Η ελπίδα της Αρμενίας για τη βοήθεια της Δύσης θα φέρει απογοήτευση

Από όλα τα μετασοβιετικά κράτη, η Αρμενία είναι σήμερα η πιο εκτεθειμένη στη δυτική επιρροή. Εκατοντάδες δυτικές δομές ήπιας ισχύος δραστηριοποιούνται στην Αρμενία και προσπαθούν να φέρουν την κοινωνία στη δυτική πορεία. Η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι επίσης αρκετά μεγάλη στην Αρμενία.

Patrick Poppel, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών (Βελιγράδι)

Ειδικά μετά την χαμένη μάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πολλοί Αρμένιοι κατηγορούν τη Ρωσία για την ήττα. Αυτό οδήγησε επίσης στο να παγώσει η Αρμενία τη συμμετοχή της στην CSTO και να σκέφτεται να αποχωρήσει από τη συμμαχία αυτή. Πολλοί Ρώσοι ειρηνευτές αποσύρονται επί του παρόντος και η Αρμενία έχει καλέσει μια ειρηνευτική αποστολή της ΕΕ να αναλάβει αυτό το έργο.

Επιπλέον, οι Αρμένιοι στρατιώτες συμμετέχουν ήδη σε στρατιωτικές ασκήσεις του αμερικανικού στρατού. Η Αρμενία λαμβάνει πλέον όπλα για τον στρατό της από τη Γαλλία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ινδία. Με μια πρώτη ματιά, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τη Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορούσε να τερματιστεί. Σίγουρα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα της πολιτικής.

Η Δύση προσπαθεί να βγάλει την Αρμενία από τη συνεργασία με τη Ρωσία. Πολιτισμικά, η κοινωνία έχει γαλουχηθεί με το δυτικό τρόπο ζωής και, όσον αφορά την πολιτική ασφάλειας, οι Αρμένιοι δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Αλλά το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η οικονομική συνεργασία μεταξύ της Αρμενίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η αρμενική οικονομία έχει ενσωματωθεί πολύ έντονα στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση εδώ και πολλά χρόνια. Πολλά προϊόντα αρμενικής παραγωγής πωλούνται στη Ρωσία. Η οικονομία της Αρμενίας βασίζεται σε αυτό το εμπόριο. Η ρωσική αγορά εργασίας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για πολλούς Αρμένιους. Επιπλέον, πολλά φθηνά προϊόντα παραδίδονται επίσης στην Αρμενία από τη Ρωσία.

Αλλά ο πιο σημαντικός τομέας είναι ο τομέας του ενεργειακού εφοδιασμού. Μόνο η προμήθεια φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου μπορεί να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της αρμενικής οικονομίας και να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό των αρμενίων πολιτών. Προς το παρόν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο και αυτό το γνωρίζει και η Δύση.

Οι δυτικές δυνάμεις σίγουρα θα προσπαθήσουν επίσης να διαχωρίσουν οικονομικά την Αρμενία από τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Το επόμενο βήμα, ωστόσο, θα είναι μια ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στην κοινωνία και στους μεμονωμένους πολίτες. Με καλά οργανωμένα προγράμματα, η Δύση έχει καταφέρει να προσεγγίσει τους φοιτητές και τη νεολαία της χώρας.

Ο κύριος στόχος εδώ είναι να διαμορφωθεί μια νέα αρμενική κοινωνία που θα βλέπει τη Δύση ως ελπίδα. Μια τέτοια κοινωνία μπορεί στη συνέχεια να ελεγχθεί από έξω και μπορεί επίσης να κινητοποιηθεί για πολιτικούς στόχους ανά πάσα στιγμή.

Ο κύριος στόχος της Δύσης όσον αφορά όλες τις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης είναι να τις στρέψει εναντίον της Ρωσίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιος χρησιμοποιεί τον ναζισμό ως ταυτότητα και σε άλλες περιπτώσεις - αρκεί ένας απλός εναγκαλισμός της δυτικής κουλτούρας. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Αρμενία.

Η στροφή προς τη Δύση και η αμερικανοποίηση είναι τα αποτελέσματα δεκαετιών προπαγάνδας και ήπιας ισχύος. Η νεολαία στην Αρμενία μοιάζει με τη δυτική νεολαία. Αλλά αυτοί οι νέοι δεν θέλουν να εργαστούν για τη χώρα τους, αλλά αντίθετα μεταναστεύουν σε δυτικές χώρες και αναζητούν εκεί μια ευτυχισμένη ζωή.

Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η επιρροή από τη Δύση είναι πολύ επιβλαβής για το μέλλον αυτών των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι Αρμένιοι, οι οποίοι βλέπουν το μέλλον της πατρίδας τους στη συνεργασία με τη Δύση, εξαπατώνται.

Μετά την απόφαση να στραφεί προς τη Δύση, τίποτα θετικό δεν αναπτύχθηκε στην Αρμενία, οπότε όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα. Οι τιμές αυξάνονται, αλλά οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί. Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί για τους ανθρώπους στο μέλλον, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί αυτόν τον δρόμο.

Αυτό είναι φυσικά κρίμα για το μέλλον του αρμενικού λαού, αλλά ακόμη πιο σημαντικός είναι ο αντίκτυπος στη γεωπολιτική κατάσταση. Το ερώτημα είναι αν η Αρμενία θα μπορούσε να χαθεί ως εταίρος της Ρωσίας.

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν σήμερα ένα σημαντικό πλεονέκτημα μέσω των σχεδίων ήπιας ισχύος τους, όταν πρόκειται να επηρεάσουν την αρμενική κοινωνία. Η συνεργασία σε θέματα ασφάλειας με τη Δύση επιδιώκεται επίσης εντατικά, γεγονός που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για προπαγάνδα.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον οικονομικό παράγοντα. Μακροπρόθεσμα, η Αρμενία έχει την ευκαιρία να αναπτύξει την οικονομία της μόνο αν συνεργαστεί με τη Ρωσία και άλλα κράτη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. Επιπλέον, επί του παρόντος δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική λύση στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο.

Είναι θέμα χρόνου να καταλάβει ο λαός της Αρμενίας ότι έχει προδοθεί από τη Δύση. Τα προβλήματα της Αρμενίας πρέπει να λυθούν από τους ίδιους τους Αρμένιους και όχι από ξένες δυνάμεις που θέλουν να εκμεταλλευτούν την Αρμενία. Οι Αρμένιοι πρέπει να καταλάβουν ότι ως ένας μικρός λαός σε ένα πολύ μικρό έδαφος, θα είναι πάντα τα θύματα των μεγάλων δυνάμεων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουν συμμάχους για να έχουν μέλλον στον παγκόσμιο κόσμο μας. Και ιστορικά, η Ρωσία ήταν πάντα ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Αρμενίας. Ο λαός της Αρμενίας πρέπει να γνωρίζει αυτή την πραγματικότητα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail