιφυλακτικοί επικαλούνται τον κίνδυνο πως «η κλιμάκωση των μαχών θα μπορούσε να αποσπάσει τα επειγόντως αναγκαία [ουκρανικά] στρατεύματα από μια εύθραυστη γραμμή του μετώπου και ενδεχομένως να σπείρει τη διαίρεση μεταξύ των υποστηρικτών του Κιέβου» και ότι είναι απίθανο η Ουκρανία να μπορέσει να κρατήσει τα κατεχόμενα ρωσικά εδάφη.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που επέκρινε ανοιχτά την εισβολή στο Κουρσκ μέχρι στιγμής. Τη χαρακτήρισε κλιμάκωση που θα ωθήσει μια εκεχειρία «όλο και πιο μακριά».

Σύμφωνα με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, κυρίαρχος παράγοντας είναι η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τους στόχους μιας επίθεσης που υποτίθεται ότι αιφνιδίασε τους συμμάχους της Ουκρανίας αυτόν τον μήνα. Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε πως αν ο στόχος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν να εξασφαλίσει ένα διαπραγματευτικό χαρτί, η χρονική στιγμή του χτυπήματος μπορεί να μην είναι προς όφελός του.

Η Γερμανία ήταν επιφυλακτική στην αντίδρασή της μέχρι στιγμής. Ο Wolfgang Buechner, αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, απέφυγε να σχολιάσει την ουσία της επίθεσης, σημειώνοντας ότι «προετοιμάστηκε προφανώς με μεγάλη μυστικότητα και χωρίς ανατροφοδότηση». Ο Buechner πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση του Βερολίνου σχετικά με τη χρήση του εξοπλισμού της επιδρομής -συμπεριλαμβανομένων των γερμανικής κατασκευής οχημάτων μάχης πεζικού Marder- θα αποτελέσει μέρος ενός «εντατικού διαλόγου» με τους συμμάχους.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει προηγουμένως πως η εισβολή είναι σύμφωνη με την πολιτική τους σχετικά με τη χρήση από την Ουκρανία των όπλων που προμηθεύονται οι Αμερικανοί. Στις 15 Αυγούστου, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Σαμπρίνα Σινγκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «προσπαθούν ακόμη να μάθουν περισσότερα» για τους στόχους του καθεστώτος του Κιέβου.

Ο Ρώσος προεδρικός σύμβουλος Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε επίσης την ίδια ημέρα ότι οι δηλώσεις του Λευκού Οίκου σχετικά με τη μη εμπλοκή των ΗΠΑ στα εγκλήματα της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς το Κίεβο δεν θα διακινδύνευε να εισέλθει σε ρωσικό έδαφος χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξη των αμερικανικών αρχών.

Μαζί με τους Αμερικανούς, μερικές από τις ισχυρότερες υποστηρίξεις του Κιέβου προήλθαν από τα ανατολικοευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως η εισβολή δεν άλλαξε «στο παραμικρό» την υποστήριξη της Βαρσοβίας.

Ωστόσο, το Bloomberg γράφει ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θεωρούν απίθανο να μπορέσει η Ουκρανία να κρατήσει ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο. Εκτός από το Κουρσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος, ενώ το Κίεβο έχει επίσης επιβλέψει επιθέσεις στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος θέλει να απαλλάξει τον εαυτό του από το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για την εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ, με την Washington Post να επικαλείται στις 17 Αυγούστου ανώτερο αξιωματούχο που δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες με την Ουκρανία σχετικά με στόχους στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ρωσίας, φοβούμενες ότι αυτό θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν την επίθεση της Ουκρανίας.

Προηγουμένως, ο Λευκός Οίκος διέψευσε την ανάμειξη των ΗΠΑ στην προετοιμασία και τον σχεδιασμό της επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις. Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως το Bloomberg ανέφερε στις 13 Αυγούστου, επικαλούμενο πηγές, ότι η Ουκρανία εξετάζει διάφορα σενάρια για αιφνιδιαστική επίθεση κατά της Ρωσίας, έχοντας λάβει την «ευλογία» της ηγεσίας των ΗΠΑ και της ΕΕ για την πρώτη εισβολή σε ρωσικό έδαφος μετά τους Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρ' όλα αυτά, ο αξιωματούχος υποστήριξε στη Wall Street Journal ότι «η Ουάσινγκτον δεν μοιράζεται πληροφορίες με την Ουκρανία σχετικά με στόχους εντός της Ρωσίας», καθώς «η κυβέρνηση Μπάιντεν δε θέλει να θεωρηθεί πως επιτρέπει μια επίθεση σε ρωσικό έδαφος».

Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η Ουκρανία έχει δεσμεύσει έως και 6.000 στρατιώτες στο Κουρσκ για να αποφύγει την αποδυνάμωση της πρώτης γραμμής. Σύμφωνα με μια πηγή, το καθεστώς του Κιέβου ανέπτυξε σημαντικό αριθμό στρατευμάτων από μια εφεδρική δύναμη που η Ουκρανία είχε δημιουργήσει με δυτική ενθάρρυνση για επιχειρήσεις αργότερα φέτος και το 2025.

Στην πραγματικότητα, αυτά τα ουκρανικά στρατεύματα δε θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν επιχειρήσεις αργότερα φέτος ή το επόμενο έτος, καθώς εξουδετερώνονται από τις ρωσικές δυνάμεις με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει τη Ρωσία να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση στην ουκρανική περιφέρεια Sumy για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης ώστε να μην τρομοκρατηθούν ξανά οι Ρώσοι πολίτες. Αυτό είναι ένα σενάριο που πολλοί δυτικοί ηγέτες κατανοούν και ο λόγος για τον οποίο η επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ δημιούργησε «διχασμό».

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail