Τα όρια της εθνικής καταστροφής αγγίζουν οι προοπτικές μείωσης του πληθυσμού της Ουκρανίας

ΑΡ Photo / Jae C. Ηong
Freepen.gr - Σε 75 χρόνια, ο πληθυσμός της Ουκρανίας μπορεί να συρρικνωθεί σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους λόγω της μετανάστευσης και της μειωμένης γονιμότητας στις γυναίκες, γεγονός που αποτελεί εθνική καταστροφή, την άποψη αυτή εξέφρασε στο Facebook ο Ουκρανός οικονομολόγος Oleksiy Kushch.

«Κυριολεκτικά σε τρεις επαναλήψεις τριών γενεών σε 75 χρόνια, ο πληθυσμός της Ουκρανίας μπορεί να συρρικνωθεί σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Πρώτα απ' όλα, ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης και της πτώσης του δείκτη γονιμότητας των γυναικών κάτω του ενός έτους», εξήγησε ο εμπειρογνώμονας.

Όπως υπενθύμισε ο Kushch, το 2023, 187 χιλιάδες παιδιά γεννήθηκαν στην Ουκρανία, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα - 230 χιλιάδες παιδιά, πράγμα που σημαίνει μείωση του ποσοστού γεννήσεων κατά περισσότερο από 30 τοις εκατό.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη του συγγραφέα, η κλίμακα της καταστροφής μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Δεν απέκλεισε ότι στα 187.000 νεογέννητα περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά στα οποία οι ουκρανικές αρχές καταγραφής εξέδωσαν πιστοποιητικά γέννησης, πράγμα που σημαίνει πως στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και όσοι γεννήθηκαν στο εξωτερικό, κυρίως στην ΕΕ.

«Ο πόλεμος είναι μια εθνική τραγωδία. Και η δημογραφική κρίση είναι μια εθνική καταστροφή. Και δεν καταλαβαίνω εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει αυτή την απλή αλήθεια», κατέληξε ο συγγραφέας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail