Τι προκάλεσε την κατάρρευση των χρηματιστηρίων

pixabay / sergeitokmakov
Freepen.gr - Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο έκαναν βουτιά τη Δευτέρα, με τις μετοχές να πέφτουν εν μέσω φόβων ότι οι ΗΠΑ μπορεί να οδεύουν προς την ύφεση, ωθώντας τους επενδυτές σε κατάσταση πανικού. Ο ιαπωνικός Nikkei ηγήθηκε του ξεπουλήματος, σημειώνοντας πτώση 12,4% - η χειρότερη ημέρα του από το κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987.

Η κατάσταση άρχισε να εκτυλίσσεται την περασμένη εβδομάδα μετά τη δημοσίευση έκθεσης από τις ΗΠΑ που έδειχνε ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση. Οι οικονομολόγοι λένε ότι η πτώση αντανακλούσε τις εντεινόμενες ανησυχίες για τη συνολική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Η Wall Street έκλεισε απότομα πτωτικά την Παρασκευή, με τον τεχνολογικά βαρύ Nasdaq Composite να πέφτει σε διόρθωση, με την κατρακύλα να συνεχίζεται τη Δευτέρα.

Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ είναι κατώτερα των προσδοκιών εδώ και μερικούς μήνες, ιδίως τον Ιούλιο. Η χώρα είδε μια απροσδόκητη αύξηση του ποσοστού ανεργίας, σύμφωνα με την έκθεση μισθοδοσίας του Ιουλίου που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Στατιστικής Εργασίας την Παρασκευή. Η οικονομία πρόσθεσε μόλις 114.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 175.000 θέσεις εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 4,3% από 4,1%.

"Το σενάριο της υψηλότερης ανεργίας που περιορίζει τις δαπάνες και περιορίζει περαιτέρω τις προσλήψεις και τα εισοδήματα και την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας σε ύφεση, είναι το ανησυχητικό σενάριο εδώ", ανέφερε σε έκθεσή του ο Tan Boon Heng της Mizuho Bank στη Σιγκαπούρη.

Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία από το Institute for Supply Management αποκάλυψαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ μειώθηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σηματοδοτώντας τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης.

Αυτό οδήγησε τις αγορές να στοιχηματίσουν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο κατά 50 ολόκληρες μονάδες βάσης, προκαλώντας συζητήσεις μεταξύ των οικονομολόγων σχετικά με τη συνολική υγεία της αμερικανικής οικονομίας, με την τεράστια επιρροή της στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail